Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

11 διάσημα ζευγάρια που ήταν υποψήφια για Όσκαρ την ίδια χρονιά -Από το 1932 μέχρι τη φετινή διοργάνωση

Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση θυμόμαστε ταλαντούχα, διάσημα ζευγάρια που ήταν υποψήφια για Όσκαρ την ίδια χρονιά και σε κάποιες περιπτώσεις για την αντίστοιχη δουλειά στο ίδιο έργο.

Όσκαρ ήταν και πέρασαν, με μια διοργάνωση όπου όλα κύλησαν μια χαρά, χωρίς απρόοπτα. Σε μια τέτοια διοργάνωση, εκτός από τις υποψηφιότητες και τους τελικούς νικητές, που αποχωρούν κρατώντας στο χέρι το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, προσφέρεται ένα πλούσιο θέαμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για άλλη μια χρονιά, τις εντυπώσεις έκλεψαν οι εμφανίσεις στο σαμπανί, για πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ, χαλί και τα λαμπερά ζευγάρια. Μάλιστα, έχει συμβεί κάποιες χρονιές αγαπημένα ζευγάρια να διεκδικούν την ίδια χρονιά το χρυσό αγαλματίδιο, πολλές φορές για την ίδια ταινία.

Από το 1932 μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει έντεκα πασίγνωστα και αγαπημένα ζευγάρια, σύμφωνα με το People, που την ίδια χρονιά διεκδίκησαν το Όσκαρ – ο καθένας από το δικό του πόστο. Από τους Vivien Leigh και Laurence Olivier μέχρι την Penelope Cruz και τον Javier Bardem, φτάνουμε στη φετινή απονομή, όπου ένα ζευγάρι διεκδικεί χρυσό αγαλματίδιο για την ίδια ταινία από ξεχωριστές επαγγελματικές θέσεις.

Ποια είναι τα διάσημα ζευγάρια που ήταν υποψήφια για Όσκαρ την ίδια χρονιά

1932
«The
Guardsman»:
Alfred Lunt και
Lynn Fontanne

Ο Alfred Lunt και η Lynn Fontanne ήταν από τα πιο γνωστά καλλιτεχνικά ζευγάρια της εποχής τους. Έπαιξαν μαζί και σε πολλά θεατρικά έργα, τα οποία απογείωναν με την εξαιρετική τους χημεία. Έζησαν μαζί για 55 χρόνια και συμπορεύτηκαν καλλιτεχνικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ζευγάρια Όσκαρ
Φωτογραφία: AP Images

Το 1932 το διάσημο ζευγάρι Lunt και Fontanne άφησε το στίγμα του, καθώς ήταν το πρώτο ζευγάρι στην ιστορία των Όσκαρ που ήταν και οι δύο υποψήφιοι για το χρυσό αγαλματίδιο την ίδια χρονιά. Το καλλιτεχνικό ζευγάρι έπαιξε μαζί στην ταινία «The Guardsman», το 1931, και την επόμενη χρονιά ήταν υποψήφιοι για τον καλύτερο ηθοποιό και την καλύτερη ηθοποιό αντίστοιχα.

1940 «Όσα παίρνει ο άνεμος» / «Wuthering Heights»: Vivien Leigh και Laurence Olivier

Τόσο η Vivien Leigh όσο και ο Laurence Olivier είναι από τους θρυλικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, έχοντας αφήσει εποχή μέχρι σήμερα, μιας και θεωρούνται από τα πρώτα ζευγάρια επάνω στα οποία ο Τύπος έστρεψε το βλέμμα του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θρυλικό ζευγάρι παντρεύτηκε το 1940, αφού πρώτα εκδόθηκαν τα διαζύγιά τους από τους πρώτους συζύγους τους, και την ίδια χρονιά διεκδίκησαν το χρυσό αγαλματίδιο. Λίγους μήνες πριν από τον γάμο του το ζευγάρι ήταν υποψήφιο για Όσκαρ στις ταινίες όπου είχαν παίξει την περασμένη χρονιά.

ζευγάρια Όσκαρ
Φωτογραφία: AP Images

Η Leigh κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο που σφράγισε την καριέρα της, δηλαδή ως Scarlett O’Hara στο «Όσα παίρνει ο άνεμος», ενώ ο Olivier ήταν υποψήφιος για τον ρόλο του Heathcliff στο «Wuthering Heights». Αξίζει να τονίσουμε πως η Vivien Leigh ήταν η πρώτη Βρετανίδα ηθοποιός που πήρε για πρώτη φορά Όσκαρ. Όσο για τον γάμο τους, η σχέση που ξεκίνησε το 1937 διήρκεσε μέχρι το 1960, όταν το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει.

