Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η νέα γενιά των πλούσιων Αμερικανών: Οι κληρονόμοι των μεγαλύτερων δυναστειών των ΗΠΑ

Καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ γερνάει και ο αριθμός των baby boomers αρχίζει να μειώνεται, μια νέα γενιά πρόκειται να κληρονομήσει τις περιουσίες των πιο πλούσιων δυναστειών της Αμερικής.

Γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964 και αποτελώντας μόλις το 20% του πληθυσμού, οι boomers κατέχουν περισσότερο από το 50% του πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών – 73 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα 140 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ, όπως δίνεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι λίγο πάνω από 77 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το 2041 ακόμη και οι νεότεροι baby boomers θα έχουν πιθανότατα φύγει από τη ζωή. Η επικείμενη παράδοση του πλούτου θα είναι, επομένως, η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ενώ ο μέσος Αμερικανός μπορεί να αφήσει πίσω του ένα οικογενειακό σπίτι και κάποιες αποταμιεύσεις, οι πλουσιότεροι θα παραδώσουν επιχειρηματικές αυτοκρατορίες που έχουν πλέον ρυθμιστεί ώστε να κυριαρχούν σχεδόν σε κάθε αμερικανική βιομηχανία – από τα τρόφιμα και τη γεωργία μέχρι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη χρηματοδότηση και τη μεταποίηση.

Οι γίγαντες του λιανεμπορίου, οι Γουόλτον (Walton), είναι η πλουσιότερη οικογένεια στην Αμερική: τα τρία εναπομείναντα παιδιά του εκλιπόντος ιδρυτή της Walmart, Σαμ Γουόλτον, είναι ηλικίας μεταξύ 73 και 78 ετών και έχουν συλλογικό πλούτο σχεδόν 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμένεται να κληρονομήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού μια χούφτα ελάχιστα γνωστών κληρονόμων, μεταξύ των οποίων ο Τομ και ο Λούκας Γουόλτον, οι οποίοι βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας των 30.

Σύμφωνα με μια κατάταξη του Forbes για μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειες της Αμερικής, οι Γουόλτον ακολουθούνται από άλλες οικογένειες όπως οι Cargill-MacMillans, οι Marses οι Lauders, οι Cathys και οι Hearst.

Οικογένεια Walton: 247 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι Waltons κατέχουν περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τη Walmart. Ο Σαμ Γουόλτον ίδρυσε τόσο τη Walmart όσο και τη Sam’s Club, αλλά πέθανε με υπερβολικό πλούτο το 1992, πλουτίζοντας τα τέσσερα παιδιά του από τη γενιά των boomers που τώρα φεύγει.

Ο Σαμ είχε τέσσερα παιδιά -τον Σαμ, τον Τζον, τον Τζιμ και την Άλις- και 10 εγγόνια, τα οποία άρχισαν να κληρονομούν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια της οικογένειας με διαφορετικούς ρυθμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Sam Walton
Sam Walton / Φωτογραφία: AP /Danny Johnston, File

Σήμερα ένας από τους πλουσιότερους κληρονόμους της τρίτης γενιάς Γουόλτον είναι ο 37χρονος Λούκας Γουόλτον, ο οποίος κληρονόμησε νωρίς το μερίδιό του. Είναι ο μοναχογιός του Τζον, ο οποίος πέθανε ξαφνικά το 2005 ενώ πιλοτάριζε ένα αυτοσχέδιο αεροσκάφος. Ο Λούκας κληρονόμησε τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα τρίτο της περιουσίας του, αξίας σχεδόν 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Lukas Walton
Lukas Walton

Ο μεγαλύτερος γιος του Σαμ, ο Ρομπ, 78 ετών, αξίζει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει τρία παιδιά: Σαμ Τζούνιορ, Κάρι και Μπεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρίτος γιος του Σαμ είναι ο Τζιμ Γουόλτον, σήμερα 74 ετών, και επίσης αξίζει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει τέσσερα παιδιά που θα κληρονομήσουν την περιουσία του.

