Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Η Google τιμά τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ [εικόνες & βίντεο] | ΖΩΗ

Η Google τιμάει με το σημερινό της Doodle, τον αιδεσιμότατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον άνθρωπο-σύμβολο των έγχρωμων για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν αμερικανός ιερέας του δόγματος των Βαπτιστών, ειρηνιστής και ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 50′ και του 60′. Άνοιξε τα μάτια του κάτω από τον ουρανό της Ατλάντα στην Τζόρτζια, στις 15 Ιανουαρίου του 1929.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παιδί του μεσοπολέμου, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένιωσε από πρώτο χέρι πως είναι να ζεις στην Αμερική που οι μαύροι θεωρούνται παιδιά ενός «κατώτερου θεού», χωρίς πολιτικά δικαιώματα και πλήρως παραγκωνισμένοι.

Οι ΗΠΑ την περίοδο της δεκαετίας του 20′ είχαν μόλις βγει από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν απομονωθεί πολιτικά, ενώ η οικονομία πραγματοποιούσε άλματα και η τεχνολογική εξέλιξη έπαιζε μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Εκτός όμως από τα πολλά καλά αυτής της δεκαετίας, ένας κακός δαίμονας των Αφροαμερικανών αποκτούσε δύναμη και επιρροή, -πολιτική και κοινωνική- η οργάνωση Κου-Κλουξ-Κλαν (ΚΚΚ), η οποία συμμετείχε σε αρκετές επιθέσεις εναντίων μαύρων, καθολικών, Εβραίων και γενικά μεταναστών.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «Έχω ένα όνειρο»
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «Έχω ένα όνειρο»

Τα πρώτα βήματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου οι Αφροαμερικανοί θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Από τις τουαλέτες, μέχρι τα λεωφορεία και τα καταστήματα, ακόμα και στις συναυλίες υπήρχε φυλετικός διαχωρισμός. Ο αιδεσιμότατος από την Ατλάντα ήθελε να σπάσει αυτό το απόστημα του ρατσισμού, να ενώσει τους ανθρώπους και να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματα των μαύρων για ισοτιμία και ισονομία απέναντι σε μία αμερικανική κοινωνία που «κόχλαζε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία του δεν ήταν εύκολη, ούτε στρωμένη με ροδοπέταλα. Το 1955 και αφού προηγουμένως είχε συμμετάσχει ενεργά σε προηγούμενα κινήματα Αφροαμερικανών -κυρίως αποτυχημένα- εναντίων του φυλετικού διαχωρισμού που βίωναν, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πρωτοστάτησε στη νικηφόρα εκστρατεία του μποϋκοτάζ των δημόσιων λεωφορείων της πόλης Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, εξαιτίας του φυλετικού διαχωρισμού των επιβατών. Συγκεκριμένα, οι μαύροι πολίτες δεν επιτρέπονταν να κάτσουν σε θέσεις καθήμενων, ή όταν κάθονταν έπρεπε να σηκωθούν αμέσως όταν ζητούσε τη θέση ένας λευκός.

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Η μάχη αυτή είχε κερδηθεί αλλά ο πόλεμος μαινόταν ακόμη εναντίων των Αφροαμερικανών. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ίδρυσε μαζί με άλλους ιερωμένους και απλό κόσμο τη Διάσκεψη της Νότιας Χριστιανικής Ηγεσίας, μία από τις κυριότερες αντιρατσιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της. Παράλληλα το 1961 έγινε πρωτεργάτης της εκστρατείας «Επιβάτες για την Ελευθερία», η οποία έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς σηματοδότησε το τέλος του φυλετικού διαχωρισμού σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφορά στις ΗΠΑ.

Ο αιδεσιμότατος από την Ατλάντα καταλάβαινε ότι είχε μεγάλη δύναμη στα χέρια του, καθώς αποτελούσε τον ηγέτη του Αφροαμερικανικού κινήματος εναντίον του ρατσισμού και δεν μπορούσε με τίποτα να απογοητεύσει τους μαύρους της Αμερικής, χωρίς να κάνει τα πάντα ώστε να ζουν ισότιμα, με όλους τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας.

Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: «Έχω ένα όνειρο»

Δύο χρόνια αργότερα το 1963, ηγήθηκε της «Πορείας στην Ουάσιγκτον» και εκφώνησε την επιδραστικότερη και πιο διάσημη ομιλία μέχρι σήμερα σύμφωνα με πανεπιστημιακή δημοσκόπηση του 1999, «I have a dream…» (έχω ένα όνειρο), στην οποία τόνιζε, ότι λευκοί και μαύροι δεν έχουν απολύτως τίποτα να χωρίσουν και «ότι τα τέσσερα μικρά μου παιδιά θα ζουν μια μέρα σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους». Η φράση έχω ένα όνειρο ακούγεται πάνω από 100 φορές στην ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το όνειρο αυτό ήθελε να το κάνει πραγματικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το βραβείο Νόμπελ

Η προσφορά και οι αγώνες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ άρχιζαν να παίρνουν μεγάλη αναγνώριση και εκτός των στεγανών της αμερικανικής ηπείρου. Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 και αφού έχει προηγηθεί η πιο διάσημη ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο αιδεσιμότατος τιμάται στο Όσλο της Σουηδίας, με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο ηγέτης και σύμβολο των Αφροαμερικανών, παρέλαβε το βραβείο του, στο όνομα των χιλιάδων συναγωνιστών του, ενώ το χρηματικό ποσό που παρέλαβε το μοίρασε σε πολιτικά και κοινωνικά κινήματα.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ενάντια στην εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ

Ο ηγέτης των Αφροαμερικανών δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ο αγώνας δεν είχε ακόμη κερδηθεί. Το 1967 κριτίκαρε με έντονο ύφος την επικείμενη εισβολή των Αμερικανών στο Βιετνάμ, με τον περίφημο λόγο του «Πέρα από το Βιετνάμ». Δεν τον ένοιαζε να τερματίσει μόνο τον φυλετικό ρατσισμό που δέχονταν ο ίδιος και οι όμοιοι του, αλλά ακόμη την φτώχια και την καταπίεση που βίωναν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. «Πιστεύουμε ότι το πνεύμα του πατριωτισμού επιβάλλει τον τερματισμό του πολέμου και την κήρυξη ενός νέου, αναίμακτου αυτή τη φορά, πολέμου προς την έσχατη νίκη απέναντι στο ρατσισμό και στη φτώχεια».

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «Πέρα από το Βιετνάμ»
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «Πέρα από το Βιετνάμ»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελευταία ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ -Δολοφονήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή

Κατά τη διάρκεια του 1968, ενός έτους που σηματοδότησε τεράστιες αλλαγές παγκοσμίως, όπως ο «Μάης του 68’», ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σχεδίαζε μία ακόμη πορεία στην πρωτεύουσα, την επονομαζόμενη και ως «Πορεία των φτωχών». Το ίδιο έτος ο ηγέτης των Αμερικανών θα παρευρεθεί στο Μέμφις του Τενεσί, όπου και θα πραγματοποιήσει την ομιλία γνωστή και ως «Ανέβηκα στην κορυφή του Όρους». «Κοίταξα πέρα και είδα τη Γη της Επαγγελίας. Ίσως να μη φτάσω εκεί μαζί σας, μα απόψε θέλω να σας πω ότι όλοι εμείς, ως λαός, θα φτάσουμε στη Γη της Επαγγελίας! Γι’ αυτό, απόψε είμαι χαρούμενος. Δεν ανησυχώ και δεν φοβάμαι τίποτα!», τόνισε σε μία αποστροφή του, ίσως γνωρίζοντας για το τέλος του.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λίγο πριν την τελευταία του ομιλία στο Μέμφις.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ λίγο πριν την τελευταία του ομιλία στο Μέμφις.

Δυστυχώς αυτή η ομιλία έμελλε να είναι και η τελευταία του. Την επόμενη της ομιλίας ο 39χρονος τότε Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, δολοφονείται στο μοτέλ Λορέιν από τον ελεύθερο σκοπευτή Τζέιμς Ερλ Ρέι. Ο θάνατος του σκόρπισε θρήνο σε ολόκληρο τον κόσμο μαζί όμως με οργή και αγανάκτηση. Κύμα διαδηλώσεων ξεσπάει στις ΗΠΑ. Η δολοφονία του αιδεσιμότατου από την Ατλάντα ήταν το σπίρτο που έδωσε τη φλόγα, στους Αφροαμερικανούς, και όχι μόνο, να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Την ισότητα και την ισονομία απέναντι στη δικαιοσύνη, στην κοινωνία και στην ίδια τη ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μετά-θάνατον αναγνώριση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μετά το θάνατο του το 1968, έλαβε σημαντική αναγνώριση για το έργο του. Συγκεκριμένα τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο για την Ελευθερία το 1996 και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Το 1986, η 15η Ιανουαρίου, ημέρα της γέννησης του ηγέτη των Αφροαμερικανών, ανακηρύχθηκε ως επίσημη εορτή στις ΗΠΑ, ως αναγνώριση για τους αγώνες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για την κοινωνική ισότητα των μαύρων της Αμερικής.




Πηγή