Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Τα μυστικά για να μυρίζει το σπίτι σας φρεσκάδα -Πώς να αντιμετωπίσετε τις άσχημες οσμές

Η όσφρηση αποκαλείται συχνά η πιο ισχυρή αίσθηση του ανθρώπου. Όταν πρόκειται για τα σπίτια μας, αν μυρίζει φρεσκάδα, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Αν η μυρωδιά είναι άσχημη; Νιώθουμε άβολα.

Αλλά το μυστικό για έναν χώρο φιλικό προς τη μύτη δεν είναι να ψεκάζετε αρώματα πάνω σε πράγματα: «Ένα καθαρό σπίτι πρέπει να μυρίζει σαν καθαριοττίποτα», λέει η Μελίσα Μέικερ, ιδρύτρια της εταιρείας καθαρισμού Clean My Space. Για τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το υπερβολικό άρωμα (ή που έχουν αλλεργίες ή άσθμα), αρκεί η εξουδετέρωση των κακών οσμών. Αλλά για όσους αγαπούν ένα άρωμα, παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς να αντιμετωπίσετε τις άσχημες μυρωδιές

Διώξτε την υγρασία

Είναι η νούμερο ένα αιτία των οικιακών οσμών. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρόμετρο για να ελέγξετε το επίπεδο υγρασίας σε κάθε δωμάτιο. Αν ανακαλύψετε ένα δωμάτιο με υγρασία πάνω από 60%, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να λειτουργήσετε περισσότερους από έναν αφυγραντήρες, αλλά σημειώστε ότι μπορεί να καταναλώνουν πολλή ενέργεια: Ξεκινήστε με έναν και δείτε πώς θα πάει.

Εάν ζείτε σε υγρό κλίμα, αποφύγετε τα χαλιά ή τις μοκέτες από τον έναν τοίχο ως τον άλλο, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία, ειδικά σε χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να διατηρείτε προϊόντα απορρόφησης υγρασίας σε μικρότερες περιοχές που υγραίνονται, όπως τα μπάνια και ορισμένες ντουλάπες . Και προσέξτε τις πιο μικροσκοπικές πηγές υγρασίας, όπως τα σφουγγάρια και οι πετσέτες: Αντικαταστήστε τα σφουγγάρια τουλάχιστον κάθε μία έως δύο εβδομάδες, βεβαιωθείτε ότι οι καθαρές πετσέτες είναι πλήρως στεγνές πριν τις διπλώσετε και τις τοποθετήσετε και κρεμάστε τα χαλάκια μπάνιου πάνω από τη ράβδο του ντους για να τα βοηθήσετε να στεγνώσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι να κάνετε με τα προφανή μέρη δυσάρεστων μυρωδιών

Σημεία όπως τα κουτιά απορριμμάτων, οι κάδοι απορριμμάτων, τα κρεβάτια κατοικίδιων ζώων και οι κάδοι πάνας είναι όλα μέρη που αναδίδουν δυσάρεστες μυρωδιές. Δυστυχώς, όσο περισσότερο χρόνο περνάμε γύρω από αυτά τα πράγματα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρωμάνε.

«Ονομάζεται αισθητηριακή προσαρμογή, και είναι κοινή για όλες τις αισθήσεις», λέει η Λέσλι Στάιν, PhD, διευθύντρια στο Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell. Αυτή η «τύφλωση της μύτης» είναι στην πραγματικότητα προσαρμοστική, επειδή όταν οι συνηθισμένες μυρωδιές περνούν στο παρασκήνιο και εμφανίζεται μια άγνωστη μυρωδιά (όπως ο καπνός), την παρατηρούμε περισσότερο. Αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα πράγματά σας μυρίζουν και δεν το γνωρίζετε καν.

