Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μάρτα Ορτέγα: Ποια είναι η 37χρονη κληρονόμος, κόρη του Mr Zara που ανέλαβε τα ηνία του ομίλου -Οι 2 γάμοι της | ΖΩΗ

Η Μάρτα Ορτέγα, κόρη του Αμάνθιο Ορτέγα, ιδρυτή των Zara αναλαμβάνει νέα πρόεδρος του ομίλου Inditex.

Ενός ομίλου που πέρα από τα Zara περιλαμβάνει μάρκες όπως οι Bershka, Massimo Dutti και Pull&Bear.

Η Μάρτα, που είναι το μοναχοπαίδι του Αμάνθιο και της δεύτερης συζύγου του Φλόρα Πέρεζ, αναλαμβάνει τον Απρίλιο τον μεγαλύτερο όμιλο μόδας στον κόσμο, που έχει 6.654 καταστήματα και 162.450 άτομα προσωπικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάρτα Ορτέγα
Μάρτα Ορτέγα
Η Μάρτα Ορτέγα με τον σύζυγό της
Η Μάρτα Ορτέγα με τον σύζυγό της
Οι fashion στιγμές της πολλές
Οι fashion στιγμές της πολλές

Ο Αμάνθιο έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με τη συνιδρύτρια της Zara, Ροζαλία Μέρα Γκοϊνετσέα: τον Μάρκος, 50 ετών, που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και τη Σάντρα, 53 ετών, που έγινε η πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας όταν κληρονόμησε το 7% των μετοχών της μητέρας της στην Inditex το 2013. Τώρα εργάζεται σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε η μητέρα της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για την ανάληψη του ρόλου, η Μάρτα είπε: «Έζησα και αναπνέω αυτή την εταιρεία από την παιδική μου ηλικία και έχω μάθει από όλους τους σπουδαίους επαγγελματίες με τους οποίους έχω συνεργαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Πάντα έλεγα ότι θα αφιέρωνα τη ζωή μου στο να χτίσω την κληρονομιά των γονιών μου, κοιτάζοντας το μέλλον αλλά μαθαίνοντας από το παρελθόν και υπηρετώντας την εταιρεία, τους μετόχους μας και τους πελάτες μας εκεί που χρειάζομαι περισσότερο. Με τιμά βαθύτατα η εμπιστοσύνη που μου δόθηκε και είμαι εξαιρετικά ενθουσιασμένη για το μέλλον».

Ο Αμάνθιο, ιδρυτής του ομίλου μόδας Inditex, με τη σύζυγό του Φλόρα Πέρεζ κάνουν βόλτα τον σκύλο
Ο Αμάνθιο, ιδρυτής του ομίλου μόδας Inditex, με τη σύζυγό του Φλόρα Πέρεζ / Φωτογραφία: Shutterstock

Μάρτα Ορτέγα: Ποια είναι η νέα πρόεδρος του ομίλου Inditex

Η Μάρτα έχει προετοιμαστεί για τον ρόλο από νεαρή ηλικία, αφού ξεκίνησε στα 22 της χρόνια ως πωλήτρια στο κατάστημα Zara στην King’s Road στο Λονδίνο και από τότε εργάστηκε για την εταιρεία αξίας 75 δισεκατομμυρίων λιρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 37χρονη μητέρα δύο παιδιών θα είναι η ηγέτιδα της μητρικής εταιρείας ενός χαρτοφυλακίου παγκοσμίου φήμης high street brands, συμπεριλαμβανομένων των Zara, Massimo Dutti, Uterque, Stradivarius και Bershka.

Η Μάρτα Ορτέγα με τον σύζυγό της Κάρλος Τορέτα
Η Μάρτα Ορτέγα με τον σύζυγό της, Κάρλος Τορέτα / Φωτογραφία: Getty Images

Θα αναλάβει τον ρόλο από τον Πάμπλο Ίσλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος για πάνω από μια δεκαετία μετά την παραίτηση του Αμάνθιο από την προεδρία το 2011. Ο Πάμπλο Ίσλα, διετέλεσε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μεταξύ 2005 και 2011 πριν γίνει εκτελεστικός πρόεδρος και ήταν το πρώτο άτομο εκτός της οικογένειας Ορτέγα που ηγήθηκε της επιχείρησης. «Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να γυρίσουμε μια νέα σελίδα», είπε ο 57χρονος Ίσλα.

Η Μάρτα φοίτησε σε ελβετικό οικοτροφείο, πριν σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο European Business School στο Λονδίνο το 2007, ενώ εκπαιδεύτηκε ως πωλήτρια στο Zara στην Oxford Street,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στη Wall Street Journal νωρίτερα φέτος, είπε: «Την πρώτη εβδομάδα, νόμιζα ότι δεν θα επιβίωνα. Αλλά τότε κάπως εθίζεσαι στο μαγαζί».

Έκτοτε έχει συνεχίσει να έχει έναν απροσδιόριστο αλλά αναπόσπαστο ρόλο στην εταιρεία του πατέρα της, στην οποία «επίβλεψε το σχεδιασμό και το merchandising γυναικείων ενδυμάτων Zara».