Ένα από αυτά είναι ο Τομ Γουόλτον, 39 ετών. Αυτός και η σύζυγός του Ολίβια ζουν στο Αρκάνσας, τη γενέτειρα της Walmart και όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της οικογένειας. Η Ολίβια εργάστηκε παλαιότερα ως δημοσιογράφος για το NBC News, το MSNBC και ως παρουσιάστρια για την τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Ένα από τα πολυκαταστήματα Walmart
Ένα από τα πολυκαταστήματα Walmart / Φωτογραφία: Shutterstock

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Tom, Steuart Walton, είναι 42 ετών και παντρεύτηκε το 2019 το μοντέλο και ηθοποιό του Baywatch, Kelly Rohrbach, 33 ετών. Είχε βγει με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο το 2015. Τα άλλα δύο παιδιά του Jim είναι η Alice Walton Proietti, 43 ετών, και ο James Walton Jr, ο οποίος είναι περίπου 35 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 77χρονη Alice Walton είναι το μικρότερο παιδί του Sam. Η αξία της ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν έχει παιδιά.

Οικογένεια Koch: 100 δισεκατομμύρια δολάρια

Η δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια στην Αμερική είναι οι Kochs, τα χρήματα των οποίων είναι δεσμευμένα στην Koch Industries, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στην Αμερική, με έσοδα περίπου 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Φρεντ Κοχ (Fred Koch) είναι ο πατριάρχης που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια τεχνική για τη διύλιση του βαρέος πετρελαίου σε βενζίνη το 1927 και ξεκίνησε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Κάνσας το 1940.

Οι γιοι του, Τσαρλς Κοχ και Ντέιβιντ Κοχ -ο οποίος πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο του προστάτη το 2019- ήταν από τους μεγαλύτερους δωρητές του GOP από τη δεκαετία του 1980 και έχουν διαμορφώσει την αμερικανική πολιτική όπως την ξέρουμε σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη δεκαετία του 1980 οι αδελφοί Κοχ χρησιμοποίησαν την τεράστια περιουσία τους για να χρηματοδοτήσουν τη δική τους συντηρητική πολιτική μηχανή, δημιουργώντας μια τεράστια αυτοκρατορία οργανώσεων και ομάδων υποστήριξης που εδραίωσαν το GOP μετά τον Ρίγκαν ως το κόμμα των φορολογικών περικοπών και των ελάχιστων ρυθμίσεων.

Charles Koch
Charles Koch / Φωτογραφία: AP Photo/David Zalubowski

Με τον τρόπο αυτόν, έγιναν το bête noire για πολλούς Δημοκρατικούς και περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι παραπονιόντουσαν για τα πλοκάμια του «κοχτόπους» και την υπέρμετρη επιρροή του στη συντηρητική πολιτική.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές επέκριναν το ζεύγος για τη χρηματοδότηση πολιτικών εκστρατειών που επικεντρώνονταν στην ανατροπή των περιβαλλοντικών κανονισμών και για το γεγονός ότι ήταν οι κύριοι χορηγοί της άρνησης της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξόδεψαν εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσουν την έρευνα, τις δεξαμενές σκέψης και τους πολιτικούς που αρνούνται την κλιματική αλλαγή – κάτι που οι αναλυτές πιστεύουν ότι έγινε για να διευρύνουν την περιουσία τους στα ορυκτά καύσιμα.

Η Koch Industries έχει πληρώσει εκατομμύρια σε ποινές και πρόστιμα για διαρροές πετρελαίου, απόρριψη τοξικών χημικών ουσιών και παραβίαση άλλων περιβαλλοντικών κανονισμών.

