Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ανδρέας Ρουσουνέλης: Πρώην γραφίστας, φτιάχνει πλήρη σπίτια μινιατούρες-έργα τέχνης -Με απίθανα υλικά

Ο Ανδρέας Ρουσουνέλης δημιουργεί τις πιο εντυπωσιακές μινιατούρες με τα πιο παράξενα υλικά.

Μια παλιά βιβλιοθήκη με γραφείο και ιστούς αράχνης, ένα πολυτελές εστιατόριο με γύψινες διακοσμήσεις, ένα γνήσιο κυκλαδίτικο τοπίο με το φυτό σύμβολο του καλοκαιριού, τη βουκαμβίλια. Λίγο πιο πέρα το σκηνικό γίνεται χειμωνιάτικο με μια λονδρέζικη κατοικία με διαχρονικό, σοφιστικέ και αρχοντικό στυλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια παλιά βιβλιοθήκη με δεκάδες βιβλία, γραφείο και ιστούς αράχνης.
Μια παλιά βιβλιοθήκη με δεκάδες βιβλία, γραφείο και ιστούς αράχνης.
Eνα σπίτι με κλασικό, σοφιστικέ και αρχοντικό στυλ.
Eνα σπίτι με κλασικό, σοφιστικέ και αρχοντικό στυλ.
Το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο σε μινιατούρα
Το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο σε μινιατούρα

Ολα αυτά τα έργα είναι στημένα στη σελίδα του καλλιτέχνη Ανδρέα Ρουσουνέλη, ενώ οι εποχές εναλλάσσονται χωρίς καν να μετακινήσεις το βλέμμα. Αρκεί να αλλάξεις το σημείο όπου εστιάζει το μάτι. Ο «κόσμος» αυτός που …χωρά σε μια χούφτα, δημιουργήθηκε από τον ίδιο που με ακρίβεια χειρουργού και πολύ υπομονή και αγάπη, χειρίζεται μικροαντικείμενα και δημιουργεί θέματα με μινιατούρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O καλλιτέχνης Ανδρέας Ρουσουνέλης
O καλλιτέχνης Ανδρέας Ρουσουνέλης

«Η ενασχόληση μου με την τέχνη της μινιατούρας ξεκίνησε πριν από περίπου 8 – 10 χρόνια σαν χόμπι. Εχω σπουδάσει γραφίστας και έκανα άλλη δουλειά, καμία σχέση με τις μινιατούρες. Στον ελεύθερο μου χρόνο, όμως, μου άρεσε να ασχολούμαι με αυτό γιατί είναι κάτι καλλιτεχνικό και δημιουργικό. Μετά, λοιπόν, τον κορωνοϊό και τους εγκλεισμούς στο σπίτι, σταμάτησα από την άλλη δουλειά και αυτό που ξεκίνησε σαν χόμπι κατάφερα να το κάνω επάγγελμα.», δηλώνει στο iefimerida.

«Εφτιαξα πολλά, πλέον δεν είχα και χώρο να τα κρατήσω. Οπότε τα μάζεψα και αποφάσισα να τα πουλήσω. Και έτσι μπήκε η ιδέα να το κάνω επαγγελματικά. Στην αρχή είχα ανασφάλειες τύπου πώς να τα στέλνω -γιατί στέλνω σε όλες τις χώρες του κόσμου-, αν θα φτάσουν εντάξει γιατί δεν είναι απλά ένας πίνακας, είναι κατασκευές. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, πήρα το κολάι και συνεχίζω», θυμάται ο Ανδρέας Ρουσουνέλης για τους πρώτους ενδοιασμούς που είχε.

Καθημερινά στο μικρό εργαστήριο που βρίσκεται στο σπίτι του αφιερώνει περίπου δέκα ώρες για να φτιάξει εντυπωσιακές μινιατούρες. Από εκείνον τον πάγκο, ανάμεσα από εργαλεία ακριβείας και υλικά όπως χαρτί, κυρίως το μακετόχαρτο, το πλαστικό, το ξύλο και την ρητίνη, έχουν «βγει» τρισδιάστατα μικροσκοπικά μαγαζιά, εστιατόρια, σπίτια, οδοντιατρεία, καθώς και άλλοι επαγγελματικοί χώροι όπως, δικηγορικό γραφείο, γκαράζ αυτοκινήτων ακόμα και σταθμοί του μετρό. «Κάθε μέρα δουλεύω, συνήθως, από τις δέκα το πρωί μέχρι τις οκτώ το απόγευμα, με διαλείμματα. Ποτέ όμως δεν δουλεύω μια μόνο κατασκευή. Συνήθως κάνω ταυτόχρονα 7 – 8 έργα, μου αρέσουν πολύ οι εναλλαγές», αναφέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Του ζητάω να μου μιλήσει για το πρώτο του έργο. «Το πρώτο μου έργο ήταν ένα αμερικάνικο, εγκαταλελειμμένο γκαράζ, με ένα αυτοκίνητο απέξω, γιατί η πηγή έμπνευσης για μένα ήταν η Αμερική όταν πρωτοξεκίνησα. Κάτι μεταξύ μοντελισμού και τέχνης. Αυτό ήταν το πρώτο μου διόραμα, όπως τα ονομάζουμε χαρακτηριστικά.».

