Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πριγκίπισσα Νταϊάνα, Κάρολος: Τελικά ποιος απάτησε πρώτος τον άλλον -Νέες πιπεράτες αποκαλύψεις | ΖΩΗ

Ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους όλων των εποχών. Για σχεδόν 30 χρόνια, εξακολουθεί να συζητιέται η διαφωνία για το ποιος από τους δύο αθέτησε πρώτος τους όρκους του.

Ήταν η μοιχική συμπεριφορά του συζύγου της που οδήγησε τη μοναχική και ευάλωτη πριγκίπισσα Νταϊάνα να αναζητήσει παρηγοριά στην αγκαλιά ενός άλλου άνδρα; Ή μήπως ο πρίγκιπας Κάρολος, αντιμέτωπος με στοιχεία για την απιστία της συζύγου του, ενθάρρυνε να ξαναρχίσει τον μακροχρόνιο έρωτά του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια η Νταϊάνα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη στην περιβόητη συνέντευξή της στο Panorama όταν είπε για την ερωτική της αντίζηλο: «Λοιπόν, ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε είχε λίγο κόσμο».

Η βουλιμία της και ο αυτοτραυματισμός της, είπε, ήταν συνέπειες της απιστίας του πρίγκιπα. Και τον τελευταίο καιρό, εκατομμύρια θεατές της σειράς The Crown του Netflix έχουν παρουσιαστεί με αυτήν την εκδοχή των γεγονότων ως οριστική: ότι ο Κάρολος ήταν ο πρώτος που υπήρξε άπιστος.

Τις προάλλες όμως, μια απροσδόκητη φωνή μπήκε στη μάχη – μια φωνή που δεν είχε ξανακούσει το κοινό – για να προσφέρει μια εντελώς διαφορετική αφήγηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποκάλυψε ο αρθρογράφος της Daily Mail, Ρίτσαρντ Ίντεν, ο πρώην σωματοφύλακας της πριγκίπισσας, ο αρχιφύλακας Άλαν Πίτερς, έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην οποία ισχυρίζεται ότι ο πρίγκιπας Κάρολος επέστρεψε στο κρεβάτι της Καμίλα, μόνο αφού ανακάλυψε ότι η Νταϊάνα είχε ένα ειδύλλιο με έναν συνάδελφό του, τον Μπάρι Μάνακι.

Σύμφωνα με τον Πίτερς, ήταν αυτός που ενημέρωσε τον πρίγκιπα για τη σχέση της γυναίκας του. Οι ισχυρισμοί για την πριγκίπισσα και τον Μάνακι, έναν εύσωμο πατέρα δύο παιδιών που πέθανε σε ατύχημα με μοτοσικλέτα το 1987, δεν είναι νέοι, αλλά είναι η διάσταση του Πίτερς που τους έχει δώσει μια ενδιαφέρουσα τροπή.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι είναι μια ατυχής στιγμή να αναβιώσει αυτό το ζήτημα όπως σημειώνει η Daily Mail, την ώρα που υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την υγεία της βασίλισσας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ του πρίγκιπα Χάρι και της βασιλικής οικογένειας.

Πρίγκιπας Κάρολος και πριγκίπισσα Νταϊάνα με γυαλιά ηλίου γελούν
Πρίγκιπας Κάρολος και πριγκίπισσα Νταϊάνα / Φωτογραφία: AP Photo/Dave Caulkin

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι πολλοί εικάζουν ότι η παρέμβαση του Πίτερς μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνθηκε διακριτικά, με τον Κάρολο να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον θρόνο. Μάλιστα, όπως αναρωτιέται ο Ρίτσαρντ Κέι από τη βρετανική εφημερίδα, «δεν θα ήταν χρήσιμο, επομένως αυτό το επιχείρημα, ο πρίγκιπας, που θέλει να κάνει την Καμίλα βασίλισσά του, να παρουσιαστεί ως το αδικημένο μέρος στο έπος της πικρής διάλυσης του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα;».

