Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γιατί κάποια κοχύλια έχουν μια τέλεια τρύπα επάνω στο κέλυφός τους; Η αλήθεια δεν είναι και τόσο ωραία

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί κάποια κοχύλια που βρίσκετε στην παραλία έχουν μικροσκοπικές τρύπες στην κορυφή τους; Η αλήθεια δεν είναι και τόσο ωραία.

Ένας ταξιδιώτης από την Αδελαϊδα της Αυστραλίας βρισκόταν στην παραλία Χένλεϊ όταν βρήκε δύο κοχύλια με τέλειους κύκλους στην κορυφή τους, – το ακριβές μέγεθος που θα χρειαζόταν κάποιος για να περάσει έναν σπάγκο μέσα από αυτά και φτιάξει ένα κολιέ. «Τι κάνει αυτούς τους τέλειους κύκλους σε αυτά τα κοχύλια;» ρώτησε στο Reddit, αναρτώντας παράλληλα μια φωτογραφία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κοχύλια με την τρύπα στη μέση που ανάρτησε ο χρήστης του Reddit
Τα κοχύλια με την τρύπα στη μέση που ανάρτησε ο χρήστης του Reddit

Όσοι πήραν μέρος στα σχόλια συμφώνησαν ότι είχαν δει πολλά κοχύλια με τέτοιες τρύπες στο πάνω μέρος τους και πως συχνά αναρωτιόντουσαν πώς ήταν δυνατόν να γίνει η τρύπα χωρίς να ραγίσει ή να σπάσει το κοχύλι. «Ελπίζω κάποιος να μπορεί να απαντήσει ε αυτό, τα παιδιά μου με ρώτησαν τις προάλλες και δεν ήξερα τι να τους πω» έγραψε ένα άτομο. «Πάντα αναρωτιόμουν αλλά ποτέ δεν έμαθα» πρόσθεσε ένας ακόμη.

Η επιστημονική εξήγηση για την τρύπα στα κοχύλια

Ο καθηγητής Κούλουμ Μπράουν από τη Σχολή Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Macquarie δήλωσε στο Yahoo πως οι τέτοιοι κύκλοι είναι αρκετά συνηθισμένοι και φτιάχτηκαν από κάποιο ζώο.

Σαλιγκάρι του φεγγαριού/Φωτογραφία: Wikipedia
Σαλιγκάρι του φεγγαριού/Φωτογραφία: Wikipedia

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά αρπακτικά σαλιγκάρια εκεί έξω, όπως τα σαλιγκάρια του φεγγαριού (Naticidae) που χρησιμοποιούν το ραντάλα τους (μια λεπτή οδοντωτή ίνα, η οποία χρησιμοποιείται από τα μαλάκια για τη διατροφή) για να τρυπήσουν τα κελύφη των διθύρων και να ρουφήξουν το εσωτερικό τους» είπε. Στην οικογένεια των διθύρων ανήκουν τα μύδια, τα στρείδια και τα χτένια.

«Θα βρείτε σωρούς από αυτά τα κοχύλια κατά μήκος της παραλίας με αυτές τις τέλειες τρύπες« συνέχισε. «Δεν υπάρχει τρόπος να διεισδύσεις σε ένα δίθυρο όταν είναι κλειστό, γι’ αυτό και τα σαλιγκάρια απλά το διαπερνούν».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η γλώσσα τους που είναι κοφτερή σαν ξυράφι, να κόβει το κέλυφος των κοχυλιών και να βγάζει τη σάρκα που βρίσκεται μέσα. Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Slater, τα σαλιγκάρια του φεγγαριού είναι αδηφάγα αρπακτικά των αχιβάδων που μοιράζονται το βιότοπό τους. Βρίσκουν ένα μύδι, πιθανώς με χημειοαντίληψη, και το τυλίγουν με το μεγάλο πόδι τους και συχνά το σέρνουν βαθύτερα στην άμμο.

Το ραντάλα – η γλώσσα τους – έχει επτά σειρές δοντιών με τις οποίες σκάβουν μια τρύπα στο κέλυφος του κοχυλιού. Ένας αδένας εκκρίνει ένζυμα και ακόμη και υδροχλωρικό οξύ για να βοηθήσει να επιτευχθεί αυτό. Στη συνέχεια, το σαλιγκάρι τρίβει και ρουφάει τους ιστούς του μυδιού σε διάστημα περίπου μίας ημέρας.
Πάντως, τα περισσότερα άτομα που παρακολούθησαν το νήμα του Reddit έμειναν έκπληκτα όταν έμαθαν για τα σαρκοφάγα θαλάσσια σαλιγκάρια. «Αυτό είναι από την μία ανατριχιαστικό και από την άλλη πολύ cool» έγραψε κάποιος με έναν άλλον να προσθέτει: «Χριστέ μου σαρκοφάγα σαλιγκάρια – ελπίζω να μείνουν στο νερό».


Πηγή