Επομένως, είναι σημαντικό να είστε προληπτικοί: Καθαρίστε το εσωτερικό του κάδου απορριμμάτων σας (συμπεριλαμβανομένου του καπακιού, αν υπάρχει) τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Κρατήστε λίγη άμμο για γατάκια στον πάτο του κάδου για να απορροφά τις μυρωδιές. Πλύνετε τακτικά τα κρεβάτια των κατοικίδιων ζώων σας και σκουπίστε το κουτί της άμμου κάθε μέρα. Και αν μπορείτε, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μικρούς κάδους απορριμμάτων στο σπίτι σας, ώστε να είστε ουσιαστικά αναγκασμένοι να βγάζετε τα σκουπίδια πιο τακτικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανοίξτε το ψυγείο

Η πρώτη ενέργεια για ένα ψυγείο που μυρίζει άσχημα, θα πρέπει να είναι προφανής: πετάξτε ό,τι έχει περάσει την εποχή του. Συνήθως πρόκειται για τρόφιμα που τα σπρώχνουμε πίσω, περνάει ο καιρός και τα ξεχνάμε. Κάντε μια απογραφή του ψυγείου σας τουλάχιστον κάθε μήνα για να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενό του είναι φρέσκο.

Στη συνέχεια, τρίψτε καλά το εσωτερικό του ψυγείου σας. Αν έχετε αποσπώμενα ράφια και συρτάρια, βγάλτε τα και μουλιάστε τα σε ζεστό σαπουνόνερο. Σκουπίστε το εσωτερικό της κατασκευής με ένα μείγμα 1 προς 1 από ζεστό νερό και λευκό ξύδι με μια μικρή σταγόνα σαπούνι πιάτων. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να ξεπλύνετε. Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μόνο καθαριστικά που είναι ασφαλή για τα τρόφιμα στο εσωτερικό του ψυγείου σας. Μείνετε μακριά από τη χλωρίνη, καθώς είναι δύσκολο να αραιωθεί και να ξεπλυθεί σωστά.

Καθαρίστε μαλακές επιφάνειες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χαλιά, τα μαξιλάρια, οι ταπετσαρίες, τα κλινοσκεπάσματα και τα καλύμματα παραθύρων είναι μαγνήτες για τις μυρωδιές. Μόλις στεγνώσει κάτι που έχει χυθεί ή σκουπιστεί η βρωμιά, τα βακτήρια που προκαλούν οσμές μπορεί να παραμείνουν πίσω. Στα χαλιά, ένας ξεχασμένος λεκές μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα ή ωίδιο. Καλό είναι να αναθέτετε σε έναν επαγγελματία τον ατμοκαθαρισμό των ταπετσαριών και των χαλιών σας μία φορά το χρόνο. Για τα μαξιλάρια, τα κλινοσκεπάσματα και τα καλύμματα παραθύρων, ελέγξτε τις ετικέτες φροντίδας του υφάσματος για να δείτε αν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Αλλά να θυμάστε ότι υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που είναι καλύτερο να τα αφήσετε σε έναν επαγγελματία για να διασφαλίσετε ότι η δουλειά θα γίνει σωστά.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγετε τις μυρωδιές σε ένα χαλί είναι να επιτεθείτε γρήγορα σε κάθε λεκέ. Οι βιολογικοί λεκέδες, όπως ένα ατύχημα από ένα κατοικίδιο ζώο ή ένα παιδί, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ένα ενζυμικό καθαριστικό, το οποίο διασπά τους βιολογικούς λεκέδες πιο γρήγορα. Και ενώ το σαμπουάν του χαλιού είναι χρήσιμο, ο ευκολότερος τρόπος για να παραμείνετε στην κορυφή των μυρωδιών του χαλιού, είναι η καλή παλιά τακτική συντήρηση. Όσο περισσότερο σκουπίζετε και επεξεργάζεστε τα χαλιά σας με ηλεκτρική σκούπα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μυρίζουν. «Δοκιμάστε να πασπαλίζετε την περιοχή με μπέικιν πάουντερ, αφήστε το να δράσει για λίγες ώρες και στη συνέχεια σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα», λέει η Ντόνα Σμάλιν Κούπερ, πιστοποιημένη τεχνικός καθαρισμού σπιτιών.

