Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Τζιμ Μόρισον: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του συμβόλου της ροκ

Τζιμ Μόρισον: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του συμβόλου της ροκ

«Δεν θέλω να πεθάνω στον ύπνο μου ή από υπερβολική δόση. Θέλω να νιώσω πώς είναι. Θέλω να το γευτώ, να το ακούσω, να το μυρίσω. Ο θάνατος έρχεται μόνο μια φορά, δεν θα ήθελα να τον χάσω», ήταν μία από τις δηλώσεις του Τζιμ Μόρρισον, που αποδείκνυαν πόσο διαφορετικός ήταν. Αλλά και μία απόδειξη πως η ζωή δεν τα φέρνει πάντα όπως εσύ τα επιθυμείς. Και ο θρύλος της ροκ μουσικής δεν πέθανε από ένα αεροπορικό δυστύχημα, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, αλλά από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Πέθανε, όμως;

Ήταν ξημερώματα Σαββάτου, στις 3 Ιουλίου 1971, όταν στα 27 του χρόνια ο Μόρισον βρέθηκε νεκρός μέσα στη μπανιέρα του διαμερίσματός του στο Παρίσι από τη σύντροφό του, Πάμελα Κούρσον. Η επιθυμία του να μην πεθάνει από υπερβολική δόση, δεν εισακούστηκε από τον ίδιο, που τα τελευταία ειδικά χρόνια της ζωής του, έμοιαζε να είχε παραδοθεί στους δαίμονές του. Και η σταγόνα αίμα στο πάνω χείλος του ήταν εκεί για να θυμίσει την άνευ όρων αυτή παράδοσή του, αλλά και να αφήσει -μέχρι και σήμερα- πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο που πέθανε.

Ο γιατρός που τον εξέτασε, διέγνωσε καρδιακή προσβολή, προερχόμενη από υπερβολική δόση ναρκωτικών και δη ηρωίνης. Επειδή πουθενά, δεν προέκυπταν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας, δεν προχώρησαν σε αυτοψία, με την επίσημη εκδοχή θανάτου να είναι «τα φυσικά αίτια». Αλλά το γεγονός ότι δεν έγινε νεκροψία, όπως και ότι η κηδεία του έγινε σχεδόν στα μουλωχτά, χωρίς την παρουσία της οικογένειάς του και των στενών του φίλων, ενίσχυσαν τις θεωρίες συνομωσίας, που κρατούν καλά μέχρι και σήμερα.

Η θεωρία ότι ο Μόρισον σκηνοθέτησε το θάνατό του

Μετά την πιστοποίηση του θανάτου του από τον γιατρό Max Vassille, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είδαν τον Τζιμ Μόρισον νεκρό. Η σύντροφός του, ο Bill Siddons, ο Αlain Ronay, ο Robin Wertle, η Agnes Varda ήταν αυτοί οι ελάχιστοι που βρέθηκαν στην κηδεία του στο κοιμητήριο Père Lachaise, η οποία έγινε βιαστικά και στα κρυφά, ενώ ο θάνατός του ανακοινώθηκε λίγες ημέρες μετά. Ούτε καν η οικογένειά του δεν ήταν στο τελευταίο «αντίο», ενισχύοντας έτσι την πιο δημοφιλή θεωρία πως ο Μόρισον ζει και σκηνοθέτησε ο ίδιος τον θάνατό του.

Στις 8 Ιουλίου 1971, ο Bill Siddons εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση στον Τύπο, όπου ανέφερε ότι παραβρέθηκε στην κηδεία του Μόρισον, ο οποίος τάφηκε σε μία απλή τελετή, με  πολύ λίγους φίλους παρόντες και πως πέθανε ειρηνικά από φυσικά αίτια. Βέβαια, ούτε ο Siddons τον είχε δει νεκρό.

Πίσω στο 1967, σε μία συναυλία στο Fillmore, λέγεται πως ο «πρίγκιπας» της Ροκ δήλωνε αριστερά και δεξιά πως σκεφτόταν να στήσει ένα «ψεύτικο θάνατο», ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού στους Doors. «Δεν θα ήταν τέλειο να βρισκόμουν στις Σεϋχέλλες, ενώ όλοι θα με είχαν για νεκρό;», φέρεται να είχε πει. Μάλιστα, λέγεται πως είχε βρει και το όνομα που θα χρησιμοποιούσε, αν το έσκαγε για άλλα μέρη, ενώ όλοι θα τον είχαν νεκρό. Και αυτό το νέο όνομα δεν ήταν άλλο από το «Mr Mojo Risin», τον αναγραμματισμό του ονόματός του.

Το σενάριο αυτό ότι ζει άρχισε να βρίσκει πολλούς υποστηρικτές, από τους απλούς θαυμαστές του μέχρι τους στενούς του συνεργάτες, που έριχναν περισσότερο λάδι στη φωτιά της συνωμοσιολογίας. Λέγεται, πως ο ντράμερ των Doors, John Densmore όταν επισκέφτηκε τον τάφο του στο Παρίσι, σχολίασε πως δεν γίνεται να είναι μέσα εκεί ενταφιασμένος ο Τζιμ, επειδή ήταν πολύ κοντός (σ.σ. ο τάφος).

Και κάπου εκεί, έρχονταν και οι «μαρτυρίες» του απλού κόσμου, όπου άλλος τον είδε μεταμφιεσμένο στο Σαν Φρανσίσκο, άλλος στη Λουιζιάνα, άλλος ακόμη και στο Μαρόκο!

Ο ρόλος της συντρόφου του

Με την Πάμελα Κούρσον είχαν μία θυελλώδη σχέση. Όταν ο Μόρισον αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι, σε μία δύσκολη για εκείνον επαγγελματικά περίοδο, η Κούρσον τον ακολούθησε. Ζούσαν σε ένα διαμέρισμα στη γαλλική πρωτεύουσα με τα ναρκωτικά να κυριαρχούν στη ζωή και των δύο.

Εκείνη τη μοιραία νύχτα, ο Μόρισον βγήκε έξω κι επέστρεψε στο διαμέρισμά του, όπου είδε ταινία, άκουσε δίσκους των Doors και ξάπλωσε για να κοιμηθεί. Κατά τις 3.30 φέρεται να ξύπνησε καθώς αισθανόταν μία αδιαθεσία. Έκανε εμετό, όμως, αρνήθηκε να φωνάξουν γιατρό καθησυχάζοντας τη σύντροφό του, πως ήταν καλύτερα. Της είπε πως θα έκανε ένα ζεστό μπάνιο και θα ξάπλωνε. Όταν εκείνη ξύπνησε δύο ώρες αργότερα, τον βρήκε μέσα στη μπανιέρα. Πανικόβλητη, τηλεφώνησε στον κοινό τους φίλο Alain Ronay, που κατέφθασε αμέσως. Κάλεσαν ασθενοφόρο και ειδοποίησαν την αστυνομία. Ο γιατρός Max Vassille που κλήθηκε αργότερα στο διαμέρισμα επιβεβαίωσε το θάνατο του από ανακοπή.

Η Πάμελα Κούρσον εξήγησε πως το απόγευμα της 2ας Ιουλίου, ο Μόρισον σνίφαρε ηρωίνη (ήταν γνωστό πως φοβόταν τις βελόνες), ενώ το ίδιο βράδυ έκαναν μαζί μία δόση, με τον ρόκερ να παίρνει ακόμη μία λίγο πριν κοιμηθεί. Καιρό αργότερα, είχε υποστηρίξει πως ο Τζιμ το βράδυ εκείνο μπέρδεψε την κοκαΐνη με την ηρωίνη κι αυτό το λάθος ευθύνεται για τον θάνατό του. Μάλιστα, αυτή την εκδοχή την υποστηρίζουν και οι φαν του, τονίζοντας πως το είδωλό τους μισούσε την ηρωίνη.

Η Κούρσον, πάντως, η γυναίκα της ζωής του, είναι για πολλούς και η μοιραία γυναίκα για την ίδια τη ζωή του. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή,  εκείνη αντί να καλέσει ασθενοφόρο, ξάπλωσε να κοιμηθεί, και άθελά της τον άφησε να πεθάνει. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την κατηγορούν ότι ευθύνεται που τον μύησε στον κόσμο της ηρωίνης.

Πέθανε σε ένα κλαμπ

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο ροκ σταρ πέθανε στις τουαλέτες ενός γνωστού κλαμπ του Παρισιού. Μάλιστα, αυτή την εκδοχή φαίνεται να τη συμμερίστηκε και η Μαριάν Φέιθφουλ.

Το 2007, ο Sam Bernett, πρώην manager του Rock n’Roll Circus, στο βιβλίο του «The End- Jim Morrison», υποστήριζε ότι πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στις τουαλέτες του κλαμπ. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ο Μόρισον  εκείνο το βράδυ πήγε μόνος κι έδειχνε κακόκεφος. Κάθισε στο συνηθισμένο σημείο του στο μπαρ και παρήγγειλε ένα μπουκάλι βότκα. Λίγο αργότερα, αγόρασε ηρωίνη για τη σύντροφό του, από δύο γνωστά «βαποράκια». Μία ώρα μετά, πήγε στις τουαλέτες του κλαμπ, όπου ο  Βernett με έναν σωματοφύλακα αφού περνούσε η ώρα χρειάστηκε να σπάσουν την πόρτα, για να τον βρουν νεκρό. Ένας γιατρός, που ήταν ανάμεσα στους θαμώνες, επιβεβαίωσε το θάνατό του από καρδιακή προσβολή «λόγω θανατηφόρας υπερβολικής δόσης».

Τα «βαποράκια» που του είχαν πωλήσει την ηρωίνη νωρίτερα, «φυγάδευσαν» το πτώμα, σκεπασμένο με μια κουβέρτα και το μετέφεραν σπίτι του. Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσε το 2014 και η Μαριάν Φέιθφουλ σε συνέντευξη της, αποκαλύπτοντας πως υπεύθυνος για τον θάνατο του ήταν ο πρώην εραστής της και γνωστός dealer, Jean de Breteuil, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως ο Μόρισον πήρε κατά λάθος μεγάλη δόση.


Πηγή