Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ένα κόσμημα της Ιβάνκα Τραμπ και η σύγκρουση συμφερόντων του προέδρου πατέρα της

Δεν είναι παρά ένα κόσμημα, ένα κομψό χρυσό βραχιόλι που φορούσε η Ιβάνκα Τραμπ στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο πατέρας της Ντόναλντ μετά τη εκλογή του στην αμερικανική προεδρία, στο CBS. Για πολλά μέσα ενημέρωσης ωστόσο συμβολίζει τη σύγκρουση συμφερόντων με την οποία είναι πιθανό να βρεθεί ο Τραμπ, ένας εν ενεργεία πρόεδρος που είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας με πλούσια δραστηριότητα, όπως γράφουν οι New York Times. Χαρακτηρίζουν «πιθανό ναρκοπέδιο» την κατάσταση με τους κοντινούς συγγενείς του νέου προέδρου και τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ειδικά την περίπτωση της «πρώτης κόρης» Ιβάνκα Τραμπ και ολόκληρου του brand που έχει χτιστεί πάνω στην εικόνα της.

Όλα πήγαν καλά στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Τραμπ μετά την εκλογή του στην εκπομπή 60 minutes του CBS. Παρόντα ήταν και μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσά τους και η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία φορούσε ένα χρυσό βραχιόλι της εταιρείας της Ivanka Trump Fine Jewelry.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε και την επομένη, τη Δευτέρα, η εταιρεία έστειλε σε πολλούς δημοσιογράφους ένα email με το οποίο διαφήμιζε το χρυσό βραχιόλι σημειώνοντας πως κόστιζε 10.000 δολάρια και πως την προηγουμένη είχε διαφημιστεί δωρεάν στα εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολούθησαν τη συνέντευξη.

«Ο μπαμπάς εξελέγη πρόεδρος. Η κόρη βλέπει την ευκαιρία να πουλήσει περισσότερα κοσμήματα. Με λίγα λόγια: ένας πρόεδρος που χρησιμεύει για να βγάζεις χρήματα», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος των New York Times Έρικ Λίπτον.

tweet

Εκπρόσωπος της  εταιρείας της Ιβάνκα Τραμπ είπε στην αμερικανική εφημερίδα πως το διαφημιστικό email εστάλη «από έναν υπάλληλο του μάρκετινγκ με καλές προθέσεις, ο οποίος ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία και βρίσκεται ακόμη, όπως και πολλοί από εμάς, σε φάση μετεκλογικής προσαρμογής». Διαβεβαίωσε δε πως συζητείται η υιοθέτηση «νέων διαδικασιών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η «πρώτη κόρη»- και αντιπρόεδρος του Trump Organization που συγκεντρώνει όλες τις επιχειρήσεις του πατέρα της- χρησιμοποιεί τη δημόσια εικόνα της για να διαφημίζει τα προϊόντα της συλλογής της. Σύμφωνα με την Washington Post κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και μετά την ομιλία της στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων το καλοκαίρι- και το φόρεμα περί ου γινόταν τότε λόγος, ξεπούλησε.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνει πως ο νόμος δεν απαγορεύει σ’ έναν πρόεδρο να κατέχει ιδιωτικές επιχειρήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του όμως, εδώ και δεκαετίες, οι περισσότεροι από τους ενοίκους του Λευκού Οίκου αποφάσιζαν να θέτουν τα προσωπικά ενεργητικά τους σε «τυφλά καταπιστεύματα» (blind trusts) τη διαχείριση των οποίων ανέθεταν σε ανεξάρτητους διαχειριστές, ώστε να αποφεύγουν τις συγκρούσεις συμφερόντων. Ωστόσο ουδείς μέχρι σήμερα έχει φθάσει στο Οβάλ Γραφείο διαθέτοντας τόσα ενεργητικά όσα ο Ντόναλντ Τραμπ, εξ ου και ο άνευ προηγουμένου κίνδυνος. Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα την ξενοδοχειακή αυτοκρατορία του, που εκτείνεται από την Τουρκία μέχρι την Ουρουγουάη, περνώντας από τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα. Ο Τραμπ διαθέτει επίσης γήπεδα γκολφ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιρλανδία καθώς και στη Βρετανία.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει ανακοινώσει πως πιθανόν να μεταφέρει στα παιδιά του την καθημερινή διαχείριση των επενδύσεών του. Ωστόσο αυτό δεν λύνει τα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, λέει στο Reuters ο Κένεθ Γκρος, δικηγόρος στην Ουάσινγκτον, «διότι τα συμφέροντα της οικογένειάς του, αυτά των παιδιών του, συνυπάρχουν με τα δικά του».

Άλλωστε για ορισμένους η άρνηση του Τραμπ να λαμβάνει τον προεδρικό μισθό οφείλεται σ’ αυτό. Όπως εξηγεί ο ιστότοπος Politico, η προεδρική αμοιβή είναι «τόσο παλιά όσο και το πρώτο Κογκρέσο» και προβλέφθηκε ώστε «να εξασφαλίζει πως ο πρόεδρος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το αντίθετο».


Πηγή