Ο Αμάνθιο Ορτέγα με την κόρη του Μάρτα
Ο Αμάνθιο Ορτέγα με την κόρη του, Μάρτα / Φωτογραφία: Shutterstock

Οι αποφάσεις της περιλαμβάνουν το να ξεχωρίζει τη Zara από τους ανταγωνιστές της, τοποθετώντας καταστήματα σε δρόμους όπου κυριαρχούν οι μπουτίκ σχεδιαστών και προσλαμβάνοντας διασημότητες φωτογράφους όπως ο Mario Sorrenti και ο Steven Meisel για να φωτογραφίζουν μοντέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, ηγήθηκε της κυκλοφορίας της πιο προηγμένης σειράς SRPLS της Zara και της συνεργασίας με την KASSL Editions. Στην Μάρτα έχει πιστωθεί η ενίσχυση της επωνυμίας της Zara και της προσφοράς ρούχων. Έχει παρόμοια προσέγγιση με τον πατέρα της Αμάνθιο στη δουλειά, καθώς το γραφείο της βρίσκεται στον κεντρικό όροφο των κεντρικών γραφείων της Zara στη Λα Κορούνια για να «μένει κοντά στο προϊόν».

Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι είναι «χωρίς ιεραρχία», ενώ οι αγγελίες εργασίας συχνά ζητούν την «ταπεινότητα» ως ιδιότητα των εργαζομένων του.

Οι γάμοι και η προσωπική ζωή της κληρονόμου των Zara

Η Μάρτα, που μιλά πέντε γλώσσες, παντρεύτηκε τον συνεργάτη της Inditex Κάρλος Τορέτα –γιο του σχεδιαστή μόδας Roberto Torretta– το 2018.

Οι 400 καλεσμένοι στο γεμάτο αστέρια πάρτι στο Royal Yacht Club στη Λα Κορούνια περιλάμβαναν την κόρη του Μπρους Σπρίνγκστιν Τζέσικα. Φόρεσε τέσσερις δημιουργίες υψηλής ραπτικής Valentino, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό τζετ και παραδόθηκαν από τον Pierpaolo Piccioli, τον δημιουργικό διευθυντή της εταιρείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν σόου από τη Νόρα Τζόουνς, τον Τζέιμι Κάλουμ και τον Κρις Μάρτιν των Coldplay, ενώ την εκδήλωση απαθανάτισε ο αείμνηστος φωτογράφος μόδας Πέτερ Λίντμπεργκ.

Είναι μητέρα δύο παιδιών, έχοντας μια κόρη ενός έτους, τη Ματίλντα και τον οκτάχρονο Αμάνθιο, τον οποίο απέκτησε με τον προηγούμενο σύζυγό της, τον Ολυμπιακό ιππέα Σέρχιο Άλβαρεθ Μόγια, τον οποίο παντρεύτηκε το 2012. Είναι επίσης στενή φίλη της βασίλισσας Λετίθια της Ισπανίας, η οποία εμφανίζεται τακτικά φορώντας κομμάτια Zara.

Μια πηγή είπε στην The Telegraph ότι «Είναι πολύ ήρεμη και ευγενική» και πρόσθεσε ότι η Μάρτα θα αφήσει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας στον νέο CEO, Όσκαρ Γκαρσία Μαθέιρας. «Μπορούμε να περιμένουμε μια φυσική εξέλιξη αυτού που κάνει τώρα – δεν έχει καμία επιθυμία να ταράξει τα νερά. Το μεγάλο πράγμα για αυτήν, είναι το προϊόν. Φέρνει την οπτική του καταναλωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μάρτα Ορτέγα με τον πρώην σύζυγό της, Σέρχιο Άλβαρεθ
Η Μάρτα Ορτέγα με τον πρώην σύζυγό της, Σέρχιο Άλβαρεθ / Φωτογραφία: AP/Daniel Ochoa de Olza

Η νέα ηγέτιδα των Zara, που είναι επίσης δεινή ιππέας, τείνει να κρατά χαμηλό προφίλ και σπάνια παρευρίσκεται σε πάρτι υψηλής μόδας. Πιο πιθανό είναι να τη δει κανείς να αγωνίζεται σε ιππικούς αγώνες.

Η προαγωγή της ήταν μέρος μιας ευρύτερης αναταραχής που ενόχλησε τους επενδυτές και οδήγησε τις μετοχές της εταιρείας στη Μαδρίτη να πέσουν κατά 6%. Η Inditex ανήκει κατά πλειοψηφία στον Αμάνθιο Ορτέγα, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ισπανίας, ο οποίος έχει μερίδιο 59,3% αξίας 44,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο Ορτέγα που είναι σήμερα 85 ετών, ίδρυσε τη Zara με την πρώην σύζυγό του Ροζαλία το 1975 στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας, όπου εδρεύει ακόμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει εξελιχθεί σε μια αυτοκρατορία με ετήσιες πωλήσεις αξίας 17,5 δισεκατομμυρίων λιρών σε οκτώ μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Massimo Dutti, Pull&Bear και Stradivarius.


Πηγή