Πέμπτη , 2 Μάιος 2024

Πόσα λεφτά έχει ο Πελέ

Ως Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γεννήθηκε ο άνθρωπος που θα ανάγκαζε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να τον αποκαλέσει «Βασιλιά».

Ο «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα», κατά τη FIFA, ήταν για σειρά ετών ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο, διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα με την μπάλα στα πόδια. Τα 1.281 γκολ του σε 1.363 ματς δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφιβολίας.

Πόσα χρήματα έχει όμως σήμερα ο κορυφαίος άσος της στρογγυλής θεάς; Όπως υπολογίζουν αρκετές εκτιμήσεις εκεί έξω, γύρω στα 100 εκατ. δολάρια.

Ο Πελέ, παρά το γεγονός ότι πέρασε την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Σάντος του Σάο Πάολο, καθώς είχε χαρακτηριστεί εθνικός θησαυρός και δεν τον άφηνε η Βραζιλία να μετακομίσει σε κάποιον ευρωπαϊκό σύλλογο, έβγαλε πολλά στην ενεργό δράση του. Όχι από τις εντός γηπέδου αμοιβές του, αλλά κυρίως από τις διαφημίσεις που έκανε και τους χρυσούς χορηγούς του.

Κι αν στα χρόνια του στη Σάντος δεν έγινε ακριβώς πολυεκατομμυριούχος από το συμβόλαιό του, τα τρία χρόνια που πέρασε στην Κόσμος της Νέας Υόρκης του απέφεραν όχι λιγότερα από 6 εκατ. δολάρια.

Πραγματικά πολλά λεφτά έβγαλε μετά. Αλλά και έχασε πολλά. Η κατασκευαστική του, ας πούμε, ναυάγησε και έβαλε λουκέτο αρκετά γρήγορα. Ενώ ακόμα και από το Café Pelé, μια δημοφιλής μάρκα καφέ που κυκλοφορούσε άλλοτε σε όλο τον κόσμο, δεν έβγαλε τα αναμενόμενα, εξαιτίας της κακής εμπορικής συμφωνίας.

Το Forbes παρόλα αυτά τον είχε το 2015 στη 13η θέση με τους πλουσιότερους παλαίμαχους αθλητές, λέγοντάς μας ότι εκείνη τη χρονιά είχε καθαρίσει 14 εκατ. δολάρια.

Την προηγούμενη χρονιά, η φίρμα που φέρει το όνομά του και υπήρχε σε πολλά πράγματα τον είχε κάνει πλουσιότερο κατά 25 εκατ. δολάρια. Και άλλα 15 εκατομμύρια μπήκαν στον λογαριασμό του το 2013, από τα διαφημιστικά συμβόλαια με τις Procter & Gamble, Banco Santander, Subway και Volkswagen.

Ο Πελέ έχει διαφημίσει για σειρά ετών τις Coco-Cola, Golazo, Puma και Emirates, ενώ συνεχίζει να έχει σταθερή συνεργασία με την Hublot. Με την Hublot στο πλευρό του, έχει φτιάξει και μια σειρά από γήπεδα ποδοσφαίρου στις φαβέλες του Ρίο.


Πηγή