Ο Τσαρλς, 87 ετών, είναι ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Koch Industries και αξίζει 59 δισεκατομμύρια δολάρια με 42% ιδιοκτησία της εταιρείας. Έχει δύο παιδιά -τον Τσέις και την Ελίζαμπεθ-, τα οποία πρόκειται να κληρονομήσουν την περιουσία του.

Elizabeth Koch
Elizabeth Koch

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελίζαμπεθ Κοχ, 47 ετών, έχει απομακρυνθεί εντελώς από την οικογενειακή επιχείρηση και διευθύνει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Unlikely Collaborators, η οποία είναι αφιερωμένη στη δημιουργία προκλητικών εμπειριών που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε αυτό που νομίζετε ότι είστε”.

Ο αδελφός της Chase, είναι 45 ετών και ο πιθανός κληρονόμος της επιχείρησης και ανεβαίνει γρήγορα την εταιρική σκάλα της Koch Industries. Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος της Koch Disruptive Technologies.

Ο Ντέιβιντ πέθανε σε ηλικία 79 ετών το 2019 και ήταν αντιπρόεδρος της Koch Industries. Ήταν εξέχων δωρητής των Ρεπουμπλικανών. Άφησε πίσω του δύο αγόρια, τον John Mark Koch και τον David Koch Jr. καθώς και μια κόρη, τη Mary Julia Koch, οι οποίοι είναι όλοι τους πολύ νεότεροι.

Ο CEO της Koch Industries και γιος του Fred Koch, Charles, απεικονίζεται με τα παιδιά του Chase και Elizabeth. Ο Chase είναι ο πρόεδρος της Koch Disruptive Technologies ενώ η αδερφή του δεν ασχολείται με την επιχείρηση
Ο CEO της Koch Industries και γιος του Fred Koch, Charles, με τα παιδιά του Chase και Elizabeth. Ο Chase είναι ο πρόεδρος της Koch Disruptive Technologies ενώ η αδερφή του δεν ασχολείται με την επιχείρηση

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικογένεια Lauder: 40 δισεκατομμύρια δολάρια

Η δυναστεία Lauder γεννήθηκε από την εταιρεία καλλυντικών Estée Lauder, που δημιουργήθηκε το 1946 από την ομώνυμη ιδρύτριά της, η οποία γεννήθηκε το 1908 ως Josephine Esther Mentzer.

Η Estée Lauder Companies αποτελείται από 29 μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μακιγιάζ MAC και Clinique, καθώς και σειρές αρωμάτων για μάρκες όπως οι Donna Karan και Michael Kors.

Έξι δισεκατομμυριούχοι μέλη της οικογένειας κατέχουν μερίδια στην επιχείρηση – οι γιοι της Ronald, 79 ετών, και Leonard, 90 ετών, είναι πρόεδροι της Clinique Laboratories και επίτιμοι πρόεδροι της Estée Lauder. Η αξία τους εκτιμάται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Aerin Lauder
Aerin Lauder / Φωτογραφία: AP Photo/Evan Agostini

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ronald Lauder είναι πατέρας της Aerin Lauder, 53 ετών, και της Jane Lauder, 49 ετών, οι οποίες αξίζουν περίπου 3 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία.

Η Aerin είναι διευθύντρια στιλ και εικόνας στην Estée Lauder και ίδρυσε τη δική της μάρκα πολυτελείας, την AERIN Beauty, το 2012. Πέρυσι πούλησε το οροφοδιαμέρισμά της στην 660 Park Avenue έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Φίλιπ Μπερλίνσκι, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Bank USA και παγκόσμιος ταμίας της Goldman Sachs, πλήρωσε για τη μονάδα σε μετρητά, ανέφερε η Real Deal.

Η μικρότερη αδελφή της, Τζέιν, εργάζεται επίσης στην εταιρεία ως εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής δεδομένων.

