Δευτέρα , 7 Ιούλιος 2025

Τα παιδιά που έχουν αυτή την κακή συνήθεια θα γίνουν ιδιοφυίες, σύμφωνα με μελέτη

Η πρώτη αντίδραση σε αυτή την συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να είναι απελπισία ή θυμός. Όμως ειδικοί εξηγούν πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να χαρείτε.

«Είναι φυσιολογικό τα μικρά παιδιά να λένε ψέματα; Ή μήπως πρέπει να ανησυχώ;» ρωτάει η ψυχολόγος Κόρτνεϊ Γουόρεν στην στήλη της στο Your Tango. Ως ειδικός, εκτιμά ότι το ερώτημα δεν αφορά στον παρόντα χρόνο των παιδιών αλλά τις πνευματικές ικανότητές τους. Με απλά λόγια, αν τα παιδιά λένε ψέματα δε λέει πράγματα για τον χαρακτήρα τους στο παρόν αλλά για τις δυνατότητες που ίσως αναπτύξουν στο μέλλον. «Σύμφωνα με την ψυχολογία, τα παιδιά που λένε ψέματα είναι στην πραγματικότητα πολύ έξυπνα», λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρ. Κανγκ Λι, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, έχει διεξάγει αρκετές μελέτες για το ψέμα στα παιδιά. Σύμφωνα με την έρευνά του, τα παιδιά είναι ικανά να αρχίσουν να λένε ψέματα ήδη από την ηλικία των δύο ετών.

Εντυπωσιακά ποσοστά νηπίων που λένε ψέματα

Το ένα τρίτο των παιδιών πειραματίζονται με το ψέμα από αυτή την ηλικία. Μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 80% των παιδιών. Άρα γίνεται προφανές πως αν το παιδί σας λέει ψέματα, είναι απολύτως φυσιολογικό. «Αποδεικνύεται ότι το ψέμα είναι πολύ συνηθισμένο στα μικρά παιδιά.

Το γεγονός ότι το ψέμα είναι, τολμώ να το πω, ένα φυσιολογικό μέρος της παιδικής ανάπτυξης είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε», επισημαίνει η ψυχολόγος. Ενώ η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη υγιών ενηλίκων, κι όμως, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως το ψέμα στα μικρά παιδιά μπορεί να είναι όχι μόνο υγιές αλλά και ενδεικτικό καλής ψυχολογικής λειτουργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ψέμα ως στάδιο ανάπτυξης του εγκεφάλου

Μπορεί να είναι αφόρητο για έναν γονέα να συνειδητοποιήσει ότι το παιδί του λέει ψέματα. Ωστόσο, είναι πράγματι μέρος της φυσικής τάξης των πραγμάτων. Σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται σωστά. Το ψέμα απαιτεί την απόκτηση αρκετών δεξιοτήτων.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί πρέπει να καταλάβει ότι το μυαλό του είναι ξεχωριστό από αυτό των άλλων. Ότι αυτό που γνωρίζει είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουν οι άλλοι. Το ψέμα συνεπάγεται αυτοέλεγχο: την ικανότητα να ελέγχει την ομιλία του, τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματός του», εξηγεί ο Δρ. Κανγκ.

Γι’ αυτό το ψέμα, στα μικρά παιδιά, είναι σημάδι νοημοσύνης και δημιουργικότητας. «Ενώ το ψέμα δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ενθαρρύνουμε στα παιδιά μας, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι το ψέμα είναι αναπόσπαστο μέρος της ψυχολογικής τους ανάπτυξης. Ενώ δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε το απροκάλυπτο ψέμα στα παιδιά μας (ειδικά καθώς μεγαλώνουν), υπάρχουν λόγοι για να χαιρόμαστε με τα ψέματα του παιδιού μας από νεαρή ηλικία», επιβεβαιώνει ο ψυχολόγος.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Κέιτι Πέρι και Ορλάντο Μπλουμ σπάνε τη σιωπή τους για τον χωρισμό τους -Τι λένε για την κόρη τους

Κέιτι Πέρι και Ορλάντο Μπλουμ έσπασαν τη σιωπή τους και επιβεβαίωσαν τον χωρισμό τους. Σε …

Daily-News.GR