Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

89χρονη ταξιδεύει μόνη της σε όλο τον κόσμο -Πώς πήρε την απόφαση, τι συμβουλές δίνει

Αυτή η 89χρονη γυναίκα ταξιδεύει σόλο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πούλησε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της και ξεκίνησε να ζει τη ζωή που την περίμενε εκεί έξω.

Όλα ξεκίνησαν με ένα τέλος: ένας διαλυμένος αρραβώνας και μια ραγισμένη καρδιά, τον Ιανουάριο του 1956. Τότε ήταν που η Joy Fox, 20 ετών τότε, η οποία ζούσε στη μικρή παραποτάμια πόλη Wivenhoe της Αγγλίας, άρχισε να φαντάζεται τον κόσμο πέρα από το χωριό της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Fox, ταπεινής καταγωγής, είχε βιώσει μια ζοφερή παιδική ηλικία -στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου-, δηλαδή δεν είχε ταξιδέψει ποτέ. Αλλά θυμόταν τις ιστορίες που είχε μοιραστεί η μητέρα της για τα ταξίδια της στην Αίγυπτο, στην Κίνα και στην Ινδία με τον πατέρα τής Fox. Όπως και ο μεγαλύτερος αδερφός της Fox, Alan, είχε μιλήσει για τα δικά του ταξίδια στη Βενετία και την ομορφιά της πόλης. Με αυτές τις πηγές έμπνευσης, η Fox, κλαίγοντας για τη χαμένη της αγάπη, αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα της. Πούλησε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της και με τα έσοδα ξεκίνησε να υπηρετεί το διά βίου πάθος της για εξερεύνηση του κόσμου.

«Δεν έχω ιδέα πώς έφτασα από αυτό το χωριό στο Ντόβερ και στο πορθμείο», αναφέρει η Fox. «Αλλά μετά πήρα το τρένο από τη Γαλλία και την Ελβετία για την Ιταλία. Και αυτή ήταν η πρώτη μου γεύση που έλειπα από το σπίτι» προσθέτει.

Τώρα, αν και 89 ετών, η Fox δεν έχει επιβραδύνει τα ταξίδια. Συνεχίζει να εξερευνά τον κόσμο με τόση απόλαυση και ενθουσιασμό όπως έκανε ο 20χρονος εαυτός της. Αυτό το αστείρευτο πνεύμα περιπέτειας πρόσφερε πρόσφατα στη Fox το βραβείο JourneyWoman Evelyn Hannon για σόλο ταξιδιώτες, από την JourneyWoman, έναν παγκόσμιο οργανισμό αφιερωμένο στην προώθηση σόλο ταξιδιών για γυναίκες άνω των 50 ετών. Το βραβείο είναι μια αναγνώριση ενός ατόμου που, από εκείνο το πρώτο ταξίδι από το Wivenhoe πριν από δεκαετίες, έζησε μια περιπετειώδη ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είχα ιδέα ότι θα ταξίδευα ακόμα σε αυτή την ηλικία», είπε η Fox. «Αλλά το να είμαι ευλογημένη με καλή υγεία σημαίνει ότι μπορώ ακόμα να δω περισσότερο τον κόσμο».

Όλα ξεκίνησαν στην Ιταλία

Η πρώτη της εξερεύνηση του κόσμου ήταν μια χαρούμενη διαδρομή διάρκειας δύο εβδομάδων στην Ιταλία, η οποία χάρισε στη Fox έμπνευση και αυτοπεποίθηση. Εκεί γνώρισε έναν Ιταλό, ο οποίος της έδειξε τα αξιοθέατα της χώρας – μαζί επισκέφθηκαν το Πορτοφίνο, το Ράπαλο, το Μιλάνο και πολλά άλλα μέρη.

«Γνώρισα τον Luigi σε μια εκδήλωση χορού και με ξενάγησε στην Ιταλική Ριβιέρα. Το μόνο πρόβλημα ήταν πως ήθελε να μου δείξει όλες τις εκκλησίες, αλλά δεν ήμουν κατάλληλα ντυμένη, οπότε δεν μπορούσα να μπω σε καμία από αυτές», θυμάται η Fox γελώντας. «Αλλά τώρα μεριμνώ και πάντα παίρνω μαζί μου ένα φουλάρι στα ταξίδια μου».

Όταν οι δύο εβδομάδες έφτασαν στο τέλος τους, το ταξίδι είχε εκπληρώσει περισσότερο από τον σκοπό του. Όχι μόνο επουλώθηκε η ραγισμένη καρδιά της Fox, αλλά επέστρεψε στο Wivenhoe αισθανόμενη πολύ γενναία. Μια παγκόσμια ταξιδιώτισσα είχε γεννηθεί. «Επέστρεψα αισθανόμενη πολύ καλύτερα για τον εαυτό μου, με αναστημένη αυτοεκτίμηση», είπε η Fox. «Και ο Luigi μού έστειλε όμορφες φωτογραφίες από τον κοινό μας χρόνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η οικογένεια της Fox μετακόμισε από την Αγγλία στο Βανκούβερ του Καναδά. Και μετά από ένα τυφλό ραντεβού που οδήγησε σε μια γρήγορη γνωριμία έξι εβδομάδων, η Fox παντρεύτηκε και δημιούργησε τη δική της οικογένεια. Το επόμενο κεφάλαιο των ταξιδιών της περιλάμβανε περιπέτειες με τα παιδιά της, συχνά κάνοντας κατασκήνωση.