1964 «This Sporting Life» / «Cleopatra»: Rachel Roberts και Rex Harrison

Δύο χρόνια μετά τον γάμο του, το ζευγάρι των ηθοποιών Rachel Roberts και Rex Harrison βρέθηκαν υποψήφιοι την ίδια χρονιά διεκδικώντας Όσκαρ για τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images

Το 1964 η Roberts ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την ταινία «This Sporting Life» (1963) και ο σύζυγός της για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για το «Cleopatra».

Οι δυο τους χώρισαν το 1971.

1967
«Ποιος
φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»
:
Richard Burton and Elizabeth Taylor

Δύο μεγάλοι ηθοποιοί, μια περίπλοκη ιστορία αγάπης, που πολλές φορές μονοπώλησε τον Τύπο της εποχής, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για το διάσημο ζευγάρι. Ο λόγος για τον Richard Burton και την Elizabeth Taylor, που παντρεύτηκαν δύο φορές και έπαιξαν μαζί σε 11 κινηματογραφικές ταινίες κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής σχέσης τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ζευγάρια όσκαρ
Το ζευγάρι παντρεύτηκε δύο φορές / Φωτογραφία: AP Images

Το 1967 οι δύο ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ταινία «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», όπου έπαιξαν μαζί. Στο τέλος της βραδιάς το χρυσό αγαλματίδιο έφερε στο σπίτι η Elizabet Taylor, που κατάφερε να αποσπάσει Όσκαρ για την ερμηνεία της, ενώ ο σύζυγός της έμεινε μόνο στην υποψηφιότητα.

1969 «Rachel, Rachel»: Paul Newman και Joanne Woodward

Ένα από τα αγαπημένα ζευγάρια του Χόλιγουντ, ο Paul Newman και η Joane Woodward, έμειναν μαζί για περίπου 50 χρόνια, μέχρι που έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ζευγάρια Όσκαρ
Από την απονομή των Όσκαρ / Φωτογραφία: AP images

Οι δύο ηθοποιοί, το 1969, ήταν μαζί υποψήφιοι για Όσκαρ στην ίδια ταινία, αλλά από διαφορετικούς ρόλους. Η ταινία «Rachel, Rachel» χάρισε υποψηφιότητα στην Joanna Woodward στην κατηγορία καλύτερης γυναίκας ηθοποιού, ενώ ο Paul Newman ήταν υποψήφιος ως παραγωγός για καλύτερη ταινία.

1975 «Α woman under the Influence»: John Cassavetes και Gena Rowlands

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα ένα ζευγάρι, που ήταν παντρεμένο πάνω από δύο δεκαετίες, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ την ίδια χρονιά, στην ίδια ταινία, αλλά σε διαφορετική κατηγορία.

John Cassavetes και Gena Rowlands βρέθηκαν υποψήφιοι για Όσκαρ το 1975, για την ταινία «A Woman Under the Influence», με την ηθοποιό να διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της, ενώ ο σύζυγός της έλαβε υποψηφιότητα για τη σκηνοθεσία της ταινίας.

Το ζευγάρι έζησε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι που ο John Cassavetes έφυγε από τη ζωή το 1989.

1997 «Fargo»: Joel Coen και Frances McDormand

Ένα δυναμικό ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη είναι η Frances McDormand και ο Joel Coen εδώ και 38 χρόνια που είναι παντρεμένοι. Οι δυο τους έχουν δουλέψει μαζί χαρίζοντας στο κοινό εξαιρετικές ταινίες. Μάλιστα, οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν η νεαρή ηθοποιός είχε περάσει από casting για ταινία των αδερφών Coen.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ζευγάρια Όσκαρ
Φωτογραφία: AP Images

Ήταν πίσω στο 1997 όταν η ηθοποιός McDormand και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης σύζυγός της Joel Coen κέρδισαν τα Βραβεία Όσκαρ για την ταινία Fargo – η πρώτη για την ερμηνεία της ως καλύτερη ηθοποιός και ο Coen για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο.

2016 «The Danish Girl»/ «Steve Jobs»: Michael Fassbender και Alicia Vikander

Από τα αγαπημένα ζευγάρια του Χόλιγουντ, το οποίο κρατάει τη προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιλέγοντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής όταν οι κάμερες του κινηματογράφου είναι κλειστές. Ο λόγος για τους Michael Fassbender και Alicia Vikander, ένα ζευγάρι πολύ χαμηλών τόνων, όμως ιδιαίτερα λαμπερό στις σπάνιες κοινές εξόδους του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ζευγάρια όσκαρ
Στην τελετή Όσκαρ, την ώρα που η ηθοποιός πάει να παραλάβει το αγαλματίδιο δέχεται μια αγκαλιά από τον σύντροφό της / Φωτογραφία: AP Images

Έναν χρόνο πριν παντρευτούν, το ζευγάρι περπάτησε στο κόκκινο χαλί, ενώ στην τελετή Όσκαρ του 2016 διεκδικούσαν, ο καθένας για τις ταινίες όπου έπαιζαν, το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Λίγες ώρες αργότερα η Alice Vikander κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «The Danish Girl», ενώ ο ηθοποιός, που ήταν υποψήφιος στην αντίστοιχη ανδρική κατηγορία, έχασε το Όσκαρ από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο.