Jane Lauder και Aerin Lauder
Jane Lauder και Aerin Lauder / Φωτογραφία: Evan Agostini/Invision/AP

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικογένεια Bloomberg: 95 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο 81χρονος Μάικλ Μπλούμπεργκ έχει μια τεράστια περιουσία. Ο τεράστιος πλούτος της οικογένειάς του καλύπτει επί του παρόντος μόλις δύο γενιές, αν και οι κόρες του έχουν και οι δύο μικρά παιδιά.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει περιουσία σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, και οι δύο κόρες του, πιθανότατα θα κληρονομήσουν ένα μεγάλο μέρος της.

Georgina Bloomberg, Diana Taylor, Michael Bloomberg και Emma Bloomberg
Georgina Bloomberg, Diana Taylor, Michael Bloomberg και Emma Bloomberg / Φωτογραφία: John Shearer/Getty Images

Η Έμμα, 44 ετών, και η Τζορτζίνα, 40 ετών, εμφανίστηκαν και οι δύο το 2003 σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Born Rich, για τα παιδιά των πιο πλούσιων παιδιών του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγαλύτερη κόρη πήγε στο κολέγιο του Princeton πριν σπουδάσει επιχειρήσεις και δημόσια διοίκηση στο Χάρβαρντ. Παντρεύτηκε τον σύζυγό της Chris Frissora το 2005 και το 2015 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τη Zelda Violet Frissberg.

Η άλλη, η Georgina, είναι απόφοιτος του NYU, είναι ιππέας και έχει έναν εννιάχρονο γιο με τον επίσης ιππέα, Ramiro Quintana. Το 2019 αγόρασε ένα σπίτι στο Upper West Side του Μανχάταν έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε τότε το Mansion Global.

Οικογένεια Cargill-MacMillan: 47 δισεκατομμύρια δολάρια

Στην οικογένεια Cargill-MacMillan ανήκει η Cargill, μια άλλη από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Αμερικής με έσοδα περίπου 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η οικογένεια έχει πλέον 14 δισεκατομμυριούχους, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη οικογένεια στον κόσμο.

Η Cargill ιδρύθηκε το 1865 από τον William Wallace Cargill. Έχει την έδρα της στη Μινεσότα και είναι η μεγαλύτερη γεωργική εταιρεία στον κόσμο, η οποία παράγει και επεξεργάζεται γεωργικά προϊόντα, αλλά προσφέρει επίσης μια ποικιλία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας έχουν εξαιρετικά ιδιωτική ζωή και σύμφωνα με το Forbes, πολλά ζουν σε ράντζα και φάρμες σε όλη τη Μοντάνα.

Η Gwendolyn Sontheim Meyer, είναι τρισέγγονη του William Wallace Cargill, του ιδρυτή της Cargill
Η Gwendolyn Sontheim Meyer, είναι τρισέγγονη του William Wallace Cargill, του ιδρυτή της Cargill / Φωτογραφία: Getty Images

Πολύ λίγες φωτογραφίες της οικογένειας υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα. Το βιβλίο του Duncan MacMillan του 1998, «The American Grain Family», περιγράφει την οικογένεια ως «την πιο επίμονα μυστικοπαθή».

Το κοινό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανήκει σε απογόνους του William Cargill και του γαμπρού του John MacMillan για πάνω από 140 χρόνια και έξι μέλη της οικογένειας συμμετέχουν στο 17μελές διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν σχεδόν 100 μέλη της οικογένειας που κατέχουν μαζί περίπου το 90% της εταιρείας. Το υπόλοιπο 10% ανήκει στους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων ιδιοκτησίας μετοχών και μετοχών που ανήκουν στη διοίκηση.

Αλλά μέχρι το 2016 η πέμπτη γενιά της οικογένειας Cargill είχε ήδη αρχίσει να βλέπει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Cargill. Ένας από αυτούς ήταν ο Andrew Cargill Liebmann, 43 ετών, ο οποίος δεν είχε εργαστεί ποτέ πριν στην εταιρεία, αλλά τώρα είναι αστροφυσικός στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα.