«Φαίνεται ασυνήθιστο το γεγονός ότι ο Άλαν Πίτερς, ο οποίος σχεδόν ποτέ δεν έχει μιλήσει για τη βασιλική του υπηρεσία, επιλέγει να το κάνει τώρα και για αυτό το θέμα», λέει μια πηγή κοντά στην αείμνηστη πριγκίπισσα. «Αναρωτιέται κανείς για το κίνητρο».

Πράγματι, άλλοι έχουν προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα ίχνος φθόνου στις αναμνήσεις του Πίτερς. Ο πρώην αστυνομικός μόλις και μετά βίας έχει πει δημόσια λέξη για την πριγκίπισσα Νταϊάνα από τότε που τράβηξαν χωριστούς δρόμους το 1989, αλλά, αν κρίνουμε από τη συνέντευξη που έδωσε στο CNN, έχει πολλά να βγάλει από μέσα του.

«Η δημοφιλής αντίληψη είναι ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας ξενοκοιμόταν σε όλη τη διάρκεια του γάμου του – και αυτό σίγουρα, αναμφίβολα, δεν ισχύει», είπε ο απόστρατος αξιωματικός στο κανάλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πρώτο άτομο που “ξεστράτισε” ήταν η πριγκίπισσα. Επέστρεψε στην κυρία Πάρκερ Μπόουλς αφού έμαθε για τη σχέση της με τον Μάνακι».

Ο Πίτερς, ο οποίος πέρασε επτά χρόνια στο πλευρό της πριγκίπισσας Νταϊάνα τη δεκαετία του 1980 έως ότου απομακρύνθηκε απότομα, λέει ότι άρχισε να παρατηρεί ότι η πριγκίπισσα συμπεριφέρεται περίεργα κάθε φορά που ο Μάνακι – που όπως κι εκείνος φρόντιζε τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι ως νήπια – βρισκόταν τριγύρω.

Στην αρχή αρνήθηκε οτιδήποτε αθέμιτο, είπε. «Αλλά μετά μου είπε ακριβώς τι συνέβαινε: είχε κάποιο είδος σχέσης με τον Μάνακι».

Ο πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα
Ο πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα / Φωτογραφία: AP Photo/ Alastair Grant

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια είπε ότι τον πλησίασε ο πρίγκιπας, ο οποίος μπερδεύτηκε με τη συμπεριφορά της γυναίκας του και τον ρώτησε: «Τι στο καλό συμβαίνει;». Ο αξιωματικός απάντησε: «Πρέπει να της μιλήσεις».

Ο πρίγκιπας Κάρολος, σύμφωνα με τον Πίτερς, είπε στη συνέχεια: «Λοιπόν, τα έχω δοκιμάσει όλα αυτά και το μόνο πράγμα που φαίνεται να την στενοχωρεί είναι ότι ο Μπάρι Μάνακι θα επιστρέψει στη στολή. Και αν είναι τόσο στενοχωρημένη, ο Μπάρι μπορεί να μείνει».

Παραδόξως, ο Πίτερς είπε στη συνέχεια ότι αν συνέβαινε αυτό, θα έπρεπε να φύγει – πιθανώς επειδή ένιωθε ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση του.

«Νομίζω ότι σε εκείνο το σημείο το συνειδητοποίησε. Ήταν εντελώς σοκαρισμένος και ήταν σαφώς πολύ αναστατωμένος».

Οι φήμες για την εγγύτητα της Νταϊάνα με τον Μάνακι κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Όταν έμαθε για τον θάνατό του από τον πρίγκιπα Κάρολο -το ζευγάρι ήταν καθ’ οδόν για το Φεστιβάλ των Καννών το 1987- έκλαψε ανεξέλεγκτα, σκίζοντας τα ρούχα της και γρατζουνίζοντας τα χέρια και τα πόδια της τόσο πολύ που κατά την άφιξη έπρεπε να προσαρμοστεί το φόρεμά της από μια κυρία των τιμών για να καλύψει τη ζημιά στο σώμα της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά, ήρθαν οι θεωρίες συνωμοσίας ότι ο θάνατός του δεν ήταν τυχαίος, ότι τον «χτύπησαν» για να εξασφαλίσουν τη σιωπή του.

