Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Χάρης Γαλανός: Έφυγε από κορονοϊό ο εμβληματικός τραγουδιστής του Elysee στο Λονδίνο

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η είδηση ότι ο Χάρης Γαλανός, ο αγαπημένος τραγουδιστής της high society, όπως τον αποκαλούσαν, που έχει συνδέσει το όνομά του με το θρυλικό Elysee στο Λονδίνο, πέθανε μετά από επιπλοκές που προκάλεσε στην υγεία του ο κορονοϊός.

Ο τραγουδιστής έδωσε σκληρή μάχη με τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα όμως γρήγορα η κατάσταση του χειροτέρεψε και αναγκάστηκε να μπει σε ΜΕΘ.

Τα συμπτώματά του χειροτέρεψαν με αποτέλεσμα να χάσει σήμερα το μεσημέρι του Σαββάτου τη ζωή του.

Ο εκλιπών ήταν ο βασικός τραγουδιστής στο Εlysee στο Λονδίνο και το καλλιτεχνικό του παρατσούκλι ήταν το «Μαρκήσιος Ντε Σαντ της νύχτας».

Δημιουργοί του εμβληματικού μαγαζιού ήταν τα αδέρφια Καραγιώργη από την Αμμόχωστο της Κύπρου, που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην Αγγλία, στην αγκαλιά του θείου τους Τζορτζ Βαρνάβα, που ήταν ιδιοκτήτης του παλιού εστιατορίου της οδού Πέρσι, τη δεκαετία του ’50. Όταν ο θείος το 1962 πέθανε, τα τρία δαιμόνια αδέλφια το κληρονόμησαν. Απογείωσαν τη φήμη του χάρη στην ελληνική μουσική που εισήγαγαν στα chic κόκκινα βελούδινα σαλόνια του.

Το πρόγραμμα στο μαγαζί ξεκίναγε πάντα με τα δικά του κομμάτια όπως τα «Η εξάρτηση» και «Η αγάπη βλάπτει σοβαρά την υγεία», συνεχίζει με γνωστές επιτυχίες και τελειώνει ερμηνεύοντας ντουέτο με τον Τόλη Βοσκόπουλο (εμφανίζεται στο videowall) το «Φίλε». Άλλωστε ο Γαλανός είναι ο πρώτος τραγουδιστής-διασκεδαστής που επινοεί το ποτ-πουρί! Οι καυτές βραδιές στο θρυλικό Elysee της Οξφορντ Στριτ έχουν μείνει στην Ιστορία! Εκεί, στο νούμερο 13 της οδού Πέρσι, το Elysee υπήρξε για περισσότερα από πενήντα χρόνια το λατρεμένο νυχτερινό κέντρο ελληνικής διασκέδασης στο Λονδίνο.

Το μαγαζί έγινε διάσημο όχι μόνο στο εφοπλιστικό λόμπι της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και σε γαλαζοαίματους, σταρ και billionaires όλου του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μαγαζί έχουν διασκεδάσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Γιάννης Λάτσης.

Μεγάλο είναι το γλέντι που στήθηκε στο μαγαζί από την ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού το 1971. Οι πράσινοι του Μίμη Δομάζου και του Λάκη Παπαϊωάννου του αείμνηστού Φέρεντς Πούσκας μπορεί να έχασαν στον τελικό του Γουέμπλει από τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ αλλά πέρασαν υπέροχα στο μαγαζί της οδού Πέρσι.

Από εκείνο το βράδυ μέχρι και το 2008 το Elysee ήταν το αγαπημένο στέκι όλου του ελληνικού φοιτητόκοσμου στο Λονδίνο ενώ από εκεί έχουν διασκεδάσει όλοι οι γόνοι γνωστών εφοπλιστικών οικογενειών.

Στην ιστορία του μαγαζιού και στη μεγάλη καριέρα του Γαλανού όμως έχει μείνει το bachelor party του πρίγκιπα Παύλου την παραμονή του γάμου του (31 Ιουνίου 1995, με τη Μαρί Σαντάλ-Μίλερ), με καλεσμένους 46 πρίγκιπες.

Τo 2009 o «Μαρκήσιος ντε Σαντ της νύχτας», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν οι φίλοι του τον Χάρη Γαλανό, ύστερα από 25 χρόνια στο λονδρέζικο Elysee, εμφανίζεται πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό.

Εκτός από τις εκατοντάδες εμφανίσεις του σε πριβέ πάρτι, γαμήλιες δεξιώσεις και βαφτίσεις της high society, μια εμφάνισή του σε γνωστό τότε μαγαζί της Αθήνας προκάλεσε τέτοιο ντελίριο ενθουσιασμού, με δεκάδες σαμπάνιες να ανοίγουν, εκατοντάδες πανέρια με λουλούδια να εκσφενδονίζονται και ολόκληρα τραπέζια να πέφτουν μπροστά στα πόδια του!

Στη διάρκεια των 40 περίπου ετών της σταδιοδρομίας του ο Χάρης Γαλανός, όπως λένε οι φίλοι του, δεν ερμήνευσε μόνο ένα τραγούδι ακόμα και όταν του το ζητούσαν στις σκηνές που τραγουδούσε. Το τραγούδι αυτό ήταν «Το τελευταίο βράδυ μου».


Πηγή