Η Gwendolyn Sontheim Meyer, γύρω στα 62, είναι δισέγγονη του William Wallace Cargill και είχε αξία 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Έχει δύο παιδιά, για τα οποία όμως ελάχιστα είναι γνωστά.

Οικογένεια Cathy: 14 δισεκατομμύρια δολάρια

Η οικογένεια Cathy πέφτει λίγο πιο χαμηλά στη λίστα, αλλά εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις 20 περίπου πλουσιότερες οικογένειες της χώρας. Τα χρήματά της, τα οποία προέρχονται κυρίως μέσω του fast food, έχουν αποκτηθεί πιο πρόσφατα από ό,τι κάποια από τα υπόλοιπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο S. Truett Cathy άνοιξε το εστιατόριο Dwarf Grill στην Ατλάντα το 1946 και αργότερα εγκαινίασε την Chick-fil-A το 1967. Πέθανε το 2014, πράγμα που σημαίνει ότι τα ηνία πέρασαν στη συνέχεια στα παιδιά του.

Σήμερα, οι γιοι του Dan, 70 ετών, και Don «Bubba» Cathy, 69 ετών, διοικούν την αλυσίδα τηγανητών κοτόπουλων ως πρόεδρος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος αντίστοιχα. Και οι δύο αξίζουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Trudy Cathy White (στο κέντρο με κόκκινο πουλόβερ), 67 ετών, και ο σύζυγός της John έχουν τέσσερα παιδιά και 17 εγγόνια
Η Trudy Cathy White (στο κέντρο με κόκκινο πουλόβερ), 67 ετών, και ο σύζυγός της John έχουν τέσσερα παιδιά και 17 εγγόνια (φωτογραφία)

Το 2021, η κόρη του Trudy, 67 ετών, η οποία επίσης εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, προστέθηκε από το Forbes στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων. Έγινε διευθύντρια ενός Chick-fil-A στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, αφού τελείωσε το πρώτο έτος σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Samford, και σήμερα υπηρετεί ως πρέσβειρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Trudy έχει μια τεράστια οικογένεια, που αποτελείται από τέσσερα παιδιά και 17 εγγόνια, σύμφωνα με την προσωπική της ιστοσελίδα.

Και οι περιουσίες θα συνεχίσουν να διαχέονται από γενιά σε γενιά. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι ο γιος του Νταν, ο Άντριου, 43 ετών, θα γίνει ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλαμβάνοντας τη θέση του πατέρα του.

Ο S. Truett Cathy, ιδρυτής του Chick-fil-A, ποζάρει σε ένα αντίγραφο του "The Dwarf Grill", του αρχικού εστιατορίου που ξεκίνησε στην Ατλάντα το 1946
Ο S. Truett Cathy, ιδρυτής του Chick-fil-A, ποζάρει σε ένα αντίγραφο του “The Dwarf Grill”, του αρχικού εστιατορίου που ξεκίνησε στην Ατλάντα το 1946 / Φωτογραφία: AP/Ric Feld

Ο Bubba έχει περίπου έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο Mark Cathy, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία για περισσότερα από 15 χρόνια σε διάφορους ρόλους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικογένεια Mars: 94 δισεκατομμύρια δολάρια

Στην οικογένεια Mars ανήκει η Mars Inc., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γλυκών και τροφών για κατοικίδια ζώα στον κόσμο. Τον Απρίλιο του 2020 ο συνδυασμένος πλούτος των «διαβόητα ιδιωτικών» μελών της υπολογιζόταν σε περίπου 126 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία μετράει πολλές γενιές. Ιδρύθηκε το 1911 από τον Frank C. Mars, ο οποίος ξεκίνησε να πουλάει καραμέλες από την κουζίνα του στην Τακόμα της Ουάσιγκτον.

