Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήγε στα δικαστήρια Σακελλάριο και Τζαβέλα

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήγε στα δικαστήρια Σακελλάριο και Τζαβέλα

Στην καρδιά του καλοκαιριού του 1968 τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε η δικαστική διαμάχη που ξέσπασε με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τους συγγραφείς Αλέκο Σακελλάριο και Γιώργο Τζαβέλα και το θεατρικό επιχειρηματία Τάκη Μακρίδη.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Αφορμή για την κόντρα που ξέσπασε, μεταξύ των πρώτων ονομάτων σε θέατρο και κινηματογράφο, στάθηκε η επιθεώρηση που ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν» με τίτλο «Και μη χειρότερα». Ο Σταύρος Παράβας, ντυμένος μαθήτρια με ξανθιά περούκα, υποδυόταν την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αποκαλούσε χοντρό σαν «βαρελάκι» και στραβοπόδη τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τραγουδούσε: «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, σου το ‘δωσα το σπίτι μου. Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, σου πήρα κι αυτοκίνητο…».

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονταν ατάκες, όπως: «Θέλω να καταπιώ δέκα σαν την Καρέζη για να κάνω κέφι», ενώ αναφέρονταν και στην ηλικία της πρωταγωνίστριας και στο γεγονός πως δεν μπορούσε να κάνει παιδί.

Το ζευγάρι των αγαπημένων πρωταγωνιστών θεώρησε απαράδεκτο τον τρόπο με το οποίο τους παρουσίαζαν στην παράσταση. Πάνω από όλα, όμως, ενοχλήθηκαν για τα σχόλια που αφορούσαν το θέμα της εγκυμοσύνης,  καθώς η Αλίκη Βουγιουκλάκη εκείνη την περίοδο είχε δύο αποβολές και προσπαθούσε να μείνει έγκυος.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ κατέθεσαν μήνυση για εξύβριση σε βάρος των Γιώργου Τζαβέλα και Αλέκου Σακελλάριου αλλά και του επιχειρηματία και κουμπάρου της πρωταγωνίστριας, Τάκη Μακρίδη.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια της οδού Σανταρόζα τον Ιούλιο του 1968, όπου παραχωρήθηκε η μεγαλύτερη αίθουσα για να συνεδριάσει το Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα, από θαυμαστές του λαμπερού ζευγαριού, η Αλίκη Βουγιουκλάκη εξήγησε από το βήμα του μάρτυρα τι ήταν αυτό που τους εξόργισε.

«Απέβαλα πάνω στη σκηνή του θεάτρου παίζοντας γι’ αυτούς»

«Με εμπαίζουν με ταπεινώνουν με υβρίζουν, με εξευτελίζουν ως καλλιτέχνιδα και ως γυναίκα οι κατηγορούμενοι και παλαιοί μου φίλοι και συνεργάτες στις μεγάλες μας επιτυχίες», υποστήριξε η Αλίκη Βουγιουκλάκη απευθυνόμενη στον πρόεδρο του δικαστηρίου. «Με εμφανίζουν άλλο από εκείνο που είμαι και ακόμη… με θίγουν στο ιερότερο ζήτημα, αυτό της μητρότητας, στο ζήτημα του παιδιού. Δεν απέκτησα παιδί κύριε πρόεδρε, θα μπορούσα ν’ έχω όχι ένα, αλλά πολλά. Τ’ έχασα όμως, πάνω στη σκηνή του θεάτρου παίζοντας γι’ αυτούς. Με θεωρούν για τούτο πλάσμα ταπεινό,  πλάσμα ανίκανο και με βρίζουν με τα χειρότερα λόγια. Ποιοι; Αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό μου στις μεγάλες θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες», είπε και ξέσπασε σε λυγμούς με τον  πρόεδρο να υποχρεώνεται να διακόψει τη διαδικασίας για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια της κατάθεσης της, η πρωταγωνίστρια υπερασπίστηκε το σύζυγο της Δημήτρη Παπαμιχαήλ τονίζοντας πως και εκείνος κατασυκοφαντήθηκε: «Τον βρίζουν, λένε πως τον συντηρώ εγώ, ενώ έχει κι αυτός τη δική του προβολή, τη δική του ακτινοβολία και τη δική του εργασία. Δεν είναι άνεργος. Του έχω κάνει δώρα όπως μου έχει κάνει και εκείνος…».

