Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Κερκ Ντάγκλας - Αν Μπάιντενς: Οι απιστίες του «Σπάρτακου» και η σύζυγος που πάντα τον συγχωρούσε

Κερκ Ντάγκλας – Αν Μπάιντενς: Οι απιστίες του «Σπάρτακου» και η σύζυγος που πάντα τον συγχωρούσε

«Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος…». Πόσα και πόσα ζευγάρια δεν ξεκινούν το ταξίδι της κοινής ζωής με το όνειρο να μείνουν μαζί μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος; Άλλα τα καταφέρνουν και άλλα όχι. Στο λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και τα παραδείγματα των γάμων που άντεξαν ή αντέχουν στον χρόνο, δεν είναι πάρα πολλά.

Μέχρι σήμερα τα ξημερώματα, φωτεινό παράδειγμα αποτελούσε ο γάμος του Κερκ Ντάγκλας με την Αν Μπάιντενς. Το ζευγάρι έζησε μαζί 65 ολόκληρα χρόνια, μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος, αφού ο θρυλικός Σπάρτακος έφυγε από τη ζωή στα 103 του χρόνια. Κι έσπασαν κάθε ρεκόρ κοινής συμβίωσης, ενώ αποτελούσαν το πιο διάσημο υπεραιωνόβιο ζευγάρι, καθώς το άθροισμα των ηλικιών τους ήταν 202 χρόνια!

Αν υπήρχε μυστικό επιτυχίας στη… μακροζωία του γάμου τους; Υπήρχε και το είχε εκμυστηρευτεί η ίδια η Μπάιντενς: είχαν τη δική τους μία ώρα μέσα στην ημέρα, ενώ η ίδια έδειχνε υπομονή κι έκανε τα στραβά μάτια στις ατασθαλίες του άτακτου Κερκ Ντάγκλας.

Η συνάντηση που έμελλε να γράψει ιστορία

Μετά το διαζύγιό του με την Νταϊάνα Ντιλ (η μητέρα του γιου του, Μάικλ) το 1951, οι μετοχές του Κερκ Ντάγκλας έκαναν απανωτά limit up. Η γοητεία που ασκούσε αλλά και ο τρόπος που φλέρταρε, δεν άφηναν πολλά περιθώρια για απορρίψεις. Μέχρι, που ήρθε μία νεαρή και όμορφη Γερμανίδα να του χαρίσει απλόχερα μία απρόσμενη «χυλόπιτα».

Η Αν Μπάιντενς προερχόταν από μία οικονομικά άνετη οικογένεια από το Ανόβερο. Η νεαρή κοπέλα μιλούσε εκτός από γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά, ενώ σπούδασε Επικοινωνία και έπιασε δουλειά σε μία εταιρεία παραγωγής του Παρισιού. Εκεί, έγινε και η πρώτη επαφή με τον Κερκ Ντάγκλας, το 1953 ο οποίος βρέθηκε στην πόλη του Φωτός για τα γυρίσματα ταινίας. Μόλις είδε μπροστά του τη νεαρή και νεοφερμένη στη Γαλλία κοπέλα, χωρίς δεύτερη σκέψη και σίγουρος για την ακαταμάχητη γοητεία του, αλλά και πως δεν θα έπαιρνε αρνητική απάντηση, της πρότεινε να βγούνε για φαγητό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στα απομνημονεύματά τους, «Κερκ και Αν», ο ηθοποιός αφού την κοίταξε καλά, της είπε αν θέλει να βγει μαζί με τον ίδιο και τους φίλους του για φαγητό σε ένα σικ εστιατόριο. Και τότε εκείνη αρνήθηκε λέγοντας πως προτιμά να πάει σπίτι της και να φάει τηγανητά αυγά. Η απρόσμενη απόρριψη ενόχλησε τον playboy Ντάγκλας, ωστόσο αργότερα της πρότεινε να δουλέψει μαζί του και να αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του.

Η σχέση τους στην αρχή ήταν αυστηρά επαγγελματική και όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί, μετά από ένα σημείο κουράστηκε να προσπαθεί να την εντυπωσιάσει. Σταμάτησε, όμως, να μιλάει μόνο για τον εαυτό του και για πρώτη φορά, άρχισε να ακούει και εκείνη. Και τελικά αποδείχθηκε η πιο σοφή κίνησή του, αφού την πλευρά του αυτή η Αν δεν άργησε να την ερωτευτεί.

Παντρεύτηκαν στις 29 Μαΐου του 1954 κι απέκτησαν δύο παιδιά.

