Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

TasteAtlas: Το κοκορέτσι στη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με εντόσθια- Ποια άλλα ελληνικά πιάτα μπήκαν

Είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς. Δεν υπάρχει ενδιάμεση άποψη για το κοκορέτσι, το οποίο σύμφωνα με την σελίδα Taste Atlas, κατετάγη πρώτο στη λίστα με τα πιάτα που φτιάχνονται από εντόσθια.

Το  TasteAtlas είναι μια ιστοσελίδα που κατατάσσει φαγητά βασισμένα πάντα στις αξιολογήσεις του κοινού με κύριο σκοπό του να προωθήσει τα εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα, να παρουσιάσει κάποια άγνωστα παραδοσιακά και να προκαλέσει την περιέργεια για πιάτα που δεν έχετε δοκιμάσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, λοιπόν ανέλυσε τα σχόλια των χρηστών και αξιολόγησε τα 50 καλύτερα πιάτα που φτιάχνονται από εντόσθια, με την Ελλάδα να κατακτά μάλιστα 3 θέσεις. Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε το κοκορέτσι, στην ένατη θέση η μαγειρίτσα και στην 20η θέση το φρυγαδέλι.

Τρία ελληνικά πιάτα στη λίστα με τα καλύτερα φαγητά με εντόσθια

Κοκορέτσι
Το κοκορέτσι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από αρνίσια ή κατσικίσια εντόσθια, τα οποία κόβονται σε μικρά κομμάτια και αρωματίζονται με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, τα εντόσθια σουβλίζονται, καλύπτονται με λίπος και έντερα για να διατηρηθούν τα κομμάτια στη θέση τους, και ψήνονται στα κάρβουνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδοσιακά καταναλώνεται ως ορεκτικό ή μεζές την Κυριακή του Πάσχα στην Ελλάδα. Παρόλο που συνδέεται με το Πάσχα, συνήθως το βρίσκει κανείς όλο το χρόνο σε όλη τη χώρα. Το κοκορέτσι είναι επίσης δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια και το όνομα του πιάτου προέρχεται από την αλβανική λέξη kukurec, που σημαίνει πατσάς.

Μαγειρίτσα
Η αρχική εκδοχή αυτής της κλασικής σούπας προέρχεται από την ελληνική πασχαλινή παράδοση, κατά την οποία το ψητό αρνί σερβιριζόταν ως κύριο πιάτο κατά τη διάρκεια του εορταστικού πασχαλινού γεύματος. Τα μέρη του αρνιού που ήταν ακατάλληλα για ψήσιμο ενσωματώνονταν στη συνέχεια στη μαγειρίτσα και η σούπα καταναλωνόταν συνήθως μετά την Ανάσταση.

Μαγειρίτσα
Μαγειρίτσα

Σήμερα κυκλοφορεί σε πολυάριθμες ποικιλίες που εξακολουθούν να παρασκευάζονται κυρίως με αρνί, αρνίσια εντόσθια και λαχανικά. Όλα τα συστατικά δημιουργούν έναν γευστικό ζωμό που πήζει με μια κρεμώδη σάλτσα από αυγά και λεμόνι και στη συνέχεια καρυκεύεται με διάφορα μπαχαρικά και φρέσκα βότανα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φρυγαδέλι
Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο παρασκευάζεται με κομμάτια μοσχαρίσιου συκωτιού τα οποία καρυκεύονται και τυλίγονται σε αρνίσιο λίπος. Στη συνέχεια, το συκώτι σουβλίζεται και ψήνεται στα κάρβουνα. Το φρυγαδέλι συνδέεται παραδοσιακά με τα νησιά του Ιονίου, και συγκεκριμένα με τη Λευκάδα, και συνήθως απολαμβάνεται ως ορεκτικό ή μεζέ και συνήθως συνοδεύεται με χυμό λεμονιού και χωριάτικο ψωμί σερβιρισμένο στο πλάι.

Η διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό κοκορέτσι και το τουρκικό Kokoreç

Στην
τέταρτη θέση βρέθηκε το τουρκικό Kokoreç
με την ιστοσελίδα όμως να εξηγεί τη
διαφορά μεταξύ ελληνικού και τουρκικού.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα:

Το Kokoreç είναι ένα παραδοσιακό τουρκικό πιάτο που είναι δημοφιλές και σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστό ως κοκορέτσι. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής εκδοχής. Στην ελληνική κουζίνα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εντόσθια αρνιού, όπως πνεύμονες, νεφρά, καρδιές και συκώτι, ενώ στην Τουρκία χρησιμοποιούν λεπτό και παχύ έντερο και γλυκάδια χωρίς πρόσθετα συστατικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την τουρκική εκδοχή, το kokoreç, τα υλικά ξεπλένονται και καθαρίζονται και στη συνέχεια τυλίγονται σε σιδερένιες σούβλες για να ψηθούν στα κάρβουνα. Μόλις ψηθεί, το πιάτο σερβίρεται συνήθως με ψωμί ή μπαίνει μέσα στο ψωμί με διάφορα μπαχαρικά, όπως ρίγανη, κύμινο και τσίλι.


Πηγή