Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Χάρης Ρώμας: Η τέχνη σηματοδοτείται από τη λέξη ελευθερία

Χάρης Ρώμας: Η τέχνη σηματοδοτείται από τη λέξη ελευθερία

Ο ηθοποιός και σεναριογράφος Χάρης Ρώμας εξομολογήθηκε πώς αξιοποίησε δημιουργικά τις μέρες της καραντίνας που βρισκόταν σπίτι του μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» στον ΣΚΑΪ.

«Πέρασα γράφοντας και αυτό είναι για μένα ένα χατήρι που μου έκανε ο κορονοϊός. Όσοι είμαστε συγγραφείς, προσπαθούμε να βρούμε χρόνο να απομονωθούνε για να γράψουμε, πράγμα το οποίο μου συνέβη τώρα. Το σκεφτόμουν… Πώς θα τα έβγαζα πέρα αν δεν είχε προκύψει ένα τόσο μεγάλο κενό».

Αναφερόμενος στο «Καφέ της Χαράς» και πότε θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της σειράς του Ant1, ο Χάρης Ρώμας είπε: «Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν 1η Ιουνίου, άλλοι θα ξεκινήσουν γυρίσματα λίγο νωρίτερα, μέσα στον Μάιο».

Τι θα γίνει όμως με τα περιοριστικά μέτρα και τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού; «Η τέχνη σηματοδοτείται από τη λέξη ελευθερία, αν αρχίσει να γίνεται τέχνη με στέρηση από όλες τις πλευρές, τότε δεν έχει και νόημα το καλλιτεχνικό προϊόν. Μπορούν όμως να παρθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Διαβάζοντας τις διάφορες συμβάσεις που μας έχουν έρθει από το εξωτερικό, αναφορικά με το πώς πρέπει να γίνονται τα γυρίσματα, ο τρόπος που πρέπει να προσέχουν και να κρατούνται οι αποστάσεις, έχουν μεταφραστεί και έχουν κοινοποιηθεί σε όλους» ανέφερε ο Χάρης Ρώμας.

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός και σεναριογράφος αναφέρθηκε στο θέμα της στήριξης των καλλιτεχνών το οποίο έχει προκαλέσει κύμα συζητήσεων καθώς έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήδη έχουμε κάνει μεγάλες εκπτώσεις για να επιβιώσουμε. Η τέχνη δεν μπορεί να καταργηθεί. Είναι όμως και επάγγελμα που πρέπει να βιοποριστούν κλάδοι ολόκληροι που έχουν πολλοί κόσμο. Εκεί πρέπει να γίνει η έκπτωση και να κάνουμε τη προσπάθεια για όσο διάστημα κρατήσει αυτό. Γιατί δεν υπάρχει ποιο μεγάλο λάθος από το να κλείσουν τα θέατρα στη χώρα που γεννήθηκε το θέατρο. Πρέπει πάση θυσία και με πλάτες από το Κράτος και τους θεατρικούς επιχειρηματίες ή τους επιχειρηματίες μουσικών σκηνών να βρούμε προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία θα καλύψουν εν μέρη επιδοτήσεις καλλιτεχνών που θα απασχολούνται το χειμώνα σε θέατρα και σε μουσικές σκηνές» είπε ο Χάρης Ρώμας.


Πηγή