Το μυστικό της επιτυχίας ενός γάμου

Μέσα στα χρόνια της κοινής πορείας, το ζευγάρι έζησε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Και η σχέση τους πέρασε από πολλά στάδια. Χαρές, λύπες, ευτυχία, πόνο, απογοήτευση, δόξα, φήμη, στα καλά και στα άσχημα, οι δυο τους πορεύονταν πλάι – πλάι. Αν και, όπως έχει παραδεχτεί η Μπάιντενς, ήταν εκείνη που κρατούσε το γάμο.

Με τη Ρίτα Χέιγουορθ είχαν μία σύντομη εξωσυζυγική περιπέτεια

Ο Κερκ υπήρξε ένας αμετανόητος καρδιοκατακτητής και ακόμη και μετά το γάμο τους, δεν έπαψε να έχει περιπέτειες με άλλες γυναίκες. Κάποιες από αυτές, γνωστά ονόματα του Χόλιγουντ, όπως η Ρίτα Χέιγουορθ, η Πατρίτσια Νιλ και η κόρη της Τζόαν Κρόφορντ, Κριστίνα. Η Αν Μπάιντενς γνώριζε για όλες τις ατασθαλίες του συζύγου της, αφού κι εκείνος ποτέ δεν της έκρυψε ότι πηγαίνει και με άλλες γυναίκες.

Όπως εξομολογείται η ίδια στο βιβλίο τους, ως Ευρωπαία που είναι ήξερε καλά πως δεν θα μπορούσε να της ήταν αιώνια πιστός. Αυτό έμοιαζε απίθανο σενάριο, οπότε επέλεξε να κρατήσει το γάμο της, αφού είχαν πολλά που τους ένωναν, ικανά να συγχωρήσουν τις απιστίες του. Η Μπάιντενς ήταν κι εκείνη που κρατούσε τα οικονομικά του σπιτιού.

Ο διάσημος ηθοποιός δεν είχε καλή σχέση με το χρήμα. Μπορούσε να το ξοδέψει αλόγιστα, όμως, η Γερμανίδα σύζυγός του, όπως πάλι έχουν πει οι ίδιοι, ήξερε καλά πώς να κουμαντάρει και σε αυτό το κομμάτι το σπίτι τους.

Ένα ακόμη μυστικό που βοήθησε στο να πετύχει ο γάμος τους, είναι η μία ώρα που αφιέρωναν ο ένας στον άλλο κάθε μέρα. Αυτή ήταν συνήθως μεταξύ 7 με 8 το απόγευμα και ήταν λίγες οι φορές μέσα στα 65 χρόνια κοινής ζωής, που ανέβαλαν την «ιερή» τους, όπως την έλεγαν, ώρα.

Σε αυτήν, πάντα μιλούσαν για τα νέα της ημέρας τους, για τα όσα τους προβλημάτιζαν, έλεγαν τις σκέψεις τους ή απλά αρκούνταν σε αστείες κουβέντες.

Τα σκληρά χτυπήματα της μοίρας

Στα 65 χρόνια που έμειναν μαζί, δέχθηκαν σκληρά χτυπήματα της μοίρας. Η Αν Μπάιντενς διαγνώσθηκε με καρκίνο και μετά από μία γενναία μάχη, κατάφερε να βγει νικήτρια. Πριν λίγα χρόνια, η ασθένεια του Μάικλ Ντάγκλας ταρακούνησε και πάλι την οικογένεια. Ο Κερκ είχε αδυναμία στο μεγάλο γιο του και τα νέα ότι έχει καρκίνο δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμα. Αλλά ήταν σίγουρος ότι ο πρωτότοκος θα τα καταφέρει, όπως κι έγινε.

Ωστόσο, το χτύπημα της μοίρας που το ζευγάρι δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει, ήταν ο χαμός του γιου τους Έρικ το 2004 από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών.

«Στέκομαι πλάι στον τάφο σου και θρηνώ, αθόρυβα, να μην ταράξω τον ύπνο σου. Αναπαύσου εν ειρήνη, όμορφε γιε μου, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα είμαστε ένα. Ενώ στέκομαι πλάι σου και μιλώ, δεν έχω μυστικά να κρύψω. Πες μου, Έρικ, τι έκανα λάθος; Τι έπρεπε να έχω κάνει για να σε κάνω δυνατό; Τώρα κάθομαι εδώ και κλαίω, περιμένοντας να σμίξω μαζί σου όταν πεθάνω». Με αυτά τα λόγια, ο Κερκ Ντάγκλας είχε αποχαιρετήσει το «στερνοπούλι» του. Και τώρα, 15 χρόνια μετά, πήγε να τον βρει.


Πηγή