Πέμπτη , 9 Μάιος 2024

Ο αντισυμβατικός γάμος της Βίβιαν Γουέστγουντ: Το μυστικό της ευτυχίας και η «απόλυτη ελευθερία»

Ήταν γνωστή ως η νονά του πανκ που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της μόδας, αλλά η προσωπική ζωή της Βίβιαν Γουέστγουντ ήταν εξίσου πολύχρωμη.

Η σχεδιάστρια, η οποία πέθανε στο νότιο Λονδίνο σε ηλικία 81 ετών, αφήνει πίσω της τον τρίτο σύζυγό της Andreas Kronthaler, 56 ετών, μετά από μια αντισυμβατική σχέση που διήρκεσε περισσότερα από 30 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρίτος σύζυγός της και κατά 25 χρόνια νεότερός της, γνώρισε τη Βίβιαν Γουέστγουντ το 1988 στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, όπου εκείνη ήταν καθηγήτρια και εκείνος φοιτητής.

Ο Andreas και η Βίβιαν / AP Photo
Ο Andreas και η Βίβιαν / AP Photo

Η Γουέστγουντ μίλησε στο παρελθόν για το πώς η επαγγελματική τους συνεργασία λειτουργούσε, επειδή η ηρεμία της εξισορροπούσε την «υστερία» του, ενώ ήταν ευτυχής που ο αμφιφυλόφιλος Kronthaler είχε «απόλυτη ελευθερία» στο γάμο τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σύζυγος της Γουέστγουντ -Γιος ενός σιδερά από το Τιρόλο

Χθες το βράδυ – μετά την είδηση του θανάτου της – έγραψε: «Θα συνεχίσω να έχω τη Vivienne στην καρδιά μου. Δουλέψαμε μέχρι τέλους και μου έδωσε πολλά πράγματα να ασχοληθώ. Σε ευχαριστώ αγάπη μου».

Ο Andreas είναι Αυστριακός και γεννήθηκε το 1966 στο Τιρόλο και είναι γιος ενός σιδερά. Το 1980 φοίτησε σε σχολή καλών τεχνών στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου πέρασε πέντε χρόνια εκπαίδευσης για να γίνει κοσμηματοπώλης.

Ο Andreas και η Βίβιαν / AP Photo
Ο Andreas και η Βίβιαν / AP Photo

Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισε επίσης να πειραματίζεται με τη μόδα, φτιάχνοντας ρούχα στο σπίτι για να τα πουλήσει σε φίλους και σε τοπικά καταστήματα. Σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και μεταπήδησε στο σχεδιασμό μόδας, όπου γνώρισε την Βίβιαν Γουέστγουντ. Εκείνη την εποχή, ο Andreas Kronthaler ήταν μόλις 23 ετών, ενώ εκείνη ήταν 47 ετών και δίδασκε τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αλλά υπήρχε σαφώς κάτι πάνω του που της κίνησε την προσοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γουέστγουντ δήλωσε αργότερα στον Guardian: «Είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν μαθητή στον οποίο θα έδινες 100 στα 100 – ίσως είναι δυνατόν, αλλά δεν τον έχω συναντήσει ακόμα. Αλλά στην περίπτωση του Andreas, ήταν εντελώς εκτός κλίμακας».

Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ο Andreas δημιούργησε μια σειρά από φορέματα εμπνευσμένα από την Αναγέννηση. Κυκλικά και υπερμεγέθη, μπορούσαν να φορεθούν με πολλούς τρόπους ενσωματώνοντας μια ζώνη. Και φανερά εντυπωσιασμένη, ένα χρόνο αργότερα, η Βίβιαν Γουέστγουντ τον προσκάλεσε στο Λονδίνο για να εργαστεί για την εταιρεία της.

Η κοινή συνεργασία τους και η καθημερινότητα του γάμου τους

Η πρώτη τους κοινή δουλειά ήταν η συλλογή Άνοιξη-Καλοκαίρι 1991 με την ονομασία Cut and Slash. Σε αυτή τη συλλογή, ο Andreas παρουσίασε ένα φόρεμα εμπνευσμένο από την Αναγέννηση, το οποίο έγινε γνωστό ως φόρεμα Sun Wheel.