«Ο σύζυγός μου ήταν λάτρης της κατασκήνωσης και με βοήθησε να κατανοήσω τη φύση… Ήθελε να δει όλους τους καταρράκτες και τα ποτάμια», είπε η Fox.

Η οικογένεια της Fox, που περιλάμβανε πια τρία παιδιά, εξερεύνησε μεγάλο μέρος των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών από τη βάση τους στο Βανκούβερ. Και όταν η καριέρα του συζύγου της απαιτούσε μετεγκατάσταση στην Οντάριο, στην ανατολική πλευρά του Καναδά, η οικογένεια το πήρε σαν περιπέτεια, διασχίζοντας τον μεγαλύτερο μέρος του Καναδά. Έτσι, συνέχισαν τις εξερευνήσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη φορά κατά μήκος της ανατολικής ακτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αργότερα, όταν τα παιδιά της Fox μεγάλωσαν και ο σύζυγός της ήταν απασχολημένος με τα επαγγελματικά ταξίδια, η Fox επέστρεψε στα μονοπάτια των ταξιδιών μόνη της και εξακολούθησε να το κάνει ακόμα και μετά τον θάνατο του συζύγου της το 2015.

«Ο σύζυγός μου θα μου έλεγε “πήγαινε και κάν’ το”, και εγώ είχα ακόμα τον ιό του ταξιδιού, οπότε πήγα στην Ευρώπη. Έχω πάει παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά», είπε η Fox. «Πήγα στο Μονακό, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στα Νησιά Κουκ».

Για τα 65α γενέθλιά της η Fox πραγματοποίησε μια ιδιαίτερη επιστροφή στη Σκωτία για να εξερευνήσει τη χώρα όπου γεννήθηκε, αλλά αποχώρησε τριών ετών όταν η οικογένειά της μετακόμισε στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριετούς ταξιδιού η Fox ακολούθησε ένα ιδιαίτερα σημαντικό δρομολόγιο μέσα από τη χώρα – από τον τόπο γέννησής της στα στρατόπεδα των Royal Scots στο Εδιμβούργο μέχρι το σημείο όπου η οικογένειά της αποχώρησε τελικά από τη Σκωτία.

Η Τζόι Φοξ πούλησε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της και άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
Η Τζόι Φοξ πούλησε το δαχτυλίδι των αρραβώνων της και άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο / Φωτογραφία: Joy Fox

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Φοξ, αναλογιζόμενη αυτή την εμπειρία, παραδέχθηκε ότι έχει γίνει μια από τις πολλές πολύτιμες αναμνήσεις ταξιδιού.

Για τα 84α γενέθλιά της, η Φοξ επισκέφθηκε τη Νορβηγία, δημιουργώντας μια ακόμη αξέχαστη εμπειρία ζωής. «Το να βλέπω το Βόρειο Σέλας στα γενέθλιά μου ήταν καταπληκτικό», λέει.

Άλλα ταξίδια την οδήγησαν στην Αυστραλία, όπου η Fox εξερεύνησε το Great Barrier Reef, παρότι φοβάται το νερό. Στη Νέα Ζηλανδία νοίκιασε ένα αυτοκίνητο και εξερεύνησε ολόκληρη τη χώρα και μάλιστα πήγε να κολυμπήσει με δελφίνια στην άγρια φύση ενώ ήταν εκεί. Ήταν μια εμπειρία που απαιτούσε να κρέμεται από το πίσω μέρος ενός μηχανοκίνητου σκάφους από τα πόδια της, ενώ δελφίνια κολυμπούσαν γύρω της.

«Σκέφτηκα “δεν θα μπορέσω ποτέ να το κάνω, φοβάμαι το νερό”», εξήγησε η Φοξ. «Αλλά ο οδηγός είπε “Όχι, σε έχουμε, έχεις πληρώσει για να το κάνεις αυτό, οπότε κάν’ το”. Το έκανα λοιπόν και είμαι τόσο χαρούμενη που το έκανα… Ούρλιαζα όλη την ώρα, από ενθουσιασμό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δελφίνια κολύμπησαν και έμειναν στο νερό γύρω της, τόσο κοντά που η Φοξ σχεδόν μπορούσε να τα αγγίξει. Η γυναίκα που φοβόταν το νερό σκέφτηκε: «Θεέ μου, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ κάτι καλύτερο από αυτό».

Συμβουλές για άλλους ταξιδιώτες

Δεκαετίες σόλο ταξιδιών έχουν διδάξει στη Fox πολλά για το πώς να πλοηγείται μόνη της σε νέα μέρη του κόσμου. Το πιο σημαντικό, λέει, είναι να νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου. Συνιστά να αφιερώσετε χρόνο ώστε να προετοιμαστείτε για αυτό το πρώτο σόλο ταξίδι, εξερευνώντας πρώτα τοπικά.

«Πηγαίνετε να φάτε έξω μερικές φορές, έτσι ώστε να έχετε συνηθίσει να τρώτε μόνοι σας όταν πηγαίνετε στο εξωτερικό», συμβούλεψε. «Μου αρέσει η δική μου παρέα, είμαι χαρούμενη ως σόλο άτομο, αλλά είναι σημαντικό να το συνηθίσει κάποιος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον προγραμματισμό ταξιδιού, μερικές φορές η Fox χρησιμοποιεί τη βοήθεια ενός ταξιδιωτικού πράκτορα. Άλλες φορές πλοηγείται στις λεπτομέρειες εντελώς μόνη της. Και στις σπάνιες περιπτώσεις που η Fox ταξιδεύει με παρέες, σε κάποιο σημείο τής αρέσει να ξεφεύγει μόνη της.

Κατά την επιλογή προορισμών, η ασφάλεια βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της Fox, η οποία συχνά κάνει κράτηση για καταλύματα που ανήκουν σε γυναίκες. Αυτό, λέει, της παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο άνεσης.

«Δεν αναζητώ τουριστικές δραστηριότητες όταν ταξιδεύω. Ψάχνω πράγματα που μου κάνουν κλικ στην καρδιά» υποστηρίζει.

Ημιτελείς ταξιδιωτικοί στόχοι

Η Fox δεν είναι ο τύπος που καταγράφει όλες τις χώρες που έχει επισκεφθεί όλα αυτά τα χρόνια, ούτε βάζει καρφίτσες σε έναν χάρτη για να καταγράψει πού έχει βρεθεί μέχρι τώρα.

«Υπάρχει ένας χάρτης στο γκαράζ μου», όμως, παραδέχτηκε. «Υποθέτω ότι θα μπορούσα να παρακολουθώ τα μέρη όπου έχω πάει». Αλλά είναι προφανές ότι για τη Fox οι αναμνήσεις είναι αρκετές. Και δεν έχει τελειώσει ακόμα τα ταξίδια της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 89 της χρόνια η Fox λέει πως δεν μπορεί πλέον να τρέχει σε όλο τον κόσμο με ένα μεγάλο σακίδιο πλάτης -ενώ μια χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική της στήλη το 2018 για νευρική βλάβη την έχει επιβραδύνει κάπως-, αλλά παραμένει ατάραχη και αναφέρει μια μακρά λίστα ταξιδιών, σημειώνοντας τα ταξίδια που έχει στα σκαριά ή τα μέρη που ελπίζει να επισκεφθεί στο μέλλον.

Η 89χρονη Joy Fox συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο
Η 89χρονη Joy Fox συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο / Φωτογραφία: Joy Elise Fox / Facebook

Η Fox σχεδιάζει να βρεθεί στη Μάλτα για αυτό που θα ήταν η 65η επέτειος του γάμου της αργότερα φέτος. Μετά από αυτό θα επισκεφθεί την Ιταλία, αυτή τη φορά για να περιοδεύσει με μια χορωδία με την οποία τραγουδά. Και η Fox ελπίζει να κάνει ένα ιδιαίτερο ταξίδι για να σηματοδοτήσει τα μεγάλα επερχόμενα γενέθλιά της – τα 90ά της. Έχει μια ολόκληρη λίστα με μέρη που εξετάζει: τις Αζόρες, τα Κανάρια Νησιά ή ίσως μια επιστροφή στην Ιταλία ξανά, αυτή τη φορά για να δει τη λίμνη Κόμο.

Η Fox προσθέτει ότι έχει επίσης σκεφτεί να περπατήσει το μονοπάτι Camino de Santiago στην Ισπανία, μια διαδρομή που έχει μήκος 825 χιλιόμετρα από την αρχή μέχρι το τέλος και διασχίζει μερικά από τα πιο εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης. Είναι ένας στόχος ταξιδιωτικού πακέτου που είναι τρομακτικός ακόμα και για τους πιο έμπειρους πεζοπόρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλω να το κάνω γιατί δεν νομίζω ότι μπορώ», εξήγησε. «Μα ποιος ξέρει; Ίσως μπορείς, ίσως όχι».

Και υπάρχει ένα ακόμη ταξίδι που της πέρασε από το μυαλό: η επιστροφή στις περιοχές της ιταλικής Ριβιέρας που εξερεύνησε σε ηλικία μόλις 20 ετών.

«Έχω αυτή την υπέροχη πρώτη ανάμνηση από την Ιταλία. Θα ήθελα να δω αυτή την περιοχή άλλη μια φορά αν μπορώ», εξομολογήθηκε η Fox.

Πηγή: BBC


Πηγή