Στη συνέχεια, χρόνια αργότερα, σε μια σειρά ηχογραφήσεων σε κασέτες που έκανε ο φωνητικός της προπονητής Πίτερ Σέτελεν, η πριγκίπισσα περιέγραψε τον Μάνακι ως εξής: «Ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που είχα ποτέ. Ήμουν χαρούμενη μόνο όταν ήταν κοντά του [και] ήμουν τόσο χαρούμενη που θα τα παρατούσα όλα μόνο και μόνο για να φύγω και να ζήσω μαζί του. Μπορείς να το πιστέψεις; Και αυτός συνήθιζε να λέει ότι πίστευε ότι ήταν επίσης καλή ιδέα».

Ποιος ήταν ο Μπάρι Μάνακι που λέγεται ότι είχε γοητεύσει την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Θα μπορούσε πραγματικά η Νταϊάνα να σκεφτόταν να αφήσει τον Κάρολο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τον γεννημένο στο Ανατολικό Λονδίνο Μάνακι, του οποίου ο πατέρας είχε εργαστεί για τη Ford στο εργοστάσιό της στο Ντάγκενχαμ; Όλα αυτά τα χρόνια μετά, φαίνεται απίθανο.

Παντρεμένος με δύο κόρες, έφτασε στο Παλάτι του Κένσινγκτον το 1985. Ήταν 37 ετών και η πριγκίπισσα 24. Από την αρχή είχε μια εύκολη εξοικείωση με την Νταϊάνα που εκνεύριζε τους άλλους. Αυτό εξελίχθηκε σε μια εγγύτητα που μερικές φορές έκανε τους συναδέλφους του να αισθάνονται «αρκετά άβολα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπαμε ότι της άρεσε», θυμάται ένας συνεργάτης. «Ήταν “Μπάρι αυτό” και “Μπάρυ εκείνο”. Αλλά ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι υπήρχε κάτι ανάμεσά τους γιατί ο Μπάρι ήταν φαφλατάς… θα καυχιόταν για αυτό. Δεν το έκανε ποτέ».

Αυτή ήταν μια περίοδος αυξανόμενης αναταραχής για την πριγκίπισσα, όταν η δυστυχία του γάμου της εντεινόταν.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ σε ηλικία σχεδόν 3 ετών με τον σωματοφύλακα Μπάρι Μάνακι
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ σε ηλικία σχεδόν 3 ετών με τον σωματοφύλακα Μπάρι Μάνακι / Φωτογραφία: Getty Images

Και ο Μάνακι δεν ήταν μόνο καλός ομιλητής, ήταν επίσης πολύ καλός ακροατής – ιδιαίτερα στις τακτικές 90λεπτες διαδρομές τους που πήγαιναν τα παιδιά στο Highgrove για το Σαββατοκύριακο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα ήταν μαζί της στο αυτοκίνητο όταν πήγαινε τον Γουίλιαμ από το Παλάτι του Κένσινγκτον στο νηπιαγωγείο Mrs Mynors Nursery στο Νότινγκ Χιλ, και θα ήταν εκεί όταν η Νταϊάνα τηλεφωνούσε να πάρει τον γιο της.

Η σχέση σίγουρα ενόχλησε το προσωπικό του Παλατιού – τους παρκαδόρους, τους μπάτλερ και τις κομμώτριες – επειδή η Νταϊάνα πάντα ζητούσε τη γνώμη του σχεδόν για τα πάντα.

