Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ερρίκος Ανδρέου: Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη

Πέθανε μετά από πολύμηνη νοσηλεία, ο γνωστός σκηνοθέτης Ερρίκος Ανδρέου, σύζυγος της Νόρας Βαλσάμη.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 84 ετών τα ξημερώματα του Σαββάτου ο σκηνοθέτης Ερρίκος Ανδρέου έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτηση στα social media. «Καλό ταξίδι στον σπουδαίο Σκηνοθέτη τόσων μεγάλων επιτυχιών του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης! Κουράγιο Νόρα και Εrik…» έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερρίκος Ανδρέου είχε γίνει γνωστό τον Αύγουστο του 2022 ότι νοσηλευόταν στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο και έδινε μάχη για τη ζωή του. Στο πλευρό ήταν συνεχώς η Νόρα Βαλσάμη, η οποία δεν τον άφησε ούτε στιγμή, διαμένοντας στο δίκλινο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Ο σκηνοθέτης και η ηθοποιός είχαν αποκτήσει ένα γιο, τον Ερρίκο Ανδρέου Jr.

Ερρίκος Ανδρέου
Ερρίκος Ανδρέου

Ποιος ήταν ο Ερρίκος Ανδρέου

Ο Ερρίκος Ανδρέου γεννήθηκε στην Aθήνα το 1938, αλλά μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Nότιας Aφρικής. Εκεί, σπούδασε σε αγγλικό πανεπιστήμιο Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία, και συνέχισε τις σπουδές του στο σενάριο και τη σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς ταινίες, όπως, «Δέμα Έκπληξη» «Κανόνια του Ναβαρόνε», «Λέων της Σπάρτης» και άλλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1961 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «Ο Εφιάλτης» σε δικό του σενάριο και παραγωγή, η οποία κέρδισε διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1964 σκηνοθέτησε την ταινία «Επιστροφή», η οποία κατέκτησε βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και το 1966 την ταινία «Διχασμός», η οποία κατέκτησε το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο.

Το 1967 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ στην ταινία «Εκείνος και Εκείνη». Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες, συνεργαζόμενος με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς. Το 1970 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο και παραγωγή, την ταινία «Ανταρσία των 10» η οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το ίδιο βραβείο κατέκτησε και τον επόμενο χρόνο, για την ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Μεγάλη Στιγμή του ‘21 – Παπαφλέσσας». Το 1979 σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Άνεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη.

Συνολικά ο Ερρίκος Ανδρέου σκηνοθέτησε 17 κινηματογραφικές ταινίες, 2 εκ των οποίων σε δικό του σενάριο. Τελευταία ταινία του είναι η «Μοιραία Σχέση» το 2009, που γυρίστηκε μετά από μια μακρόχρονη απουσία του σκηνοθέτη από τον κινηματογράφο, και ανήκει στην κατηγορία του Νεώτερου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Από το 1977 ο Ερρίκος Ανδρέου στράφηκε στην τηλεόραση, όπου μέχρι το 2000 σκηνοθέτησε γύρω στις 15 τηλεοπτικές σειρές, που οι περισσότερες άφησαν εποχή. Επίσης σκηνοθέτησε και αρκετά θεατρικά έργα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γάμος και ο έρωτας με τη Νόρα Βαλσάμη

Ο Ερρίκος Ανδρέου και η Νόρα Βαλσάμη ήταν έναν από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Ελληνικού θεάματος. Ήταν παντρεμένοι για 55 χρόνια, πολύ δεμένοι και στην προσωπική τους ζωή αλλά και στην καλλιτεχνική τους πορεία.

Η Νόρα Βαλσάμη είχε πει για τον σύντροφο της ζωής της σε συνέντευξη της στον Αντώνη Μποσκοΐτη πως γνωρίστηκαν απ’ τον Φίνο, όταν σκηνοθέτησε με άλλο όνομα τα «Δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι». Δεν του άρεσε το σενάριο και τότε έκανε το «Εκείνος κι εκείνη» με την Καρέζη.

Η αγαπημένη ηθοποιός και ο γνωστός σκηνοθέτης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα και μετακόμισαν στη Σύρο, όπου ζούσαν μόνιμα.


Πηγή