Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Το σύμβολο του Μπάτμαν εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό της Μασσαλίας

Το σύμβολο του Μπάτμαν εμφανίστηκε στον νυχτερινό ουρανό της Μασσαλίας

Το σύμβολο του Μπάτμαν δεν κάνει την εμφάνισή του μόνο στον νυχτερινό ουρανό της Γκόθαμ Σίτι, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Μασσαλία. Γι’ αυτό «ευθύνεται» ο πολυμεσικός καλλιτέχνης, Άλεξ Ίσραελ (Alex Israel), ο οποίος εγκατέστησε στη στέγη του συγκροτήματος διαμερισμάτων Cite Radieuse, στο Κέντρο Τεχνών ΜΑΜΟ, το δημιούργημα σε μπρουταλιστικό ύφος του γνωστού αρχιτέκτονα Λε Κορμπιζιέ.

Η εγκατάσταση είναι στο πλαίσιο της εστιασμένης στον Μπάτμαν έκθεσης του Ίσραελ στο MAMO, και βασίζεται στην ταινία του 1989, «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον και στα βραβευμένα με Όσκαρ σκηνικά του Άντον Φαρστ.

Ο Ίσραελ εγκατέστησε έναν ανακατασκευασμένο προβολέα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τον οποίο, στην ταινία, χρησιμοποιούσε η Αστυνομία της Gotham City για να καλεί τον Μπάτμαν. Ο με έδρα το Λος Άντζελες καλλιτέχνης επέλεξε να εστιάσει στον υπερήρωα, καθώς τόσο η γαλλική μεγαλούπολη του Νότου όσο και το συγκρότημα διαμερισμάτων του Λε Κορμπιζιέ του θύμιζαν τη Γκόθαμ Σίτι.

 

View this post on Instagram

 

Opening Friday at 7pm ???? @marseillemodulor @ora_ito #MAMO #Marseille ???????? Huge thanks to our exhibition sponsor @rimowa @alexandrearnault ????????

A post shared by Alex Israel (@alexisrael) on

«Εμπνεύστηκα από τον μύθο της Μασαλίας και από το ότι, ιστορικά, είναι λίγο σκληρή, άγρια κι επικίνδυνη. Και από τη Cité Radieuse του Λε Κορμπιζιέ, η οποία είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο, και έχει μια υπεραστική ευαισθησία», είπε. Και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόσθεσε πως ελπίζει ότι ο κόσμος, βλέποντας το σύμβολο, θα συνειδητοποιήσει ότι «τα όνειρα της παιδικής ηλικίας και μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και γίνονται πραγματικότητα».

Εκτός από τον προβολέα, ο Ίσραελ εγκατάστησε και ένα γλυπτό του Batmobile, του αυτοκινήτου που ο υπερήρωας οδηγούσε στην ταινία.

Είναι ο έβδομος καλλιτέχνης, εγκατάσταση του οποίου φιλοξενεί το MAMO, που ιδρύθηκε το 2013 από τον Όρα Ίτο. «Άνοιξε τον χώρο του ΜΑΜΟ σε μια καινούργια διάσταση, μια μυθοπλαστική και μια κινηματογραφική διάσταση», είπε για τον Ίσραελ ο Ίτο.

Το δεκαοκταώροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Cité Radieuse -ολοκληρώθηκε το 1952- είναι ένα από τα με τη μεγαλύτερη επίδραση μπρουταλιστικά αρχιτεκτονήματα του 20ού αιώνα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ




Πηγή