Το αν αυτή η εγγύτητα εξελίχθηκε σε οικειότητα δεν είναι κάτι που η Νταϊάνα αποκάλυψε στις βιντεοσκοπήσεις της. Πράγματι, ποτέ δεν ανέφερε το όνομά του πέρα από το να πει ότι είχε «ερωτευτεί βαθιά κάποιον που δούλευε σε αυτό το περιβάλλον».

Αλλά το γεγονός είναι, ότι οι περιστάσεις συχνά άφηναν την πριγκίπισσα και τον αστυνομικό μόνους. Και όταν βρήκε την παρουσία του παρηγορητική, δεν ήταν περίεργο που αυτό οδήγησε στα πρώτα φλερτ. Έχοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση, ο Μάνακι δεν είχε καμία διάθεση να φλερτάρει με την Νταϊάνα μπροστά σε υπηρέτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια φορά, ντύθηκε για ένα ραντεβού για δείπνο και κούνησε παιχνιδιάρικα το κάτω μέρος του σώματός της προς το μέρος του. Ήταν ντυμένη με μια στενή, κοντή φούστα. «Φαίνομα εντάξει;» τον ρώτησε.

Λέγεται πως ο Μάνακι απάντησε: «Σαγηνευτική, όπως ξέρεις ότι είσαι». Και μετά πρόσθεσε: «Θα μπορούσες να μου αρέσεις και σε εμένα». Η αντίδραση της Νταϊάνα ήταν να γελάσει και να απαντήσει: «Μα σου αρέσω ήδη, έτσι δεν είναι;»

Είχαν αναμφίβολα δυνατή χημεία. Σύντομα, έγινε ο επιλεγμένος αξιωματικός προστασίας της στα ψώνια. Στο Balmoral, εντοπίστηκαν να οδηγούν μαζί, προφανώς μόνοι τους, στους άδειους δρόμους.

Ένα πράγμα που έκανε αγαπητό τον Μάνακι ήταν ο εύκολος τρόπος του με τα παιδιά, το παιχνίδι και το γέλιο μαζί τους τόσο διαφορετικά από τον Κάρολο.

Μια μέρα, όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν ιδιαίτερα πεσμένη και ο Μάνακι έφτασε για να ξεκινήσει τη βάρδιά του, η Νταϊάνα ρίχτηκε στην αγκαλιά του, κλαίγοντας: «Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο. Απλώς δεν μπορώ», του είπε σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κουτσομπολιά για τη σκηνή εξαπλώθηκαν γρήγορα στο Παλάτι. Αλλά δεν έμοιαζε σε τίποτα με την καταιγίδα που ξέσπασε στις 22 Ιουλίου 1986, τη νύχτα πριν από τον γάμο του πρίγκιπα Άντριου και της Φέργκι.

Η στιγμή που τους «έπιασε» άνθρωπος του Καρόλου

Αυτό που λέγεται ότι συνέβη είναι το εξής: Η Νταϊάνα, έχοντας επιλέξει το φόρεμα που θα φορούσε στον γάμο που θα πραγματοποιούνταν του Αβαείου του Γουέστμινστερ, φίλησε τα παιδιά της για καληνύχτα και έσπευσε στο σαλόνι της. Εκεί περίμενε ο Μάνακι.

Λίγο αργότερα, ένα ανώτερο μέλος του επιτελείου του Καρόλου τους είδε και όπως λέγεται, ότι βρήκε τον αξιωματικό να παρηγορεί την πριγκίπισσα με το ένα του χέρι γύρω της.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο πρίγκιπας ενημερώθηκε για το τι είχε δει και η θητεία του Μάνακι ως αξιωματικός της βασιλικής προστασίας τερματίστηκε συνοπτικά. Όχι ακριβώς η εκδοχή που θυμάται ο Άλαν Πίτερς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Μάνακι κλήθηκε από τους ανωτέρους του, κατηγορήθηκε ότι ήταν «υπερβολικά εξοικειωμένος», φόρεσε ξανά τη στολή και μεταφέρθηκε σε διπλωματικά καθήκοντα. Δεν ήταν πια στη βασιλική προστασία. Η ιστορία που κυκλοφόρησε ήταν ότι ο Μάνακι μετατέθηκε μετά από δικό του αίτημα.

