Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Μάικλ Τζόρνταν, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος αθλητής και τα αστρονομικά νούμερα που τον συνοδεύουν

Μάικλ Τζόρνταν, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος αθλητής και τα αστρονομικά νούμερα που τον συνοδεύουν

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι και πάλι στην επικαιρότητα, χάρη στο εκπληκτικό ντοκιμαντέρ «Last Dance».

Αποτελεί και πάλι το πρόσωπο των ημερών, σαν άλλοτε, και νέα πράγματα βγαίνουν γι’ αυτόν συνεχώς στην επικαιρότητα.

Η καλύτερη μάλιστα ιστορία που λέγεται έχει να κάνει με το πώς απέκτησε ο θρυλικός ΝΒΑer την αμύθητη περιουσία του.

Πώς από τα 90 εκατ. δολάρια που έβγαλε από τα συμβόλαιά του στο ΝΒΑ δηλαδή έφτιαξε μια οικονομική αυτοκρατορία… 2,1 δισ. δολαρίων!

Τόσα μας λέει το Forbes πως έχει ο ζωντανός θρύλος του μπάσκετ. Που πέρα από αυτό, είναι και υπερδραστήριος επιχειρηματίας, έχοντας προφανώς πολλά να διδάξει και στον κόσμο του επιχειρείν.

Ο άσος των παρκέ λοιπόν, ο Τζόρνταν των 6 τίτλων με τους Σικάγο Μπουλς, έχει και μια φοβερή επιχειρηματική ιστορία να διηγηθεί…

Τα χρόνια του μπάσκετ

Ο Τζόρνταν έβγαλε 90 εκατ. δολάρια ως παίκτης του ακριβότερου πρωταθλήματος του κόσμου. Και τα 63 μάλιστα από αυτά ήρθαν στις δύο τελευταίες του σεζόν στους Μπουλς.

Πραγματικά εκατομμύρια έβγαλε ωστόσο μόνο μετά το 2003, όταν κρέμασε τα παπούτσια του. Ο Phil Knight, ο ιδρυτής της Nike, έχει πει πως το να καπαρώσει τον Τζόρνταν με συμβόλαιο ήταν η καλύτερη επιχειρηματική ιδέα που είχε ποτέ. Τον έκλεισε από rookie ακόμα το 1984 έναντι 250.000 δολαρίων τον χρόνο.

Ο Τζόρνταν ήθελε να υπογράψει με την Adidas το 1984, εκείνοι όμως δεν τον ήθελαν λόγω… ύψους.

Η επιχειρηματική δόξα

Στο ελίτ κλαμπ των δισεκατομμυριούχων τον περιέλαβε το Forbes για πρώτη φορά το 2014. Και ήταν τα συμβόλαια με τη Nike που του απέφεραν πια πολλά περισσότερα απ’ ό,τι όταν ήταν εν ενεργεία παίκτης. Από το 2015, βγάζει 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο μόνο από τη Nike!

Η περιουσία του εκτοξεύτηκε πραγματικά από την καλύτερη επιχειρηματική κίνηση της ζωής του: να αγοράσει τους Χόρνετς. Και να φτιάξει τη δική του φίρμα φυσικά, το Jordan Brand.

Ο Τζόρνταν αγόρασε τους Σάρλοτ Χόρνετς το 2010 έναντι 175 εκατ. δολαρίων. Αυτοί τον έκαναν επισήμως δισεκατομμυριούχο το 2014, όταν η αξία τους έφτασε στον Θεό.

Η ομάδα αξίζει σήμερα πάνω από 1,5 δισ. δολάρια και ο Τζόρνταν κατέχει το 97% αυτής, καθώς πούλησε το 2019 ένα μικρό πακέτο μετοχών.

Όσο για το Jordan Brand της Nike, αποφέρει πια ετήσια έσοδα της τάξης των 3 δισ. δολαρίων. Τα Air Jordans είναι και πάλι ανάρπαστα. Πρόσφατα το Jordan Brand συνεργάστηκε με το δημοφιλέστατο video game Fortnite.

Ο Τζόρνταν βγάζει μερικά εκατομμύρια ακόμα τον χρόνο από τα συμβόλαιά του με τις Gatorade, Upper Deck και Hanes. Την τελευταία τη διαφημίζει εδώ και 30 χρόνια.

Έχει επίσης και αρκετά εστιατόρια στην κατοχή του, από το 1000 North στη Φλόριντα και το Michael Jordan’s Steakhouse στο Κονέκτικατ, την Ουάσιγκτον και το Σικάγο ως και το πανάκριβο Michael Jordan’s Restaurant στο Σικάγο, με γκουρμέ αμερικανική κουζίνα.

Ακόμα και αντιπροσωπεία αυτοκινήτων έχει στην κατοχή του, μία της Nissan στη Βόρεια Καρολίνα! Αλλά και μικρό πακέτο μετοχών σε ομάδα του MLB, τους Miami Marlins.

Όταν το 2019 πολλοί δισεκατομμυριούχοι έχασαν λεφτά, ο Τζόρνταν αύξησε την περιουσία του κατά 300 εκατ. δολάρια. Και συνεχίζει δυναμικά…


Πηγή