Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Kele Okereke: Δεν έχω βιώσει ξανά τόσο διαδεδομένο ρατσισμό όσο τώρα την εποχή του Brexit

Kele Okereke: Δεν έχω βιώσει ξανά τόσο διαδεδομένο ρατσισμό όσο τώρα την εποχή του Brexit

Τις απόψεις του για το Brexit Britain, τα σχόλια του Brandon Flowers για τον Morrissey και τους καλλιτέχνες που δεν κατάφεραν να αγωνιστούν κατά της ακροδεξιάς ρητορικής διατύπωσε ο τραγουδιστής των Bloc Party, Kele Okereke.

Ο τραγουδιστής του αγγλικού indie rock συγκροτήματος δήλωσε ότι το πολυπολιτισμικό Λονδίνο, στο οποίο μεγάλωσε είναι πιο διχασμένο από ποτέ, «ένα τοπίο γεμάτο εχθρότητα και ρατσισμό» όπως το περιέγραψε, προσθέτοντας ότι οι διχόνοιες που έχει προκαλέσει το Brexit είναι συνέχεια στη σκέψη του.

Γεννημένος από Νιγηριανούς γονείς και μεγαλώνοντας αρχικά στο Έσσεξ και στη συνέχεια στο Λονδίνο, ο Okereke – όπως αναφέρει το ΑΠΕ – πάντα περιβαλλόταν από οικογένειες μεταναστών όπως και η δική του.

Το να μεγαλώνει σε μια περιοχή πλούσια σε πολυπολιτισμικότητα και να περιβάλλεται από τόση ποικιλομορφία δημιούργησε μια αρχή που λέει ότι «αγάπησε και λάτρεψε».

Το επόμενο σόλο άλμπουμ του, «2042», θα εξετάζει την εμπειρία του μαύρου καλλιτέχνη που έχει αλλάξει στη διάρκεια της ζωής του, θα διερευνά τον διχασμό που προκαλεί το Brexit και επίσης τον ρόλο που διαδραματίζει ο καλλιτέχνης σε περιόδους πολιτικής αναταραχής.

«Το πολιτικό σκηνικό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι αρκετά τρομακτικό για μένα» εξήγησε σε συνέντευξή του στο NME ο Okereke. «Ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο στις ΗΠΑ είναι ρατσιστής και σε αυτή τη χώρα, ο πρωθυπουργός είναι αμετανόητος ρατσιστής. Το Brexit έχει εξαπολύσει ένα κύμα εθνικιστικού πατριωτισμού και υπήρξε μια απελευθέρωση της ασχήμιας και μια εκτράχυνση της ρητορικής. Δεν έχω βιώσει ποτέ τόσο ευρέως διαδεδομένο δημόσιο ρατσισμό», υποστήριξε προσθέτοντας ότι η ακροδεξιά ρητορική έχει κεντρική θέση στην καθημερινή ζωή – τη χρησιμοποιούν πολιτικοί, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ποδοσφαιριστές και συνάδελφοί του, μουσικοί.

«Αυτή η ιδέα μιας πολυπολιτισμικής Βρετανίας, κατά της οποίας υπάρχει πλέον αντίσταση είναι κάτι που δεν έχω βιώσει ξανά στη ζωή μου μέχρι τώρα» συνέχισε. Και δεν είναι μόνο οι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης. Καλλιτέχνες όπως οι Slowthai, Idles και Billy Bragg ενθαρρύνουν τις διακρίσεις, υπογράμμισε ο Kele Okereke.

«Σκέφτομαι τα σχόλια που έκανε πρόσφατα ο Morrissey και την υποστήριξή του προς το κόμμα Britain First. Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι υπάρχει μια ιδέα της Βρετανίας που υποτίθεται ότι αποκλείει τους ανθρώπους που δεν είναι λευκοί και η ιδέα αυτή γίνεται ολοένα και πιο εμφανής» είπε.

«Ως μαύρος μουσικός που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βρήκα πολύ απογοητευτικό που κανένας από τους συναδέλφους μου δεν βγήκε πραγματικά να αντιδράσει στα πρόσφατα σχόλια και τη συμπεριφορά του Morrissey. Βρήκα προσωπικά αρκετά απογοητευτικό και ακόμη χειρότερο το γεγονός ότι τα μόνα σχόλια μουσικών φάνηκαν να τον υποστηρίζουν – όπως του Brandon Flowers».

Ο τραγουδιστής των Killers είχε δηλώσει ότι ο Morrissey είναι «ακόμα βασιλιάς» παρά τις προβληματικές πολιτικές του απόψεις.


Πηγή