Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η πρώτη προσωπική κολεξιόν της Ελπίδας Λίβανου είναι εμπνευσμένη από την Αφρική

Η πρώτη προσωπική κολεξιόν της Ελπίδας Λίβανου είναι εμπνευσμένη από την Αφρική

Η αγάπη της για τη μόδα την οδήγησε στον ΑΚΤΟ όπου σπούδασε fashion design, προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χώρο.

Η Ελπίδα Λίβανου, μία νέα και δυναμική σχεδιάστρια τελειόφοιτος του προγράμματος BA (Hons) Degree in Fashion Design | AKTO – Middlesex University, στο πλαίσιο του Fashion Show του AKTO παρουσίασε την πρώτη προσωπική της κολεξιόν, μέρος της διπλωματικής της εργασίας.

Η «African Wanderers», όπως ονομάζεται η συλλογή, είναι εμπνευσμένη από την πλούσια αφρικανική κουλτούρα όταν αυτή έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινότητα και τις αντίξοες συνθήκες επιβίωσης, ενώ τιμά την δύναμη της γυναίκας, αναδεικνύοντάς την ως ένα ιερό σύμβολο ισχύος και σεβασμού.

«Στόχος της συλλογής είναι η δημιουργία ρούχων εμπνευσμένων από τους ανθρώπους που περιπλανώνται, ταξιδεύουν ή ακόμα και διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής», σημειώνει η ίδια.

Η δημιουργία της ήρθε μετά το ερώτημα που της γεννάται κάθε φορά που επισκέπτεται διαφορετικά χωριά της Αφρικής με την ActionAid Hellas: πώς, δηλαδή, μια τόσο πλούσια από ανθρώπους, χρώματα και σχήματα ήπειρος θεωρείται μία από τις φτωχότερες στον κόσμο.

Η συλλογή αποτελείται από δύο βασικές κατηγορίες, των γυναικών με τα μωρά δεμένα στα ενδύματα τους, καθώς και των γυναικών που μεταφέρουν πράγματα.

Για τον λόγο αυτό η Ελπίδα εξηγεί γιατί «επέλεξα να δημιουργήσω μεγάλες τσάντες και τσέπες προσαρμοσμένες στο ένδυμα εκφράζοντας ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης των Αφρικανών, εκείνων δηλαδή που κουβαλούν πράγματα με σημαντικό βάρος διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών τους. Οι όγκοι λειτουργούν ως ένα σύμβολο ισχύος για μια γυναίκα που καταρρίπτει τα στερεότυπα φανερώνοντας μία διαφορετική Αφρική, πιο κοντά στην πραγματικότητα που κατέγραψα ως θεατής».

Η φωτογράφιση της πρώτης προσωπικής συλλογής της Ελπίδας αποτελεί φόρο τιμής προς την γυναίκα, αναδεικνύοντάς την ως ιερό σύμβολο ισχύος και σεβασμού. Με τίτλο «Woman Up», παράφραση της φράσης «Man up», που θέλει τον άνδρα ως σύμβολο δύναμης και τόλμης, εστιάζει στη δύναμη που χαρακτηρίζει τις γυναίκες της Αφρικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ζωή και την καθημερινότητά τους.

«Θεωρώ πως οι γυναίκες, και ιδιαίτερα οι γυναίκες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν μια σκληρή καθημερινότητα και επωμίζονται καθημερινά αρκετά βάρη, αποτελούν εξίσου σύμβολο ισχύος και σεβασμού».

Στη συγκεκριμένη φωτογράφιση παρουσιάζονται τα τρία τελικά ενδύματα της συλλογής της νεαρής σχεδιάστριας, μέσα από εικόνες που φανερώνουν την γενναιότητα της ψυχής αυτών των γυναικών, που παρά τις αντιξοότητες είναι ικανές να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που εμφανίζονται καθημερινά και να παλεύουν για να «χτίσουν» ένα καλύτερο αύριο.

Photography: Νίκος Ζήκος

Styling: Ελπίδα Μαρία Λίβανου

Model: Elena- Casablanca Nyamwaya

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή