Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το σκάνδαλο και η «εξορία» της Γουινόνα Ράιντερ από το Χόλιγουντ

Υπήρξε νεανικό είδωλο και μία πολλά υποσχόμενη ηθοποιός. Στο μελαγχολικό της βλέμμα και στο γλυκό και με μία αθωότητα πρόσωπό της, ο κόσμος (αλλά και μεγάλοι σκηνοθέτες) βρήκαν το εύθραυστο κορίτσι της διπλανής πόρτας που μπορεί να ζήσει το δικό της όνειρο στο Χόλιγουντ.

Αλλά οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, ίσως γιατί η ίδια η Γουινόνα Ράιντερ δεν θέλησε να τις εκπληρώσει. Αντισυμβατική από μικρή, η όμορφη ηθοποιός είδε τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται πάνω της. Αρχικά, λόγω του υποκριτικού της ταλέντου. Στη συνέχεια λόγω των ερωτικών της σχέσεων με διάσημους συναδέλφους της (Τζόνι Ντεπ, Ματ Ντέιμον) και κατόπιν λόγω ενός σκανδάλου.

Αυτή ήταν και η φορά που τα φώτα έπεσαν πάνω της αδηφάγα, έτοιμα να την κατασπαράξουν, αφού αυτό πωλούσε. Στο λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ τα σκάνδαλα πωλούν και τα στραβοπατήματα πληρώνονται. Και η Ράιντερ, που πιάστηκε το 2001 να κλέβει σε εμπορικό κατάστημα του Λος Άντζελες ήταν το ιδανικό «θύμα». Αλλά η νεαρή ηθοποιός, που τότε βρισκόταν στο πικ της καριέρας της, γύρισε η ίδια την πλάτη στο σύστημα, αποφασίζοντας για αρκετά χρόνια να «αυτοεξοριστεί» από το Χόλιγουντ, που επιδεικτικά τής κουνούσε το δάχτυλο. Και από τότε, μέχρι και σήμερα ζει μία ήρεμη ζωή, διαβάζοντας βιβλία, όπως πάντα επιθυμούσε.

Το αγοροκόριτσο που κατέκτησε τη Μέκκα του κινηματογράφου

Η Ράιντερ γεννήθηκε στην Γουινόνα της Μινεσότα και από εκεί πήρε και το όνομα της. Το πρώτο φως της ζωής δεν το αντίκρισε στο νοσοκομείο, αλλά στην εξοχή, σε μία φάρμα. Η ηθοποιός φαινόταν πως βιαζόταν να έρθει στη ζωή, και γεννήθηκε πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Μάλιστα, ο πατέρας της πάνω στον πανικό, της έδεσε τον ομφάλιο λώρο με το κορδόνι από τα παπούτσια του.

Αντισυμβατικός ο τρόπος που γεννήθηκε, αντισυμβατικός και ο τρόπος που μεγάλωσε. Η οικογενειά της αν και δεν ήταν χίπις, εντούτοις ζούσαν με αυτόν τον τρόπο κι έτσι μεγάλωσαν και την Γουινόνα. Τηλεόραση δεν είχαν στο σπίτι τους, όμως, υπήρχαν πολλά βιβλία τα οποία η 49χρονη ηθοποιός, τα λατρεύει.

Η οικογένεια μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ λόγω της μητέρας της (ήταν καθηγήτρια πανεπιστημίου) ήρθε σε επαφή με σπουδαίους ανθρώπους, όπως ο Timothy Leary, γνωστός Αμερικανός συγγραφέας και ψυχολόγος, ο οποίος ήταν και νονός της Ράιντερ. Η Γουινόνα μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που αγαπά τις Τέχνες και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα ανακαλύψει τον κινηματογράφο και θα τον αγαπήσει.

Στα 7 της χρόνια η οικογένεια μετακόμισε στη Νότια Καλιφόρνια, σε ένα κοινόβιο, με άλλες έξι οικογένειες. Ένα μέρος που για ένα παιδί της ηλικίας της θα έμοιαζε ιδανικό, αφού τα παιδιά ήταν συνεχώς έξω στην ύπαιθρο παίζοντας και γελώντας. Αλλά αυτό δεν ίσχυε για την Γουινόνα που ήταν κλειστός χαρακτήρας και δυσκολευόταν με το κοινωνικό κομμάτι.

Στα 11 της χρόνια, η οικογένεια της μετακομίζει και πάλι. Αλλά αυτή τη φορά, το νέο μέρος θα είναι για το μικρό κορίτσι η πόρτα που άνοιξε για να μπει στον χώρο του θεάματος. Το 1986 και σε ηλικία 13 ετών παίρνει τον πρώτο της ρόλο στην ταινία Lucas. Και μαγεύεται. Δύο χρόνια μετά έρχεται και μία δεύτερη ταινία, αλλά ο πιο σημαντικός σταθμός για το μικρό κορίτσι είναι η γνωριμία της με τον Τιμ Μπάρτον.

«Έχω πάντα την αίσθηση ότι έχω μία παράξενη τηλεπάθεια μαζί του» έχει δηλώσει η ηθοποιός για τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και μέντορά της. Μαζί θα κάνουν το 1990 τον Ψαλιδοχέρη και οι πόρτες του Χόλιγουντ ανοίγουν για το κορίτσι με τη μελαγχολική ομορφιά και την αθωότητα στο βλέμμα της.

Ο δρόμος της επιτυχίας

Το 1992 έρχεται η ταινία-σταθμός για την καριέρα της, που δεν είναι άλλη από τον «Dracula». Η νεαρή Ράιντερ αποσπά τις καλύτερες κριτικές και όλοι μιλούν για το νεαρό κορίτσι που έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα νεανικό είδωλο. Όπως κι έγινε.

Στα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει σε σπουδαίες ταινίες, ενώ προτάθηκε δύο φορές για Όσκαρ για τις ταινίες «Η εποχή της αθωότητας» και «Μικρές κυρίες». Κι ενώ επαγγελματικά γνωρίζει τη μία επιτυχία μετά την άλλη, κάτι μέσα της την «έτρωγε». Και όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία «Girl, Interrupted» που είχε να κάνει με θέματα ψυχικής υγείας, αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά και για τα δικά της προβλήματα άγχους και κατάθλιψης, αδιαφορώντας αν θα της κολλήσουν την ταμπέλα της «ψυχικά άρρωστης». Άλλωστε, τη δεκαετία του ’90 ακόμη δεν μπορούσες να μιλήσεις ανοιχτά για τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα.

Οι έρωτες της ζωής της

Η Γουινόνα Ράιντερ ήταν (κι εξακολουθεί) από τα ωραιότερα κορίτσια της γενιάς της. Οπότε, ήταν λογικό να έχει πολλές κατακτήσεις στο ανδρικό κοινό. Η πιο γνωστή σχέση της ήταν με τον Τζόνι Ντεπ με τον οποίο γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του «Ψαλιδοχέρη» και αποτέλεσαν αγαπημένο ζευγάρι της νεολαίας.

Για τέσσερα χρόνια ήταν μαζί και ο έρωτας του Ντεπ για εκείνη ήταν τόσο μεγάλος που έκανε στο μπράτσο του τατουάζ «Γουινόνα για πάντα». Όταν χώρισαν, βέβαια, το άλλαξε σε «Νίκη για πάντα/win(ona) fore ever». Ωστόσο, έχουν καλές σχέσεις, ενώ η Ράιντερ τον είχε υπερασπισθεί στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε από την πρώην σύζυγό του για ξυλοδαρμό.

Ακόμη μία διάσημη σχέση της που δεν μακροημέρευσε, ήταν ο Ματ Ντέιμον. Ωστόσο, αν και δεν υπήρξαν ερωτικοί σύντροφοι, ο σημαντικός άνδρας της ζωής της είναι ο Κιάνου Ριβς. Γνωρίστηκαν στον Dracula και ήταν τόσο ίδιοι ως χαρακτήρες που κόλλησαν αμέσως. Μέχρι και σήμερα αγαπημένη τους συνήθεια είναι να κλείνονται στο σπίτι του Ριβς και να βλέπουμε με τις ώρες ταινίες.

Μάλιστα, πριν λίγο καιρό η Ράιντερ είχε αποκαλύψει πως με τον Ριβς έχουν κάνει ελληνορθόδοξο γάμο, για τις ανάγκες του Dracula. Για την ακρίβεια, η σκηνή του της τελετής είναι σε μία ελληνορθόδοξη εκκλησία στο Λος Άντζελες, με ορθόδοξο ιερέα. Και όπως είπε ο Κόπολα, νομικά θα μπορούσε να ευσταθεί ο γάμος αυτός.

Η κλοπή και ο δρόμος της… αυτοεξορίας

Ήταν το 2001 όταν η Γουινόνα συνελήφθη σε γνωστό εμπορικό κέντρο του Λος Άντζελες με κλοπιμαία αξίας 5 χιλιάδων δολαρίων. Η φωτογραφία της κατά τη σύλληψη κάνει τον γύρο και ο Τύπος με πηχυαίους τίτλους πετάει πάνω στη νεαρή ηθοποιό τη ρετσινιά της «κλεπτομανούς».

Το σκάνδαλο παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Η ίδια προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, εξηγώντας πως δεν είναι κλεπτομανής. Λέει, πως εκείνη την ημέρα ήταν υπό την επήρεια φαρμάκων και βρισκόταν σε σύγχυση. Οι εξηγήσεις της δεν φαίνεται να είναι αρκετές και η Γουινόνα βλέπει την καριέρα της να παίρνει την κάτω βόλτα. Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί πάνω της και ο ντόρος που έχει δημιουργηθεί τής προκαλεί επιπλέον άγχος.

Κι εκεί παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Γυρίζει η ίδια την πλάτη στο Χόλιγουντ και επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο όπου και μεγάλωσε. Η οικογένειά της τη στηρίζει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Για τα επόμενα χρόνια η Ράιντερ μακριά από το λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ, γυρίζει κυρίως ταινίες χαμηλού κόστους, που όμως λειτουργούν λυτρωτικά για την ψυχή της και τη βοηθούν να σταθεί στα πόδια της. Να βρει τα πατήματά της και τα θέλω της.

Η δημοσιότητα, τα φλας, η χρυσόσκονη και όλο αυτό το δήθεν που ήταν καλυμμένο με γυαλιστερό περιτύλιγμα δεν ήταν για εκείνη. Ήταν ένας κόσμος μακριά από τον δικό της. Άλλωστε, όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί πριν λίγα χρόνια: «Εμπιστεύθηκα πολύ γρήγορα τα φάρμακα, άρχισα να παίρνω ηρεμιστικά και ψυχοφάρμακα ώστε να έχω την ψευδαίσθηση ότι ηρεμεί η τρελή πορεία του τρένου της ζωής μου».

Μία τρελή πορεία που σταμάτησε απότομα, αφού απότομα πατήθηκε το φρένο. Από την ίδια αυτή τη φορά, αφού στα χρόνια της «αυτοεξορίας» της κατάφερε να βάλει σε τάξη τη ζωή της και τα θέλω της.

Η νέα καριέρα

Όπως ο Φοίνικας, έτσι και η Γουινόνα Ράιντερ ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της. Επέστρεψε σε χολιγουντιανές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όμως η σειρά του Netflix Stranger Things, είναι για εκείνη το στοίχημα που κέρδισε. Και μπορεί σε αυτήν να υποδύεται μία μητέρα, όμως, ο ρόλος μοιάζει τόσο κοντά με τον χαρακτήρα της στη ζωή.

Σήμερα, η Ράιντερ είναι πιο ώριμη από ποτέ. Δηλώνει «σπιτόγατος» και συνεχίζει να χάνεται μέσα στις σελίδες των βιβλίων της. Ή να παρακολουθεί με τις ώρες αγαπημένες της ταινίες. Επίσης, απεχθάνεται τα social media. Λέει πως είναι ένας ψεύτικος κόσμος, με ανθρώπους που με ευκολία μπορούν να στιγματίσουν τον άλλον. Και η Γουινόνα Ράιντερ ξέρει καλά πώς είναι και ο ψεύτικος κόσμος και πώς να σε στιγματίζουν.


Πηγή