2022 «Παράλληλες Μητέρες»/ «Being the Ricardos»: Penélope Cruz και Javier Bardem

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωρίστηκαν σε κινηματογραφικά πλατό, κατάγονται από την Ισπανία και από το 2010 έχουν παντρευτεί και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Στα χρόνια που έχουν περάσει ο Javier Bardem και η Penelope Cruz έχουν παίξει σε κάποιες ταινίες μαζί, ενώ την περασμένη χρονιά διεκδικούσαν Όσκαρ για διαφορετικές δουλειές.

ζευγαρια όσκαρ
Από την περσινή τελετή Όσκαρ / Φωτογραφία: AP Images

Το 2022, λοιπόν, το ζευγάρι περπάτησε στο κόκκινο χαλί τραβώντας ξανά επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και διεκδικώντας το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Η Penelope Cruz, η οποία έχει εξελιχθεί σε «δυνατή» ηθοποιό, ήταν υποψήφια για καλύτερη ηθοποιός για τον ρόλο της στην ταινία «Παράλληλες μητέρες», ενώ ο σύζυγός της ήταν υποψήφιος για καλύτερος ηθοποιός για την ερμηνεία του ως «Ντέζι Αρνάζ» στην ταινία «Being the Ricardos».

Κανείς από τους δύο ηθοποιούς δεν κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο, ενώ αναμένουμε να τους δούμε ξανά μαζί τόσο στη λαμπερή βραδιά όσο και σε ταινία.

2022 «The Power of the Dog»: Kirsten Dunst και Jesse Plemons

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη περσινή διοργάνωση των Όσκαρ, η Kirsten Dunst και ο τότε αρραβωνιαστικός της -πλέον έχουν παντρευτεί- Jesse Plemons ήταν υποψήφιοι για πρώτη φορά και μάλιστα για τη συμμετοχή τους στην ίδια ταινία. Η Dunst ήταν υποψήφια για την κατηγορία Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και ο Plemons για την κατηγορία Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τους ρόλους τους στην ταινία «The Power of the Dog».

ζευγάρια όσκαρ
Από την περσινή τελετή των Όσκαρ / Φωτογραφία: AP Images

Ωστόσο, κανείς από τους δύο ηθοποιούς δεν κατάφερε να πάρει το αγαλματίδιο -αντ’ αυτού, ο Troy Kotsur αναδείχθηκε καλύτερος ηθοποιός Β’ Ανδρικού Ρόλου σε μια ιστορική νίκη για την ταινία «CODA» (Child of Deaf Adults) και η Ariana DeBose κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «West Side Story» του Steven Spielberg.

2023 «Elvis»: Baz Luhrmann and Catherine Martin

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα καλλιτεχνικά ζευγάρια που συνεργάζεται άψογα σε ταινίες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν το κοινό. Ο Baz Luhrmann και η Catherine Martin παντρεύτηκαν το 1997 και υπήρξαν δημιουργικοί συνεργάτες από τότε που γνωρίστηκαν ως φοιτητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δραματικής Τέχνης. Μεταξύ άλλων, έχουν συνεργαστεί στις ταινίες «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (1996), «Moulin Rouge» (2001) και «Ο μεγάλος Γκάτσμπι» (2013).

Στη φετινή διοργάνωση των Όσκαρ ήταν υποψήφιοι για την ταινία «Elvis», που είναι η πραγματική ιστορία του Presley, του καλλιτέχνη που άφησε το στίγμα του στη βιομηχανία της μουσικής. Το 2023 η ταινία Elvis διεκδίκησε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, με σκηνοθέτη τον Baz Luhrmann και τη Martin να είναι υποψήφια για Καλύτερη Σχεδίαση Κοστουμιών και Καλύτερη Σχεδίαση Παραγωγής στην ταινία.

Φωτογραφία: AP Images
Φωτογραφία: AP Images

Το λαμπερό ζευγάρι έφτασε μαζί στη φετινή απονομή των Όσκαρ, όμως δεν κέρδισαν το πολυπόθητο αγαλματίδιο.


Πηγή