Αλλά ήταν ο γιος του Forrest Mars Sr. που την ανέδειξε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, αφού εντάχθηκε το 1926 και ανέπτυξε την μπάρα Milky Way.

Όταν πέθανε το 1999, τα παιδιά του, η Jacqueline, ο John και ο Forrest Jr. Mars, κληρονόμησαν το μερίδιο της εταιρείας.

Η οικογένεια Mars: Η Jacqueline Mars (κέντρο) και οι εγγονές της, Graysen Airth (αριστερά) και Katherine Burgstahler
Η οικογένεια Mars: Η Jacqueline Mars (κέντρο) και οι εγγονές της, Graysen Airth (αριστερά) και Katherine Burgstahler / Φωτογραφία: Getty Images

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Jacqueline είναι ίσως το μόνο έστω και ελάχιστα προβεβλημένο από τα παιδιά του και 83 ετών.

Το 2013 ενεπλάκη σε δυστύχημα κοντά στο σπίτι της στη Βιρτζίνια, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένα άτομο και απέβαλε μια έγκυος γυναίκα. Είπε σε μάρτυρα μετά το δυστύχημα ότι την είχε πάρει ο ύπνος στο τιμόνι του SUV της Porsche και δήλωσε ένοχη για απερίσκεπτη οδήγηση.

Τώρα, η Jacqueline και ο John είναι συνιδιοκτήτες της Mars Inc. Έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της οικογενειακής περιουσίας, με 24 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ο καθένας.

Οικογένεια Hearst: 21 δισεκατομμύρια δολάρια

Η οικογένεια Hearst ελέγχει μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης που ξεκίνησε από τον πατριάρχη της William Randolph Hearst, σήμερα Heart Corporation. Σύμφωνα με το Forbes η οικογένεια Hearst αξίζει περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο William R. Hearst III, 73 ετών, είναι ο σημερινός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και εγγονός του William Randolph Hearst.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου ο πατέρας του Ουίλιαμ Ράντολφ Χερστ Τζούνιορ, συχνά αποκαλούμενος Μπιλ, ήταν εκδότης της εφημερίδας New York Journal-American.

Ο Χερστ ΙΙΙ έχει έναν γιο, τον Γουίλιαμ Ντένταλους Χερστ, και τρεις κόρες, την Αδελαΐδα, την Καρολίνα και την Ελίζα.

Amanda Hearst
Amanda Hearst / Φωτογραφία: Shutterstock

Η Αμάντα Χερστ, 39 ετών, είναι εγγονή του Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ και ίσως μία από τις πιο δημόσιες από τους νεαρούς κληρονόμους Χερστ. Γέννησε τον πρώτο της γιο Joachim Rønning το 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει επίσης έναν ετεροθαλή αδελφό, τον Randy Hearst Harris, ο οποίος είναι περίπου 33 ετών. Παντρεύτηκε την Paula Porubcanova σε έναν πολυτελή γάμο στο Hamptons πέρυσι, όπως ανέφερε το Page Six.

Η μητέρα της είναι η Anne Hearst, συντάκτρια του περιοδικού Town & Country, που εκδίδεται από τον οίκο Hearst, και εγγονή του μεγιστάνα των εφημερίδων William Randolph Hearst.

Η αδελφή της Anne είναι η Patty Hearst, η οποία απήχθη το 1974 από μέλη του Συμβιωτικού Απελευθερωτικού Στρατού (SLA). Ο όρος «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» συνδέεται, ως γνωστόν, με την απαγωγή της και τη μετέπειτα συμμετοχή της στα εγκλήματα των απαγωγέων της.

Οικογένεια Duncan: 22 δισεκατομμύρια δολάρια

Η οικογένεια Ντάνκαν κληρονόμησε τον πλούτο της σχεδόν από τον πετρελαιoπαραγωγό Dan Duncan, ιδρυτή της Enterprise Products. Αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1998, έγινε μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντάνκαν πέθανε το 2010 και τα τέσσερα παιδιά του κληρονόμησαν τα καταπιστεύματα που συνολικά κατέχουν περίπου το ένα τρίτο των μετοχών του κολοσσού των αγωγών.