Ο ίδιος, είπε τότε στη Mail: «Με μετέφεραν για εσωτερικούς λόγους. Η δουλειά σήμαινε πολλές ώρες μακριά από το σπίτι». Αυτός και η Νταϊάνα, είπε, ήταν «καλοί φίλοι, τίποτα περισσότερο».

Ένα χρόνο αργότερα, ο Μάνακι ήταν νεκρός όταν η μοτοσικλέτα Suzuki στην οποία ήταν συνεπιβάτης, συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο. Ο Κεν Γουόρφ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Μάνακι ως σωματοφύλακας του Γουίλιαμ και του Χάρι πριν αντικαταστήσει τον Πίτερς στο πλευρό της Νταϊάνα, δεν πίστεψε ποτέ τα κουτσομπολιά. Η Νταϊάνα, του ισχυρίστηκε ότι οι φήμες ήταν μέρος μιας «εκστρατείας συκοφαντίας» εναντίον της από το στρατόπεδο του πρίγκιπα Καρόλου.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον σωματοφύλακά της, Μπάρι Μάνακι to 198
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον σωματοφύλακά της, Μπάρι Μάνακι to 1985 / Φωτογραφία: Getty Images

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Νταϊάνα δεν ήταν αντίθετη στο να εξωραΐσει την αλήθεια, αλλά την πίστευα τότε και την πιστεύω ακόμα», μου είπε ο Γουόρφ. Η Νταϊάνα δεν παραδέχτηκε ποτέ, ούτε καν στους πιο αγαπημένους της φίλους, μια σχέση, αν και είπε ότι ο Μάνακι «σήμαινε πολλά για μένα, ήταν μια πατρική φιγούρα και με πρόσεχε».

Η παλιά της φίλη Σιμόν Σίμονς θυμάται ότι η Νταϊάνα «ορκιζόταν στη ζωή των παιδιών της ότι δεν είχε υπάρξει σχέση. «Μου είπε ότι του μιλούσε πολύ, ότι μπορούσε να ανοιχτεί σε εκείνον και εκείνος σε εκείνη και επίσης της διέθεσε πληροφορίες που πήρε για την Καμίλα», είπε.

Όσο για το ποιος απάτησε πρώτος, η Νταϊάνα δεν είχε ποτέ καμία αμφιβολία. Πίστευε απλώς ότι ο Κάρολος δεν είχε σταματήσει ποτέ να βλέπει την Καμίλα.

Ο Άλαν Πίτερς, εν τω μεταξύ, ο οποίος είχε ενταχθεί στο προσωπικό της πριγκίπισσας λίγο πριν από τη γέννηση του πρίγκιπα Γουίλιαμ το 1982, μεταφέρθηκε αλλού, όπως ο Μάνακι. Έχοντας κινηθεί δύο φορές προς στον βοηθό της πριγκίπισσας – μια φορά ακόμη και πιάνοντας το όπλο του – αναφέρθηκε ότι ενόχλησε την Νταϊάνα «ξεπερνώντας τα όρια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά μου, γράφει ο Ρίτσαρντ Κέι, η Νταϊάνα μου ζήτησε κάποτε να τη συνοδεύσω σε ένα κρεματόριο στο Ανατολικό Λονδίνο. «Δεν μπορώ να θυμηθώ αν ήταν η ημερομηνία γέννησης του Μπάρι Μάνακι ή η επέτειος του θανάτου του, αλλά ήθελε να αφήσει λουλούδια στη μνήμη του.Ήταν χρόνια μετά τον θάνατό του και μου είπε ότι θα ήταν πάντα ευγνώμων για τη φιλία του».


Πηγή