Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο Ιρανός πρέσβης χαιρετά τον βασιλιά Φελίπε, αλλά δεν δίνει το χέρι του στην Λετίθια [βίντεο]

Θέμα συζήτησης έγινε στην Ισπανία το γεγονός ότι ο πρέσβης του Ιράν στη χώρα, Hassan Ghashghavi, δεν έδωσε το χέρι του στη βασίλισσα Λετίθια.

Με ένα απρόοπτο και άβολο περιστατικό ήρθε αντιμέτωπη η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας όταν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του διπλωματικού σώματος στο βασιλικό παλάτι, ο Χασάν Γκασγκαβί χαιρέτησε τον Φελίπε σφίγγοντας του το χέρι, αλλά όταν ήρθε η σειρά του να χαιρετήσει την ίδια, έβαλε το χέρι του στο στήθος του και συνέχισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως κάθε χρόνο, οι βασιλείς υποδέχονται το διπλωματικό σώμα που είναι διαπιστευμένο στην Ισπανία, το οποίο αποτελείται, συνολικά, από 126 πρεσβείες μόνιμες στη χώρα, σχεδόν 800 πρόξενους και περισσότερους από 600 επίτιμους, σύμφωνα με την εφημερίδα El Español.

Γιατί ο 65χρονος πρέσβης του Ιράν σνόμπαρε τη βασίλισσα Λετίθια

Το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησε ο χαιρετισμός κατά τον οποίο οι προσκεκλημένοι θα είχαν μια σύντομη συνομιλία και χειραψία με τους οικοδεσπότες. Ένας από τους πρώτους που μπήκαν στην αίθουσα όπου βρίσκονταν ο Φελίπε και η Λετίσια ήταν ο Ιρανός διπλωμάτης που διαμένει ως πρεσβευτής στην Ισπανία από το 2019.

Αφού συστήθηκε, ο 65χρονος Γκασγκαβί περπάτησε με σταθερό βήμα προς τους μονάρχες, έδωσε το χέρι του στον βασιλιά Φελίπε και, όταν ήρθε η σειρά του να χαιρετήσει τη Λετίτσια, έβαλε απλά το χέρι στο στήθος του. Η Λετίθια ψύχραιμη, δεν αντέδρασε, αλλά ακολούθησε με το βλέμμα της τον πρέσβη μέχρι να φύγει από το οπτικό της πεδίο, και στη συνέχεια χαιρέτησε το επόμενο πρόσωπο: τον πρέσβη της Κροατίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια χειρονομία που ορισμένοι στα social media ερμήνευσαν ως «σνομπάρισμα» προς τη Λετίθια. Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα El Mundo, ο λόγος είναι ότι, για πολιτιστικούς λόγους, οι Ιρανοί άνδρες -ιδιαίτερα οι υψηλόβαθμοι- δεν μπορούν να αγγίξουν καμία γυναίκα δημοσίως, ούτε εντός ούτε εκτός της χώρας τους.

Ο λόγος για αυτή την «περιφρόνηση» είναι ότι από το 1979, έτος της ισλαμικής επανάστασης, απαγορεύεται η χειραψία με γυναίκες σε δημόσιο χώρο, ένας απαράβατος κανόνας όπου κι αν πάνε. Τα ισπανικά μέσα σημειώνουν ότι η Λετίθια δεν εξεπλάγη. «Δεν μπορεί να θεωρηθεί αγένεια, επειδή είναι ο συνήθης κανόνας τους», είπε μια ρεπόρτερ στην ισπανική τηλεόραση. «Μπορεί να ήταν αμήχανο, αλλά όχι αγενές».


Πηγή