Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Το κλαμπ που έγραψε ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα και το πιο διάσημο «ρεμάλι» της Φωκίωνος

Ήταν το στέκι της καλής Αθήνας. Εκεί γεννήθηκαν οι μεγάλοι έρωτες, εκεί έγιναν οι μεγαλύτερες πλάκες. Και ποιος δεν έχει ακούσει για τη θρυλική «Κουίντα» στην Κυψέλη;

Το περίφημο στέκι που μεσουράνησε τη δεκαετία του ’60, με τον Κώστα Βουτσά και την Αλίκη Βουγιουκλάκη να χορεύουν σέικ, τον Αριστοτέλη Ωνάση να πίνει το ποτό του και τον Ζαν Πολ Μπελμοντό να μην παραλείπει να βρεθεί εκεί όποτε ερχόταν στην Αθήνα, βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο με το χαμό του «Mr. Quinta» Μπάμπη Μουτσάτσου, ιδιοκτήτη του θρυλικού κλαμπ.

«Κουίντα», το κοσμοπολίτικο στέκι του Ωνάση, της Αλίκης και ξένων σταρ

Ήταν μία φορά κι έναν καιρό τρεις φίλοι. Ο μπασκετμπολίστας Κώστας Μουρούζης, ο ποδοσφαιριστής Μίμης Στεφανάκος και ο κολυμβητής και πολίστας Μπάμπης Μουτσάτσος. Οι τρεις τους είχαν την έμπνευση να δημιουργήσουν την «Κουίντα» (Quinta), ένα μαγαζί που έμελλε να γράψει ιστορία στη νυχτερινή Αθήνα. Γιατί «Κουίντα»; Λόγω των κουρτινών στην είσοδό του που έμοιαζαν με τις θεατρικές κουίντες.

«Πήραμε αυτή την απόφαση επειδή εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν κοσμικά κέντρα. Ήταν μόνο ένα, στο τέρμα της οδού Πατησίων, και η “Αθηναία” απέναντι από το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”. Τελικά, όταν βρήκαμε το μαγαζί στη Φωκίωνος Νέγρη, ο Μουρούζης και ο Στεφανάκος αποφάσισαν να μη συνεχίσουν. Έτσι έκανα την “Κουίντα” μόνος μου. Το όνομα προήλθε φυσικά από τις κουίντες των θεάτρων. Εκεί ήταν οι παρέες μας, οι φίλοι μας, οι δεσμοί μας, όλα ήταν πίσω από τις κουίντες. Θυμάμαι, ενώ φτιαχνόταν ακόμη το μαγαζί, ερχόταν κάθε βράδυ η Μάρθα Καραγιάννη και καθόμασταν. Έρχονταν κι άλλοι, απλώς με τη Μάρθα είχαμε πιο στενή φιλία. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Αγνή ήταν η σχέση μας» έλεγε ο Μπάμπης Μουτσάτσος.

synenteuksibabismoutsatsos

Η «Κουίντα» άνοιξε το 1959 και η επιτυχία που γνώρισε ήταν ασύλληπτη. Σε χρόνο ρεκόρ έγινε το κέντρο αίγλης της αθηναϊκής νυχτερινής ζωής.

«Στο τέρμα της Φωκίωνος Νέγρη βρίσκεται το πιο πρωτότυπο νυχτερινό κέντρο των Αθηνών που μένει ανοικτό μέχρι πρωίας ικανοποιώντας έτσι τους ξενύχτηδες αλλά και τους καλλιτέχνες οι οποίοι λόγω των υποχρεώσεών τους στα θέατρα δεν μπορούν να πάνε κάπου να διασκεδάσουν μια και η ώρα είναι περασμένη…», έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής για τα εγκαίνια του θρυλικού κλαμπ.

Από την «Κουίντα» δεν έλειψε κανείς. Πέρασε όλη η ελίτ, τραγουδιστές, ηθοποιοί, επιχειρηματίες. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Κώστας Βουτσάς, η Τζένη Καρέζη, η Ζωή Λάσκαρη, η Μάρθα Καραγιάννη, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η Έλενα Ναθαναήλ, ο Κώστας Χατζηχρήστος και πολλοί ακόμα. Όλοι έδιναν ραντεβού στο απόλυτο σημείο συνάντησης της πόλης όπου κάθε βράδυ δεν έπεφτε καρφίτσα.

synenteuksibabismoutsatsos2

Μεταξύ των θαμώνων ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ομάρ Σαρίφ, η Τζούντι Γκάρλαντ και ο Ζαν Πολ Μπελμοντό. Η «Κουίντα» έκανε και live με ονόματα όπως οι Σέρτζιο Εντρίγκο, Λούτσιο Ντάλλα, Aphrodite’s Child, Juniors και άλλοι.

