Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μαθήματα ζωής: Πάλεψε με την αλωπεκία, τον καρκίνο του στήθους αλλά είναι περήφανη για το σώμα της [εικόνες]

Μαθήματα ζωής δίνει μια νεαρή γυναίκα που έχασε τα μαλλιά της λόγω αλωπεκίας ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή.

Η Μαρίζα Κίμελ, από το Μίσιγκαν, διαγνώστηκε με αλωπεκία – μια ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση – στην ηλικία των 9 ετών και πέρασε χρόνια προσπαθώντας να το κρύψει από τους γύρω της. Τελικά, ξύρισε όλα τα μαλλιά της σε ηλικία 19 ετών, αλλά στη συνέχεια, αρκετά χρόνια αργότερα, αποφάσισε να υποβληθεί σε γενετικές εξετάσεις, λόγω του ιστορικού καρκίνου του μαστού την οικογένειά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν «υψηλού κινδύνου», έκανε διπλή μαστεκτομή, αλλά αρνήθηκε να υποβληθεί σε επανορθωτική επέμβαση – αντ’ αυτού έκανε τατουάζ στο επίπεδο, πλέον, στήθος της.

Το ήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο που αγωνίζεται

Η Μαρίζα, η οποία είναι φωτογράφος, αποκαλύπτει τώρα το σώμα της στο TikTok σε μια προσπάθεια να εμπνεύσει τον κόσμο να είναι δυνατός. Κι όπως λέει: «Θέλω οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι ποτέ μόνοι τους στα δύσκολα. Πρέπει να βρεις μια κοινότητα που είναι έτοιμη να σε κρατήσει όταν δεν μπορείς να είσαι εκεί για τον εαυτό σου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι δύσκολα, καθώς συγκρίνεις και βλέπεις τις καλύτερες στιγμές του καθενός. Και γι’ αυτό κι εγώ προσπαθώ να μοιράζομαι όλες τις πλευρές του εαυτού μου. Ξέρω πόσο αξίζει τον κόπο να συνεχίσω να επιλέγω τον εαυτό μου και να βρίσκω γαλήνη με όσα που δόθηκαν στη ζωή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαγνώστηκε με αλωπεκία στα εννιά της – Πώς ήταν η ζωή της

Η Μαρίζα πέρασε τα νεανικά της χρόνια προσπαθώντας να συμβιβαστεί με την αλωπεκία της, αλλά ένιωθε ότι έλεγχε διαρκώς τη ζωή της. Καθώς όμως, μεγάλωνε, έμαθε να αποδέχεται τον εαυτό της και σταμάτησε να ζητά επιβεβαίωση από τους άλλους.

Όπως είπε: «Διαγνώστηκα με αλωπεκία, δεν μου δόθηκαν ποτέ πολλές πληροφορίες. Ήμουν μια 9χρονη που απλώς έπαιρνα σαμπουάν και στεροειδή. Αλλά ο δερματολόγος μου εκείνη τη εποχή, με έκανε να αισθάνομαι ότι έφταιγα εγώ. Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολύ το είχα εσωτερικεύσει αυτό για 20 χρόνια».

Μέχρι την ηλικία των 14 ετών, η Μαρίζα έκανε εκατοντάδες ενέσεις στεροειδών στο κεφάλι της για να προσπαθήσει να αποτρέψει την τριχόπτωση και να μοιάζει με τους άλλους γύρω της. Όταν ήταν στο λύκειο ξυπνούσε πολύ νωρίτερα για να προσπαθήσει να κρύψει τα φαλακρά σημεία της, ώστε να αισθάνεται πιο άνετα μπροστά στους συμμαθητές της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια όμως, άρχισε σταδιακά να ψάχνει για την αλωπεκία στο διαδίκτυο και ανακάλυψε ότι υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι σαν αυτήν. «Οι φωτογραφίες που είδα ήταν σπαρακτικές. Κάποιοι ήταν φαλακροί, κάποιοι είχαν φαλακρές κηλίδες, αλλά όλοι έδειχναν δυστυχισμένοι. Και τότε ήταν που σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν το μέλλον μου – δε επρόκειτο να έχω μια καλή ζωή. Αποφάσισα λοιπόν να σταματήσω κάθε θεραπεία που μου έδινε ψεύτικες ελπίδες».

