Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Κρις Χέμσγουορθ: Αποκάλυψε πως έχει 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει Αλτσχάιμερ

Ο ηθοποιός Κρις Χέμσγουορθ, γνωστός και ως «Thor» για τις ταινίες της Marvel, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Vanity Fair, πως πρόσφατα ανακάλυψε ότι έχει γενετική προδιάθεσή για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Στους περισσότερους από εμάς, μας αρέσει να αποφεύγουμε τις συζητήσεις γύρω από τον θάνατο. Όμως, κάποιοι δείκτες μας υποδεικνύουν τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουμε και τότε, βυθιζόμαστε στην πραγματικότητα της θνησιμότητας», είπε ο ηθοποιός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξήγησε πως κάνοντας εξετάσεις, ανακάλυψε ότι το DNA του έχει ένα διπλό γονίδιο APOE4, γεγονός που κάνει 8-10 φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσει μελλοντικά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η περίπτωσή του είναι εξαιρετικά σπάνια, όπως σημείωσε ο ίδιος, καθώς ανήκει στο 2-3% του πληθυσμού που έχουν το ίδιο γονίδιο. Ο παππούς του, τον οποίο έχει να δει κάποια χρόνια, διαγνώστηκε και εκείνος με Αλτσχάιμερ.

«Συχνά μιλάει ολλανδικά, αγγλικά, σκέφτεται δικές του λέξεις», είπε και στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Νιώθω ότι η μνήμη μου καθημερινά χειροτερεύει. Δεν ξέρω αν είναι ένα φαινόμενο placebo ή αν όντως, συμβαίνει. Αλλά βρήκα τη δικαιολογία μου τώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν σκοπεύει ωστόσο, να αφήσει αυτό το γεγονός να επηρεάσει την καθημερινότητά του. Περνάει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με τη σύζυγο και τα παιδιά του και ήδη «λαμβάνει προληπτικά μέτρα κατά της άνοιας».

«Νιώθω ευγνώμων που έχω στο “οπλοστάσιό” μου τα εργαλεία που θα με κάνουν να προετοιμαστώ καλύτερα και να αποτρέψω τα πράγματα να προχωρήσουν έτσι. Τα προληπτικά μέτρα προσφέρουν μεγάλο όφελος στην υπόλοιπη ζωή σας», είπεο ηθοποιός της Marvel.

«Όταν έχεις προδιάθεση για οτιδήποτε, όλα έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ύπνου, του άγχους, τη διατροφή και τη φυσική σου κατάσταση. Πρέπει να είσαι συνεπής σε όλα αυτά και να φροντίσεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς», σημείωσε συμβουλεύοντας το κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ξεκαθάρισε πως με την εν λόγω αποκάλυψή του, δεν έχει καμία πρόθεση να «χειραγωγήσει» την κοινή γνώμη ή να γίνει «νούμερο ένα θέμα στα ταμπλόιντ».

«Δεν θα έπαιζα ποτέ με την ενσυναίσθηση των άλλων, ούτε θα μιλούσα για ένα τέτοιο θέμα, απλά και μόνο για “ψυχαγωγία”. Είναι αποδεκτό πλέον να μιλάμε για την υγεία, περισσότερο από ό,τι ήταν παλιά. Υπάρχει η επιστήμη πλέον και η γνώση διευρύνεται», είπε ο Κρις Χέμσγουορθ.


Πηγή