Στην «Κουίντα» γυρίστηκαν και δεκάδες ελληνικές ταινίες, όπως «Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη» με τον Άλκη Γιαννακά και το «Τρία κορίτσια από την Αμέρικα» με τον Ανδρέα Μπάρκουλη.  Μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις ταινίες κομπάρσος ήταν ο ίδιος ο Μπάμπης Μουτσάτσος αφού δεν υπήρχαν λεφτά τότε και οι παραγωγοί με τους σκηνοθέτες έβαζαν τον απλό κόσμο να γεμίζει τα πλάνα.

Πολλές είναι οι ιστορίες για τις πλάκες που γίνονταν στο μαγαζί. Μία από αυτές έλεγε πως ένας πλούσιος γόνος περνούσε από το Κολωνάκι και πετούσε λίρες. Αυτός τσακώθηκε με τον Μουτσάτσο στην Ύδρα και του είπε ο Μουτσάτσος να μην πατήσει στο μαγαζί του με τον γόνο να του απαντά πως και ο ίδιος μόνο πεθαμένος θα μπει στο μαγαζί. Η «Κουίντα» όμως ήταν το απόλυτο στέκι της Αθήνας κι εκείνος είχε τρελαθεί που δεν μπορούσε να πάει. Τι έκανε; Νοίκιασε μία νεκροφόρα, ένα φέρετρο, ντύθηκε νεκρός μπήκε μέσα και μόλις τον κατεβάζουν στην Κουίντα γιατί «μόνο νεκρός θα έμπαινε» έπεσε όλο το μαγαζί κάτω από τα γέλια.

Ο μπον βιβέρ που έκαιγε καρδιές και η διάσημη στριπτιζέζ Ρίτα Κάντιλακ

Ο Μπάμπης Μουτσάτσος γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1933. Υπήρξε διακεκριμένος κολυμβητής και πολίστας του Ολυμπιακού αλλά και λάτρης του ωραίου φύλου. Ψηλός, γοητευτικός και αθλητικός έμελλε να αποδειχτεί πρωταθλητής και στις καρδιές των γυναικών. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και δεσμεύτηκε δεκάδες.

Το 1963 κι ενώ η «Κουίντα» μεσουρανούσε βρέθηκε εκεί η Ρίτα Κάντιλακ, διάσημη στριπτιζέζ από τη Γαλλία. Είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Αυτό το κάτι άλλο», όπου τραγούδησε και χόρεψε με τον Βαγγέλη Σειληνό. Ο Μπάμπης Μουτσάτσος την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά αλλά και εκείνης της άρεσε πολύ.

Ο έρωτάς τους υπήρξε κεραυνοβόλος και οδήγησε τον πολίστα στο Παρίσι, όπου παντρεύτηκαν το 1963. Το γαμήλιο πάρτι τους πραγματοποιήθηκε στο φημισμένο καμπαρέ «Crazy Horse».

Με τη Κάντιλακ απέκτησε άλλη μία κόρη, αλλά ο γάμος τους τελικά διαλύθηκε. Παρ’ όλα αυτά έμειναν φίλοι ως το τέλος της ζωής της, το 1995. Στο Παρίσι παντρεύτηκε ακόμη δύο φορές και απέκτησε άλλες δύο κόρες.

Ο «Ζορμπάς» στο Παρίσι και στις Κάννες και ο κοκκινιστός κολιός του Ωνάση

«Για να ζήσεις στο Παρίσι ήθελες τότε 1.000 φράγκα την ημέρα. Κάτι έπρεπε να κάνω λοιπόν για να συνεχίσω τον τρόπο ζωής που είχα συνηθίσει στην Ελλάδα» είχε πει ο Μουτσάτσος, εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν να ανοίξει στην Πόλη του Φωτός το εστιατόριο «Ζορμπάς».

1285425

Ο Μουτσάτσος υπήρξε ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο και οι Έλληνες φίλοι του που ζούσαν στο Παρίσι φρόντισαν να κάνουν στέκι τους το μαγαζί. Από τους τακτικότερους πελάτες ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος έτρωγε πάντοτε κολιό με σάλτσα ντομάτας. Οι δουλειές πήγαιναν καλά κι έτσι ο Μουτσάτος  άνοιξε ακόμα ένα μαγαζί στις Κάννες αυτή τη φορά. Κάποια στιγμή προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός ελληνικού εστιατορίου στο Παρίσι, που το ονόμασε «Θάλασσα».

Το 1993 άνοιξε και πάλι την «Κουίντα» στη Γλυφάδα αυτήν τη φορά αλλά το εγχείρημα απέτυχε καθώς ο κόσμος είχε αλλάξει.

Ο Μπάμπης Μουτσάτσος ζούσε στο Παγκράτι. Έφυγε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 84 ετών στο Γηροκομείο Πειραιά, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες 10 ημέρες.

Κράτα το


Πηγή