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ χαρακτήρισε  χυδαία και υβριστικά όσα αναφέρονταν στην συγκεκριμένη παράσταση και υποστήριξε  ότι ο Αλέκος Σακελλάριος τους  επιτέθηκε, επειδή τον προηγούμενο χειμώνα δεν δέχτηκαν να ανεβάσουν στο θέατρο «Κοτοπούλη» ένα δικό του έργο. Όσο για τις αναφορές, ότι τον συντηρεί η σύζυγός του Αλίκη  Βουγιουκλάκη, τόνισε: «Μπορεί η γυναίκα μου να έχει μεγαλύτερο κασέ αλλά εγώ παίζω σε περισσότερες ταινίες και κερδίζω περισσότερα χρήματα».

Δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τη διάρκεια της διήμερης διαδικασίας, που το δικαστήριο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ολιγόλεπτες διακοπές, καθώς πλήθος θαυμαστών προσπαθούσε να μπει στη δικαστική αίθουσα και να δει από κοντά τα ινδάλματα του. Πολλές θαυμάστριες πλησίαζαν το ζευγάρι για να του δώσουν φυλακτά και γούρια, ώστε να αποκτήσουν παιδί. Το ζευγάρι μοίρασε περισσότερα από 5.000 αυτόγραφα, ενώ στα διαλείμματα η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήγαινε στο μπαράκι της οδού Σανταρόζα και κερνούσε τους θαυμαστές της. Είναι ενδεικτικό πως μετά την διακοπή της διαδικασίας, το βράδυ της πρώτης ημέρα, έκλεισε η οδός Πανεπιστημίου από ανθρώπους που τους ακολουθούσαν την ώρα που επέστρεφαν στο σπίτι τους.

«Παράβας ασφαλώς υπάρχει παράβαση, όμως δεν υπάρχει»

Ο Αλέκος Σακελλάριος στην απολογία του αναφέρθηκε στην φιλία και την αγάπη που, όπως είπε, τον συνδέει με το ζευγάρι των πρωταγωνιστών. «Δουλέψαμε μαζί. Κέρδισε η Αλίκη από τη συνεργασία, κερδίσαμε και εμείς από τη δική της είμαστε, λοιπόν, πάτσι. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τον Παπαμιχαήλ. Απ’ αυτόν περίμενα ευγνωμοσύνη, γιατί εγώ τον ανέδειξα. Εγώ τον επέβαλα. Εγώ επέμεινα να τον χρησιμοποιήσω σαν πρωταγωνιστή στην ταινία «Το ξύλο  βγήκε από τον Παράδεισο», όταν αρνήθηκε ο Χορν. Διότι ο κ. Φίνος δεν τον ήθελε επειδή δεν τ’ άρεσε η φωνή του. Δεν τους κρατώ, όμως κακία, τους αγαπώ και θα τους αγαπώ», είπε υπογραμμίζοντας πως, όλα έγινα στο πλαίσιο της σάτιρας.

Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, ο Παράβας υποδύθηκε τον ρόλο της Αλίκης ως μαθήτρια και όχι την ίδια και μιλώντας για την αναφορά στην Τζένη Καρέζη, τόνισε πως έγινε για να σατιρίσει τις άπειρες συνεντεύξεις που είχε δώσει η Βουγιουκλάκη λέγοντας ότι είναι η πρώτη ηθοποιός. Αναφερόμενος δε στο θέμα της μητρότητας, υπογράμμισε πως η ίδια είχε δημόσια δηλώσει την επιθυμία της να αποκτήσει παιδί και σατίρισαν το γεγονός της προβολής. Όσο για τα δώρα που έκανε η πρωταγωνίστρια στον Παπαμιχαήλ, ο Σακελλάριος είπε: «Υπολογίζω ότι το ζευγάρι εισπράττει το χρόνο 5 έως 6 εκατομμύρια δρχ. και είναι φυσιολογικό να κάνουν δώρα ο ένας στον άλλον, ηγεμονικά. Ξέρουμε μόνο τα δώρα της Αλίκης προς τον Παπαμιχαήλ γιατί μόνο αυτή ανοίγει το στόμα της και τα λέει. Αν τα έλεγε και ο Παπαμιχαήλ θα λέγαμε και γι αυτά (…) Η ίδια, κ. πρόεδρε, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο λέει ότι μαζεύει τα λεφτά της και αγοράζει διαμερίσματα και μπορεί τα 16 που λέγεται να τα αγόρασε με τις εισπράξεις ενός και μόνο έτους». Για το γεγονός ότι στο έργο τους αποκαλούσαν χοντρό τον Παπαμιχαήλ, ο κατηγορούμενος συγγραφέας υποστήριξε πως εκείνος είχε δηλώσει ότι η κουζίνα της γυναίκας του είναι εξαιρετική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χοντραίνει συνεχώς. «Λέει πως το “χονδρός” και ότι έχει στραβά πόδια τον θίγουν γιατί παίζει ρόλους εραστών. Όπως βλέπετε, όμως, είναι φιγουρίνι, είναι κομψότατος. Η Αλίκη και πάλι σε δηλώσεις της λέει πως η μαγειρική της αρέσει πολύ στο Δημήτρη. Είναι δε πολύ καλή, την έχω δοκιμάσει κι εγώ και παχαίνει τόσο, ώστε δεν του κάνουν πια ούτε τα παντελόνια, ούτε τα πουκάμισα του (…). Εάν καταδικασθούμε γι’ αυτό, τότε δεν πρέπει να μείνει χοντρός στην Αθήνα, που να μην υποβάλει μήνυση», είπε. Ο Σακελλάριος έκλεισε την απολογία του, λέγοντας: «Παράβας, ασφαλώς  υπάρχει κ. πρόεδρε… παράβαση δεν υπάρχει».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Οι δύο ηθοποιοί δήλωσαν, ενώπιον του δικαστηρίου, ότι θα ανακαλέσουν τη μήνυση τους με την προϋπόθεση, οι κατηγορούμενοι να κατεβάσουν την παράσταση. Η αρνητική απάντηση των κατηγορουμένων, όμως, οδήγησε στην καταδίκη τους σε συνολική ποινή φυλάκισης 100 ημερών για το αδίκημα της εξύβρισης και χρηματικό πρόστιμο για ψυχική οδύνη 16.000 δραχμών, στον καθένα, τα οποία ο Παπαμιχαήλ και η Βουγιουκλάκη δώρισαν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών. Επιπλέον, το δικαστήριο  ζήτησε την αφαίρεση των επίμαχων σημείων από το έργο που παιζόταν στο θέατρο.

Ανακάλεσαν τη μήνυση

Τον Φεβρουάριο του 1969 η υπόθεση έφτασε στο Εφετείο αλλά δεν εκδικάστηκε, καθώς η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ανακάλεσαν τη μήνυσή τους. Η ανάκληση έγινε μετά την δήλωση των κατηγορουμένων ότι δεν είχαν πρόθεση να θίξουν το ζευγάρι «των συμπαθών καλλιτεχνών και αγαπητών φίλων».

Όπως είπαν, όλα ήταν μια παρεξήγηση και εξέφρασαν τη λύπη τους για όσα έγιναν, συμπληρώνοντας πως ποτέ δεν έπαψαν να είναι φίλοι τους και να τους αγαπούν. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο με το δικηγόρο της να δηλώνει πως είναι έγκυος και «θέλει να γιορταστεί το χαρμόσυνο γεγονός».


Πηγή