Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

4 τρόποι για να καθαρίσετε αποτελεσματικά την ξύλινη σανίδα κοπής σας -Εύκολα και γρήγορα | ΖΩΗ

Η σανίδα κοπής είναι από τα πιο απαραίτητα αντικείμενα μιας κουζίνας. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τον πώς την καθαρίζουμε.

Αλλά ποιος τύπος σανίδας κοπής είναι καλύτερος; Εδώ και χρόνια υπάρχει διαμάχη για το αν οι ξύλινες σανίδες κοπής είναι πιο καλές από τις πλαστικές. Σύμφωνα με μία μελέτη, οι ξύλινες σανίδες κοπής είναι στην πραγματικότητα πιο ασφαλείς από τις πλαστικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξετε όλες τις πλαστικές σανίδες κοπής σας και αν δεν ξέρετε πώς να καθαρίσετε σωστά την σανίδα κοπής, δεν έχει σημασία ποιο είδος χρησιμοποιείτε.

Πώς να καθαρίσετε μια ξύλινη σανίδα κοπής

Ενώ το πλυντήριο πιάτων είναι ιδανικό για τον καθαρισμό και την απολύμανση των περισσότερων πραγμάτων στην κουζίνα σας, δεν πρέπει ποτέ να βάζετε το ξύλο κοπής στο πλυντήριο πιάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και παραμόρφωση της σανίδας. Αυτές οι μικρές ρωγμές καταλήγουν να γίνονται τόποι αναπαραγωγής βακτηρίων και ενδεχομένως να προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.

Καθαρισμός ξύλινων σανίδων κοπής με απορρυπαντικό πιάτων

Ευτυχώς, ο καθαρισμός μιας ξύλινης σανίδας κοπής με το χέρι είναι αρκετά εύκολος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ζεστό νερό, υγρό πιάτων και μια βούρτσα ή σφουγγάρι. Ξεπλύνετε τη σανίδα με ζεστό νερό και βάλτε πάνω τις το καθαριστικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικό σαπούνι πιάτων ή αντιβακτηριδιακό σαπούνι πιάτων, αν θέλετε. Στη συνέχεια, τρίψτε την! Εάν παρατηρήσετε σημάδια από μαχαίρι, γρατσουνιές ή ασυνέπειες στο ξύλο, φροντίστε να τρίψετε αυτές τις περιοχές λίγο πιο σκληρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

άτομο πλένει στη βρύση ξύλινη σανίδα κοπής
Μπορείτε να την πλύνετε και στο χέρι / Φωτογραφία: Shutterstock

Φροντίστε να καθαρίσετε και να τρίψετε σωστά και τις δύο πλευρές της σανίδας. Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσατε μόνο τη μία πλευρά για να κόψετε — μην ξεχνάτε ότι οι χυμοί κρέατος μπορεί να στάζουν και να μολύνουν την άλλη πλευρά. Τέλος, φροντίστε να ξεπλύνετε καλά κάθε πλευρά με ζεστό νερό. Στη συνέχεια στεγνώστε τη σανίδα με ένα πανί ή χαρτοπετσέτα. Μπορείτε επίσης να την αφήσετε να στεγνώσει σε όρθια θέση.

Καθαρισμός ξύλινων σανίδων κοπής με χλωρίνη

Εάν χρησιμοποιήσατε
το ξύλο κοπής για να κόψετε ωμό κρέας ή
πουλερικά και θέλετε να είστε απολύτως
σίγουροι ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα
βακτήρια, προσθέστε μια κουταλιά της
σούπας χλωρίνη σε ένα γαλόνι νερό και
αφήστε τη σανίδα σας να μουλιάσει στο
διάλυμα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια
ξεπλύνετε και στεγνώστε τη.

Καθαρισμός με ξύδι

Εάν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν χωρίς χημικά, ανακατέψτε ένα μέρος λευκού ξιδιού με τέσσερα μέρη νερού (το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί επίσης να λειτουργήσει αν δεν έχετε ξύδι) και μουλιάστε το ξύλο κοπής στο διάλυμα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε.

Ανεξάρτητα από το πού βυθίζετε το ξύλο κοπής σας, είναι σημαντικό να μην το μουλιάζετε για περισσότερο από μερικά λεπτά για να αποφύγετε το στρέβλωση ή το ράγισμα του ξύλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρισμός σανίδας κοπής ξύλου με λεμόνι και αλάτι

Το να καθαρίζετε καλά τις σανίδες κοπής κάθε μήνα με λεμόνι και αλάτι, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τη συντήρησή τους. Αρχικά, πασπαλίζουμε τη σανίδα με χοντρό αλάτι, όπως θαλασσινό αλάτι ή ακόμα και αλάτι kosher. Πάρτε ένα λεμόνι και κόψτε το στη μέση. Τρίψτε το αλάτι σε κάθε πλευρά του ξύλου κοπής χρησιμοποιώντας το λεμόνι με τη σαρκώδη πλευρά προς τα κάτω. Αφήστε το διάλυμα αλατιού και λεμονιού να καθίσει για περίπου πέντε λεπτά. Τέλος, καθαρίστε τη σανίδα με ένα σφουγγάρι, ξεπλύνετε και στεγνώστε.


Πηγή