«Σπίτι μου, πλέον, έχω λίγα κομμάτια που έχω κρατήσει για μένα σε μια βιτρίνα. Στην αρχή δεν μπορούσα να τα αποχωριστώ, αλλά με τα χρόνια έχω γίνει σκληρός. Επειδή γίνονται πια μαζικά, δεν μου είναι τόσο δύσκολο. Εκτός κι αν κάτι μου αρέσει πάρα πολύ, δεν είναι παραγγελία και το έχω κάνει για μένα, τότε το κρατάω.», επισημαίνει.

Τα θέματα τα οποία «ζωντανεύει» δεν τα αντλεί από τις παιδικές του αναμνήσεις ή κάποιο ταξίδι, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από το Διαδίκτυο. «Πηγή έμπνευσης για μένα είναι οι φωτογραφίες στο ίντερνετ και εικόνες από μέρη που θα ήθελα να έχω επισκεφτεί ή να μείνω, για παράδειγμα τα σπίτια στο Λονδίνο. Από Ελλάδα όλοι έχουμε πάει στις Κυκλάδες, αλλά ακόμα και εδώ με εμπνέει το Ιντερνετ. Θα ψάξω να βρω μια συγκεκριμένη εικόνα με την καμάρα, τα παράθυρα, το παγκάκι, την γάτα στο περβάζι… Το βλέπω και θέλω να το κάνω τρισδιάστατο», λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κουβεντιάζοντας για τα θέματα που του ζητάνε συνήθως οι πελάτες, ο Ανδρεάς Ρουσουνέλης, είναι ξεκάθαρος. «Ζητάνε συνήθως κάτι που τους συνδέει με το παρελθόν. Θυμάμαι έναν κύριο που έκανε δώρο στη γυναίκα του ένα συγκεκριμένο εστιατόριο της Αμερικής, στο οποίο πρωτογνωρίστηκαν. Πάρα πολλοί ζητάνε, επίσης, το σπίτι τους, τις επιχειρήσεις τους. Εχω κάνει εκατοντάδες προσόψεις σπιτιών σε μικρογραφία ή τα εγκαταλελειμμένα. Αραχνιασμένα δωμάτια, παλιά έπιπλα, σκονισμένα αντικείμενα. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο και νοσταλγικό, “πουλάει” πάρα πολύ. Επίσης μου ζητάνε κάτι από Ελλάδα για να τους θυμίζει τα ταξίδι που έχουν κάνει στην χώρα μας», εξηγεί υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή το 70%-80% του πελατολογίου του είναι άνθρωποι από το εξωτερικό. «Στην Ελλάδα ενώ αρέσει αν το δουν, δεν είναι τόσο διαδεδομένο, πολλοί δεν το γνωρίζουν.».

Ενα σπίτι στο Μπρούκλιν
Ενα σπίτι στο Μπρούκλιν
Σκονισμένο πιάνο σε εγκαταλελειμμένο σπίτι.
Σκονισμένο πιάνο σε εγκαταλελειμμένο σπίτι.
Προσόψεις παλιών κτιρίων
Προσόψεις παλιών κτιρίων

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές για μια κατασκευή με μινιατούρες ξεκινούν από 150€ και συνήθως φτάνουν τα 1500€, αλλά δεν υπάρχει κάτι standar. «Εκανα το φθινόπωρο ένα διόραμα για ένα φημισμένο παριζιάνικο αρωματοποιό που άνοιξε στο Λονδίνο, τα αρώματα του Barrois. Το δωμάτιο αυτό ήταν σε μεγάλη κλίμακα 1:12. Αυτή ήταν μια δουλειά των 3000€.», σημειώνει.

Marc Antoine Barrois
Marc Antoine Barrois

Στο εργαστήριό του η εργασία συνεχίζεται, και πλέον έχει συγκεντρωθεί υλικό που ο ίδιος θα ήθελε να αποτελέσει το περιεχόμενο μιας προσεχούς ατομικής έκθεσης. Στο παρελθόν άλλωστε έχει συμμετάσχει σε ομαδικές, ενώ αυτό το διάστημα μινιατούρες του εκτίθενται στο Citypoint του Μπρούκλιν. Οσο για τον τίτλο που θα έδινε στη δική του ατομική έκθεση; «So big, so small».

O κατάλογος των αντικειμένων και θεμάτων που έχουν γίνει μινιατούρες, δεν έχει τέλος

Ανακαλύψτε τον κόσμο των έργων τέχνης σε μινιατούρες, από τον καλλιτέχνη Ανδρέα Ρουσουνέλη, όπως παρουσιάζονται στη σελίδα του στο Instagram.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Πηγή