Φέρτε μέσα τις καλές μυρωδιές

Ανοίξτε τα παράθυρα

Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να φέρετε τη φρεσκάδα μέσα, ειδικά αν έχουν μείνει μυρωδιές από το μαγείρεμα ή παρατεταμένες οσμές από έργα βελτίωσης του σπιτιού, όπως το βάψιμο. Το άνοιγμα ενός παραθύρου κάνει ολόκληρο το χώρο σας να αισθάνεται πιο καθαρός και συμβάλλει στην ανύψωση της διάθεσης στο σπίτι σας. Αν είναι δυνατόν, ανοίξτε τα παράθυρα σε πολλές πλευρές του σπιτιού σας για να έχετε ένα σταυρωτό αεράκι. Ακόμη και αν έξω κάνει παγωνιά, το να ανοίξετε ένα παράθυρο για λίγο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δοκιμάστε έναν εξουδετερωτή οσμών

Αν σας αρέσει η ιδέα ενός σπιτιού που μυρίζει τέλεια, τότε αναζητήστε εξουδετερωτές οσμών που δεν προσθέτουν άρωμα. Είναι καλοί ειδικά σε περιοχές όπως οι κουβάδες για πάνες, τα σκουπίδια και οι κάδοι απορριμμάτων. Σε περίπτωση ανάγκης, γεμίστε τον νεροχύτη σας με ζεστό νερό και μερικές σταγόνες χλωρίνη και αδειάστε τον πριν έρθει η παρέα. Και μόνο η μυρωδιά του καθαριστικού θα κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι το σπίτι σας είναι καθαρό.

Αρωματίστε τον χώρο σας

Οι διαχυτήρες δεν είναι ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια. Σκεφτείτε ένα σπρέι ανανέωσης υφασμάτων. Αναμείξτε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι, μισό φλιτζάνι οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού άμυλο αραβοσίτου και 20 σταγόνες από το αγαπημένο σας έλαιο σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε καλά πριν από κάθε χρήση και ψεκάστε το πάνω στα ρούχα ή τις ταπετσαρίες, φροντίζοντας να στεγνώσουν εντελώς τα ρούχα πριν τα διπλώσετε. Ή δοκιμάστε φακελάκια μαγειρικής σόδας, τα οποία απορροφούν τις κακές μυρωδιές και προσθέτουν τις καλές: Γεμίστε ένα φίλτρο καφέ με μαγειρική σόδα, προσθέστε περίπου πέντε σταγόνες αιθέριου ελαίου και δέστε το – και μετά πετάξτε το σε ένα συρτάρι ή οπουδήποτε χρειάζεται ανανέωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έντονα αρώματα δεν είναι πάντα τα καλύτερα

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι για να μυρίζει το σπίτι σας «ωραία», η μυρωδιά πρέπει να σας κατακλύζει από τη στιγμή που θα περάσετε την πόρτα. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Αυτό που πρέπει να επιδιώκετε, είναι μια γενική αίσθηση ενέργειας, χαλάρωσης ή όποια κι αν είναι η πρόθεσή σας για το χώρο. Επίσης, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας τους επισκέπτες σας. Κάποιοι μπορεί να έχουν αλλεργίες ή ευαισθησίες στις έντονες μυρωδιές και δεν θέλετε να τους κάνετε να νιώσουν άβολα στο σπίτι σας.

Για το λόγο αυτό, είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τις υπερβολικά γλυκές, γλυκανάλατες μυρωδιές όταν αρωματίζετε το σπίτι σας. Αν αγαπάτε το κερί με κανέλα από μήλο και ζάχαρη, προτείνει να το φυλάξετε για τις στιγμές που είστε μόνοι σας στο σπίτι. Το γλυκό, αγαπημένο σας άρωμα, μπορεί να χρησιμεύσει ως το προσωπικό σας ενισχυτικό διάθεσης, κάτι που είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει μια καλή μυρωδιά.

Για τις στιγμές που μοιράζεστε το χώρο σας, ωστόσο, να αποφεύγετε τις ζαχαρένιες μυρωδιές και να επιμένετε σε πιο φυσικές, όπως τα ξύλα, τα λουλούδια και τα εσπεριδοειδή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή