Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Η Σκάρλετ Γιόχανσον έκανε πίσω κι ένας νέος κύκλος αντιπαραθέσεων ξεκίνησε

Όταν η Σκάρλετ Γιόχανσον είπε πριν λίγο καιρό το μεγάλο «ναι» σε έναν ρόλο – πρόκληση της καριέρας της, φαίνεται ότι υπολόγιζε χωρίς τους… ξενοδόχους!

Ενδεχομένως, να πίστευε ότι υποδυόμενη έναν τρανς άνδρα, θα ενθουσίαζε τα πλήθη και με αγωνία θα περίμεναν το επόμενο – δύσκολο – υποκριτικό της «χτύπημα». Μπορεί να μην έκανε καν τέτοιες σκέψεις και απλά ως ηθοποιός που είναι, αποδέχθηκε έναν ρόλο, που σίγουρα θα «τέσταρε» τις υποκριτικές της ικανότητες, οι οποίες στο παρελθόν έχουν αμφισβητηθεί, αρκετές φορές.

Άλλωστε, στο παρελθόν και άλλοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ έχουν υποδυθεί τρανς ρόλους και μάλιστα, τους είχαν χαρίσει το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ, τη Χρυσή Σφαίρα και δεκάδες υποψηφιότητες. Η Χίλαρι Σουάνκ κέρδισε το Όσκαρ για την ταινία «Boys Don’t Cry», η Φελίσιτι Χόφμαν για το «Transamerica» κέρδισε μία Χρυσή Σφαίρα, ενώ ο Τζάρετ Λέτο για το «Dallas Buyer’s Club» κέρδισε το Όσκαρ Β’ ανδρικού.

Γιατί, λοιπόν, να μη συμβεί το ίδιο και με την Γιόχανσον; Όμως, όπως είπαμε, η ηθοποιός υπολόγιζε χωρίς τον… ξενοδόχο. Και όταν έγινε γνωστό ότι θα υποδυθεί στον κινηματογράφο τον Ντάντε «Τεξ» Γκιλ (έναν τρανς άνδρα και ιδιοκτήτη σαλονιού μασάζ, που λειτουργούσε κρυφά και ως πορνείο, τη δεκαετία του ’70), στη νέα ταινία «Rub & Tug», ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι πιέσεις που δέχτηκε ήταν έντονες, θα λέγαμε στα όρια του… bullying.

Θαυμαστές της ηθοποιού, κριτικοί κινηματογράφου, αρθρογράφοι, αλλά κυρίως, η τρανς κοινότητα εναντιώθηκαν στην απόφασή της να αποδεχθεί το ρόλο. Πρώτοι ξεκίνησαν το «αντάρτικο» οι χρήστες των social media, με σκληρά σχόλια για την Γιόχανσον. Για πολλές ημέρες, βρέθηκε στο επίκεντρο, ενώ με μία άστοχη δήλωσή της, που παρέπεμπε τους επικριτές της στους μάνατζερ των ηθοποιών, που έχουν παίξει στο παρελθόν τρανς ρόλους, έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά. Το αποτέλεσμα; Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το ρόλο, εξηγώντας ότι έκανε λάθος, το οποίο και αναγνώρισε.

Και κάπου εδώ, ξεκίνησε μία νέα συζήτηση στο διαδίκτυο, διχάζοντας τους χρήστες. Ήταν λάθος της που είπε το «ναι» σε έναν ρόλο-πρόκληση; Υπάρχουν όρια και «πρέπει» στο τι θα υποδυθεί ένας ηθοποιός; Δεν έχει το δικαίωμα ένας επαγγελματίας ηθοποιός να αναλάβει έναν κόντρα ρόλο;

Η ένσταση, κυρίως, της τρανς κοινότητας έχει να κάνει με την επιμονή των παραγωγών του Χόλιγουντ να δίνουν αυτούς τους ρόλους σε γνωστούς αστέρες, αγνοώντας τους τρανς ηθοποιούς. Άλλωστε, διανύουμε μία περίοδο, όπου η τρανς κοινότητα προσπαθεί να πάρει τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία, ακόμη και σε αυτή του Χόλιγουντ, διεκδικώντας τα δικαιώματά της. Κι αισθάνθηκαν ότι η ηθοποιός αποδεχόμενη το συγκεκριμένο ρόλο, κατά κάποιον τρόπο, «μποϊκόταρε» τον αγώνα τους.

Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς: γιατί δεν υπήρχαν ανάλογες αντιδράσεις και στο παρελθόν; Γιατί δεν έγινε ανάλογος χαμός, όπως με την περίπτωση της Γιόχανσον; Μάλλον, η απάντηση βρίσκεται στη δύναμη των social media και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Στην περίπτωση της ηθοποιού πέτυχαν να παραιτηθεί από το ρόλο. Μένει τώρα να δούμε, αν αυτός ο αγώνας πέτυχε και τον πραγματικό του στόχο, ανοίγοντας το  δρόμο για να δίνονται περισσότερες ευκαιρίες και στους τρανς ηθοποιούς.

localStorage.clear();


Πηγή