Έτσι λοιπόν, στα 19 της, η Μαρίζα πήρε την κατάσταση στα χέρια της και ξύρισε όλα τα μαλλιά της. Όπως εξήγησε: «Μου είχε απομείνει περίπου το 50% των μαλλιών μου και ο τότε φίλος μου, ο Ντρου, ο σημερινός μου σύζυγος, μου ξύρισε τα μαλλιά. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εμπιστεύτηκα τον εαυτό μου. Ένιωσα ελεύθερη».

Η Μαρίζα και ο Ντρου – ηλικία 20 ετών – μετακόμισαν στη συνέχεια μαζί στο Σικάγο, κάτι που βοήθησε την Μαρίζα να «αναπνεύσει» και να επιλέξει αυτό που ήταν σωστό για εκείνη. «Ένιωσα επιτέλους ότι μπορούσα να είμαι ο εαυτός μου. Μπορούσα απλώς να αναπνεύσω. Ένιωθα πλέον λιγότερο σημαντική την αλωπεκία μου. Απέκτησα μια προοπτική για το τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Ήθελα να είμαι και να νιώθω όμορφη, οπότε άρχισα να περιβάλλομαι από ανθρώπους που αποδέχονταν αυτό που ήμουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού ανέρχονταν σε 80%

Στη συνέχεια, η Μαρίζα και ο Ντρου παντρεύτηκαν και η Μαρίζα γέννησε τον γιο της, Αβραάμ, λίγα χρόνια αργότερα, με την οικογένεια να επιστρέφει στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Τότε όμως ήταν που αποφάσισε να κάνει γενετικές εξετάσεις προκειμένου να μάθει εάν είχε πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού υπήρχε στην οικογένειά της. Δυστυχώς, έμαθε πως είχε 80% πιθανότητες να προσβληθεί από τον καρκίνο του μαστού και 40%-60% πιθανότητες να αποκτήσει καρκίνο των ωοθηκών.

Όπως λέει: «Οι επιλογές ήταν να μην κάνω τίποτε για 6 μήνες και στη συνέχεια να κάνω εξετάσεις μαστού και πυέλου ή θα μπορούσα να κάνω προληπτική χειρουργική επέμβαση. Τότε ένιωσα όπως με την αλωπεκία, αλλά αποφάσισα να πάρω εγώ τον έλεγχο. Έτσι, αποφάσισα να κάνω την επέμβαση. Ήταν γενετικά στοιχεία που δεν μπορούσα να ελέγξω, αλλά είχα την επιλογή να τα αντιμετωπίσω».

Πώς πήρε τη μεγάλη απόφαση να μην κάνει αποκατάσταση του στήθους της

Όταν όμως ήρθε η ώρα της διπλής μαστεκτομής, η Μαρίζα αποφάσισε να «δημιουργήσει» ένα σώμα που θα αισθανόταν «περισσότερο σαν εκείνη». «Τον Ιανουάριο του 2021 αποφάσισα ότι είχα τελειώσει με τον θηλασμό και ήμουν έτοιμη για την χειρουργική επέμβαση» είπε. «Αποφάσισα να μην κάνω πλαστική και να μην κάνω αποκατάσταση στήθους. Εκείνα τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν της εγχείρησης, σχεδίασα τα τατουάζ μου σε όλο το στήθος μου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρίζα αγκαλιά με τον γιο της Αβραάμ
Η Μαρίζα αγκαλιά με τον γιο της Αβραάμ

Η επόμενη εγχείρηση της Μαρίζα είναι στις 21 Νοεμβρίου προκειμένου να γίνει αφαίρεση των ωοθηκών της καθώς και των δύο σαλπίγγων της. «Θα γίνει αφαίρεση των ωοθηκών μου και αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορώ να ξαναμείνω έγκυος. Είναι μια απόφαση που δεν μπορώ να αναιρέσω από την στιγμή που θα κάνω την εγχείρηση. Αλλά νιώθω ότι είναι το σωστό και έχω μάθει από το παρελθόν μου ότι αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, πρέπει μερικές φορές να τις παίρνεις».


Πηγή