Καθώς συνδέθηκαν ρομαντικά, το ζευγάρι παντρεύτηκε στη συνέχεια το 1993, μια κίνηση που βοήθησε στην εξασφάλιση της βρετανικής βίζας του Andreas.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βίβιαν Γουέστγουντ μαγείρευε, με τον Andreas να λέει στον Guardian, ότι ήταν «υπέροχη μαγείρισσα αλλά τόσο αυταρχική». Εκείνος, από την άλλη πλευρά, έκανε τις δουλειές του σπιτιού για να χαλαρώσει. Πρόσθεσε ότι ήξερε ότι τον αγαπούσε αλλά δεν τον χρειαζόταν καθώς ήταν τόσο ανεξάρτητη.

Ο Andreas επισήμανε επίσης στο GQ πως η Βίβιαν συνήθιζε να τον φροντίζει αν ήταν ποτέ άρρωστος: «Συνήθιζε να λέει: “Πήγαινε να φέρεις το σέρι από το γκαράζ”. Έτσι έπαιρνα ένα μπουκάλι σέρι και λίγο ζαμπόν και λίγο τυρί και μια φρατζόλα Hovis και έφτιαχνα ένα ολόκληρο βουνό από τοστάκια. Μια φορά την εβδομάδα πηγαίναμε στην παμπ. Την αγαπούσαν εκεί. Πραγματικά, την έψαχναν κάθε φορά που έμπαινε. Και, ξέρετε, μου δίδαξε πολλά».

Το 2019, ο Andreas -ο οποίος πιστεύεται ότι είναι αμφιφυλόφιλος- αποκάλυψε επίσης τι κράτησε το γάμο τους δυνατό. Τόνισε στην Evening Standard ότι το μυστικό του γάμου είναι να μην «περιμένεις τίποτα» από τον σύντροφό σου, λέγοντας για την Βίβιαν: «Ποτέ δεν την ένοιαζε αν νευρίαζα ή αν βγήκα έξω. Ούτε καν ρωτούσε. Ποτέ δεν την ενδιέφεραν αυτά τα πράγματα και ειδικά ο έλεγχος. Ήταν η απόλυτη ελευθερία. Ίσως επειδή ήξερε ότι θα γύριζα σπίτι και θα κατέληγα δίπλα της. Ίσως της έδινα πάντα αυτή την ασφάλεια».

Και η Βίβιαν ήταν απόλυτα σύμφωνη σε αυτό, λέγοντας στην Daily Telegraph: «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα, ποτέ δεν ανησύχησα, για το τι σκαρώνει ο Andreas ή οτιδήποτε άλλο. Τον αφήνω να πηγαίνει διακοπές μόνος του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη δημιουργική τους ζωή, το ζευγάρι κατάφερε πολλά πράγματα. Ενώ ο Andreas ήταν αρχικά σιωπηλός συνεργάτης σχεδιασμού και δημιουργικός διευθυντής της εταιρείας της Βίβιαν, η σχεδιάστρια το 2016 αναγνώρισε τη δέσμευση και την επιρροή του στη συλλογή Gold Label, μετονομάζοντας τη σειρά σε Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood.

Μετά το Brexit το 2020, ο Andreas χρησιμοποίησε τις σχεδιαστικές του ικανότητες για να διερευνήσει τη θέση του, ως Ευρωπαίου που ζει και εργάζεται στη Βρετανία. Πλέον, δημοσιεύει συχνά για τη δουλειά και τη ζωή του στο Instagram, έχοντας περισσότερους από 70.000 followers.

Το 2020, ο σύζυγός της Βίβιαν μοιράστηκε φωτογραφίες από το σπίτι τους στο νότιο Λονδίνο. Το ζευγάρι εθεάθη συχνά μαζί σε εκδηλώσεις μόδας και σε ραντεβού στο Λονδίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή