Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
O Jay-Z στρέφεται δικαστικά κατά της δημιουργού παιδικών βιβλίων

O Jay-Z στρέφεται δικαστικά κατά της δημιουργού παιδικών βιβλίων

Μία μικρή διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης βιβλίων και ειδών ένδυσης με την ονομασία «The Little Homie» κατηγορείται για παραβίαση εμπορικών σημάτων και παραπλανητική διαφήμιση από τον ράπερ, επιχειρηματία Jay-Z, σε αγωγή για πνευματικά δικαιώματα.

Η ιδιοκτήτρια της «The Little Homie» από την Αυστραλία, Jessica Chiha ισχυρίζεται ότι θα δώσει μάχη για την υπόθεση, που αφορά τη χρήση του ονόματος και των στίχων του ράπερ σε παιδικά βιβλία.

«AB to Jay-Z» είναι ο τίτλος του κύριου παραδείγματος, εικονογραφημένου βιβλίου που διδάσκει τα παιδιά το αλφάβητο αναφερόμενο σε διάσημους καλλιτέχνες της hip hop. Στο πίσω μέρος του βιβλίου αναφέρεται: «Εάν έχεις προβλήματα με την αλφαβήτα αισθάνομαι άσχημα για εσένα παιδί μου, έχω 99 προβλήματα αλλά η αλφαβήτα μου δεν είναι ένα από αυτά» – μια σαφής αναφορά στο ένατο τραγούδι από το «The Black Album» του Jay-Z.

Το βιβλίο απέφερε πάνω από 8.000 δολάρια για την «The Little Homie» στο Kickstarter, με ψηφοφορία για το ποιος ράπερ θα πρέπει να αναφέρεται με βάση κάθε γράμμα του αλφάβητου.

Οι λόγοι για τους οποίους το βιβλίο κέντρισε την προσοχή του Αμερικανού καλλιτέχνη είναι, ωστόσο, ανησυχητικοί, σχολιάζουν δημοσιεύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Jay-Z άκουσε για πρώτη φορά για το βιβλίο λόγω διαφωνιών που προκλήθηκαν, επειδή η εταιρεία δεν ανήκει σε μαύρο ιδιοκτήτη και των κατηγοριών περί πολιτιστικής ιδιοποίησης και ρατσισμού το 2017.

Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, ο Jay-Z -δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας- ζήτησε από τη Chiha να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομά του και τους στίχους του τον Μάρτιο του 2018 και πάλι φέτος τον Ιούλιο. Προφανώς, η Chiha αρνήθηκε να σταματήσει να πουλά τα βιβλία, εξέλιξη που οδήγησε στη δικαστική υπόθεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» η ιδιοκτήτρια της Little Homie, σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα ανέφερε: «Είμαστε απίστευτα απογοητευμένοι που βρισκόμαστε σε νομική διαμάχη με κάποιον του οποίου τη μουσική αγαπάμε και λατρεύουμε».

«H Little Homie ιδρύθηκε με βάση τρία πράγματα: Την εξεύρεση ενός τρόπου να συνδεθούν οι γονείς με τα παιδιά τους γύρω από κάτι που αγαπούν, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα της μετάβασής τους στον γονεϊκό ρόλο -την αναγνώριση ότι ο αλφαβητισμός σήμερα, παγκοσμίως, θα πρέπει να είναι πολύ πιο μπροστά απ’ όπου βρίσκεται- και την αγάπη μου για το hip-hop και τους καλλιτέχνες που άκουγα μεγαλώνοντας» αναφέρει.


Πηγή