Παρασκευή , 3 Μάιος 2024

Ιαπωνία: Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να κοιμούνται.. όρθιοι στη δουλειά, σε κάθετη κάψουλα [εικόνες & βίντεο]

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας «υπνάκος» κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να σας κάνει ακόμη και πιο δημιουργικούς.

Γι’ αυτό, μια ιαπωνική εταιρεία αποκάλυψε μια παράξενη κάψουλα που καθιστά ευκολότερο από ποτέ για τους εργαζόμενους να πάρουν ένα γρήγορο υπνάκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Giraffenap» είναι μια κάθετη κάψουλα που επιτρέπει στους υπαλλήλους του γραφείου να κοιμούνται όρθιοι, όπως το γνωστό θηλαστικό με τον μακρύ λαιμό από το οποίο η κάψουλα πήρε το όνομά της, μιας και giraffe σημαίνει καμηλοπάρδαλη.

Βίντεο: Δείτε πώς είναι να κοιμάσαι στο Giraffenap

Έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού δημόσιου τηλεφωνικού θαλάμου και περιέχει μια σειρά από πλατφόρμες που στηρίζουν το βάρος του σώματος, ενώ αποκλείουν τον θόρυβο από το εξωτερικό.

Ωστόσο, με ύψος μόλις 2,5 μ. και πλάτος 1,2 μ., οι κλειστοφοβικοί ίσως θα πρέπει να επιλέξουν τον καναπέ του γραφείου ή να ακουμπήσουν το κεφάλι τους στο γραφείο τους με τον παλιό τρόπο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Giraffenap είναι δημιούργημα της Koyoju Plywood Corporation στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας – μια χώρα όπου είναι ήδη κοινωνικά αποδεκτό να αποκοιμάστε στο γραφείο σας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι εργάζεται «για μια κοινωνία όπου όλοι μπορούν εύκολα να πάρουν έναν υπνάκο» και τελικά »να βελτιώσει τις επιχειρήσεις και την υγειονομική περίθαλψη».

Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πόσο κοστίζει στις εταιρείες για να το εγκαταστήσουν στα γραφεία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιθανώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν από τη σωματική τους κόπωση και το άγχος και υπέμειναν την υπνηλία και συνέχισαν να εργάζονται», αναφέρει η εταιρεία.

«Τώρα, πλησιάζουμε σε μια εποχή όπου καταρρίπτουμε αυτά τα στερεότυπα. Πάρτε έναν υπνάκο ενώ στέκεστε όρθιοι και ανακτήστε το μυαλό και το σώμα σας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η Koyoju Plywood Corporation προσφέρει δύο σχέδια για το sleep pod της – το φουτουριστικό «spacia» και το πιο ρουστίκ «forest».

Εξωτερικά, η κάψουλα θα μπορούσε λανθασμένα να θεωρηθεί ως μονάδα αποθήκευσης, ιδιωτικός χώρος για κλήσεις συνδιάσκεψης ή ακόμα και κάποιο είδος τουαλέτας
Εξωτερικά, η κάψουλα θα μπορούσε λανθασμένα να θεωρηθεί ως μονάδα αποθήκευσης, ιδιωτικός χώρος για κλήσεις συνδιάσκεψης ή ακόμα και κάποιο είδος τουαλέτας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς είναι εσωτερικά η κάψουλα Giraffenap

Εξωτερικά, το κάθετο pod θα μπορούσε να εκληφθεί για μια μονάδα αποθήκευσης, έναν ιδιωτικό χώρο για τηλεδιασκέψεις ή ακόμη και για ένα είδος εσωτερικού portaloo.

Αλλά στο εσωτερικό υπάρχει μια περίτεχνη διάταξη καρέκλας που επιτρέπει μια «στάση κράτησης τεσσάρων σημείων που δεν απαιτεί δύναμη πουθενά».

Οι κάτοικοι πρέπει να υιοθετήσουν μια αντισυμβατική στάση σε σχήμα αστραπής, όπου τα γόνατά τους είναι λυγισμένα και ο κορμός τους είναι ελαφρώς κεκλιμένος προς τα εμπρός.

Το κεφάλι και τα χέρια τους, εν τω μεταξύ, στηρίζονται σε μια μαλακή πλατφόρμα, όπως ακριβώς οι επιβάτες των αεροπλάνων χρησιμοποιούν το τραπέζι του δίσκου τους όταν χρειάζονται έναν υπνάκο σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Οι Ιάπωνες δημιουργοί πιστεύουν στα οφέλη μιας «κοινωνίας όπου ο καθένας μπορεί εύκολα να πάρει έναν υπνάκο»
Οι Ιάπωνες δημιουργοί πιστεύουν στα οφέλη μιας «κοινωνίας όπου ο καθένας μπορεί εύκολα να πάρει έναν υπνάκο»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κάψουλα που είναι στο μέγεθος ενός μικρού δημόσιου τηλεφωνικού θαλάμου, περιέχει μια σειρά από πλατφόρμες που υποστηρίζουν το σωματικό βάρος ενώ αποκλείουν τον θόρυβο από το εξωτερικό
Η κάψουλα που είναι στο μέγεθος ενός μικρού δημόσιου τηλεφωνικού θαλάμου, περιέχει μια σειρά από πλατφόρμες που υποστηρίζουν το σωματικό βάρος ενώ αποκλείουν τον θόρυβο από το εξωτερικό
Όσοι μπαίνουν μέσα στην κάθετη κάψουλα, πρέπει να υιοθετήσουν μια ασυνήθιστη στάση σε σχήμα κεραυνού
Όσοι μπαίνουν μέσα στην κάθετη κάψουλα, πρέπει να υιοθετήσουν μια ασυνήθιστη στάση σε σχήμα κεραυνού / Φωτογραφία: Giraffenap

Η εταιρεία αναφέρει ότι η κάψουλά της προορίζεται για άτομα που δεν ξεπερνούν το 1,80 μέτρα ύψος ή ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά, καθώς είναι απίθανο να χωρέσουν διαφορετικά.

Η κάψουλα είναι επίσης εξοπλισμένη με τον δικό της πυροσβεστήρα, ανιχνευτή καπνού, ανεμιστήρα εξαερισμού, φωτισμό LED στην οροφή και το δάπεδο, ακόμη και μεταλλικά εξαρτήματα για να κρεμάσετε ένα μπουφάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τον ανεμιστήρα εξαερισμού, το ταβάνι μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση που οι χρήστες θέλουν να αναπνέουν φυσικό αέρα ενώ ξεκουράζονται.

Ο ήχος μπλοκάρεται έτσι ώστε να μην ακούγεται ο θόρυβος ενός πολυσύχναστου γραφείου, εξασφαλίζοντας ότι «μπορείτε να ηρεμήσετε το μυαλό σας σε έναν ήρεμο χώρο», λέει η εταιρεία, η οποία συνιστά έναν υπνάκο διάρκειας 20 λεπτών, καθώς οτιδήποτε περισσότερο από 30 λεπτά «μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας τη νύχτα, επειδή είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε».

Δεν είναι μόνο για γραφεία

Και δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για γραφεία. Σύμφωνα με το Japan Today, το μηχάνημα εγκαθίσταται επίσης σε καφετέριες, όπως η Harajuku Nescafé στο κέντρο του Τόκιο, όπου θα δώσει στους εργαζόμενους μια εναλλακτική λύση στον καφέ, αν θέλουν να δώσουν στον εαυτό τους μια στιγμή ξεκούρασης.

Όπως επισημαίνεται από την Koyoju Plywood Corporation, «πολυάριθμες» μελέτες έχουν δείξει ότι ο ενεργός ύπνος έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία προσφέρει δύο σχέδια της κάψουλας - τη φουτουριστική «spacia» (αριστερά) και την πιο ρουστίκ «δάσος» (δεξιά)
Η εταιρεία προσφέρει δύο σχέδια της κάψουλας – τη φουτουριστική «spacia» (αριστερά) και την πιο ρουστίκ «δάσος» (δεξιά)

Τα οφέλη του ύπνου στην απόδοση

Το 2017, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hertfordshire διαπίστωσαν ότι ο υπνάκος για λιγότερο από 30 λεπτά μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση της ευεξίας μας και να ενισχύσει την απόδοση.

Σε ένα δείγμα περισσότερων από 1.000 ατόμων, όσοι έκαναν μεγαλύτερο υπνάκο ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν κοιμήθηκαν καθόλου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πολύς χρόνος ύπνου μπορεί να καταστρέψει το αποτέλεσμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ του ημερήσιου ύπνου και του μεγαλύτερου συνολικού όγκου του εγκεφάλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει «ότι ο τακτικός υπνάκος παρέχει κάποια προστασία κατά του νευροεκφυλισμού αντισταθμίζοντας τον κακό ύπνο», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Πολλοί Ιάπωνες εξαντλούνται από τις υπερβολικές ώρες εργασίας. Μάλιστα, έχουν μια λέξη για τον αιφνίδιο θάνατο που σχετίζεται με το επάγγελμα ("Karoshi")
Πολλοί Ιάπωνες εξαντλούνται από τις υπερβολικές ώρες εργασίας. Μάλιστα, έχουν μια λέξη για τον αιφνίδιο θάνατο που σχετίζεται με το επάγγελμα (“Karoshi”) / Φωτογραφία: Shutterstock

Και μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ένας τακτικός απογευματινός υπνάκος διάρκειας μόλις πέντε λεπτών μπορεί να βοηθήσει σε γνωστικά οφέλη, όπως η παγίωση της μνήμης και η «προετοιμασία για την επακόλουθη μάθηση».

Οι κουλτούρες σε όλο τον κόσμο αργούν ακόμη να αγκαλιάσουν τον υπνάκο στον χώρο εργασίας, αν και η Ιαπωνία είναι μπροστά σε αυτό, καθώς ο ύπνος στο γραφείο θεωρείται ήδη κοινωνικά αποδεκτός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ιάπωνες έχουν μια λέξη για την πρακτική του ύπνου στη δουλειά (“Inemuri”) και μια άλλη για τον αιφνίδιο θάνατο που σχετίζεται με το επάγγελμα (“Karoshi”).

Συνήθεις αιτίες του Karoshi είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από το άγχος, καθώς και η υποθρεψία και η αυτοκτονία.


Πηγή