Η Ράντα Γουίλιαμς, 61 ετών, και ο σύζυγός της Τσαρλς Α. Ουίλιαμς το 2014.
Η Ράντα Γουίλιαμς, 61 ετών, και ο σύζυγός της Τσαρλς Α. Ουίλιαμς το 2014. Η Ράντα έγινε πρόεδρος της Enterprise Products το 2013 και λέγεται ότι η περιουσία της είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ζευγάρι ζει στο Χιούστον και έχει έναν γιο, το όνομα του οποίου δεν είναι γνωστό

Τα παιδιά του, Randa Duncan Williams, Milane Frantz, Dannine Duncan Avara και Scott Duncan κληρονόμησαν μια περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Dan όταν πέθανε το 2010.

Η Ράντα, 61 ετών, έγινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας το 2013 και είχε ατομική αξία περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Είναι παντρεμένη με τον Charles A. Williams, με τον οποίο ζει στο Χιούστον. Έχουν έναν γιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικογένεια Ροκφέλερ – 8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο πλούτος των Ροκφέλερ (Rockefeller) συνδέεται επίσης με το πετρέλαιο και ανάγεται στον John D. Rockefeller, τον πρώτο δισεκατομμυριούχο της Αμερικής, ο οποίος ίδρυσε την Standard Oil το 1870.

Αυτός και ο γιος του John Jr. δραστηριοποιήθηκαν για πάνω από έναν αιώνα και χάρισαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και ίδρυσαν το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Σήμερα, η περιουσία του Ροκφέλερ είναι κατανεμημένη σε περισσότερους από 70 κληρονόμους.

Ο Νέβα Ροκφέλερ Γκούντγουιν, αριστερά, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ και η Αϊλίν Ροκφέλερ
Ο Νέβα Ροκφέλερ Γκούντγουιν, αριστερά, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ και η Αϊλίν Ροκφέλερ / Φωτογραφία: AP /Michael C. York

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ αυτών είναι και η Ariana Rockefeller, σχεδιάστρια τσαντών και δισέγγονος του John D. Rockefeller. Γεννήθηκε από τον David Rockefeller Jr. και την Diana Rockefeller το 1982.

Μεγάλο μέρος του πλούτου της οικογένειας που εκτιμάται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια διαχειρίζεται η Rockefeller Capital Management, η οποία γεννήθηκε από τη Rockefeller & Company το 2018. Ο πατέρας της Αριάνα, Ντέιβιντ Τζούνιορ, συμμετέχει πλέον στο διοικητικό συμβούλιο.

Ariana Rockefeller
Ariana Rockefeller / Φωτογραφία: ΑΡ

Οι περισσότερες από αυτές τις πάμπλουτες οικογένειες έχουν διατηρήσει με επιτυχία τον πλούτο τους σε πολλές γενιές, με εξαίρεση μια χούφτα, όπως οι Μπλούμπεργκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένεια Cargill-MacMillan διατήρησε τον πλούτο της για σχεδόν οκτώ γενιές. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ανήκουστο οι δύσκολες εποχές να εκτροχιάζουν εξαιρετικά επιτυχημένες οικογένειες.

Μια οικογένεια της οποίας η περιουσία υπέστη τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια είναι οι Sacklers, ιδιοκτήτες της εταιρείας παραγωγής οπιοειδών Purdue Pharma.

Η πτώση τους άρχισε το 2014, όταν οι γενικοί εισαγγελείς της Μασαχουσέτης και της Νέας Υόρκης ενέπλεξαν οκτώ μέλη της οικογένειας Sackler στη θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών της χώρας, με αποτέλεσμα να κοστίσει στην οικογένεια περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμούς.


Πηγή