Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

To πανάκριβο και πικρόχολο διαζύγιο που έκανε έναν θρύλο της μουσικής να πτωχεύσει

Ο θρύλος της σόουλ και της Motown, ο ίδιος ο Μάρβιν Γκέι, μόνο συστάσεις δεν χρειάζεται, παραμένοντας από τις εμβληματικότερες μορφές του παγκόσμιου πενταγράμμου.

Στην εποχή της μεγάλης ακμής του, ο σταρ είχε περιουσία που ξεπερνούσε τα 5 εκατ. δολάρια, αν και υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο.

Όπου ξενοδόχος η κυρία Γκέι, Άννα Γκόρντι, το διαζύγιο με την οποία το 1976 θα τον άφηνε κυριολεκτικά στην ψάθα. Κατέθεσε πράγματι αίτηση πτώχευσης, αν και πάλι δεν μπορούσε να καλύψει τις απαιτήσεις της πρώην. Κι έτσι για να βρει τα 600.000 δολάρια που του έλειπαν από τη διατροφή της, της εκχώρησε τα δικαιώματα του νέου του άλμπουμ «Here, My Dear», του πιο πικρόχολου δίσκου για χωρισμό που έχει γραφεί ποτέ!

Οι οικονομικές περιπέτειες στις οποίες μπήκε ο πάντα ευαίσθητος Μάρβιν, από κοινού με τον εθισμό του στα ναρκωτικά, θα τον ακολουθούσαν καταπόδας στο υπόλοιπο της ζωής του, παρά το γεγονός ότι συνέχισε να είναι παραγωγικός μουσικά.

Το 1981 έφτασε μάλιστα να μετακομίσει στην Ευρώπη για να απαλλαγεί από το κυνήγι της εφορίας και της πρώην συζύγου, που αξίωνε κι άλλα. Γι’ αυτό και επέστρεψε το 1984 στο πατρικό του, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση από τα οικονομικά του προβλήματα, όπου έμελλε να δολοφονηθεί από τον πατέρα του εκείνη τη μοιραία Πρωταπριλιά μέσα στο σπίτι όπου είχε μεγαλώσει.

AP_398251692741

Ο 39χρονος λοιπόν μουσικός αναγκάστηκε να μπει στο στούντιο για να πληρώσει το πολύκροτο και πανάκριβο διαζύγιό του, ηχογραφώντας το «Here, My Dear». Ποιος θα περίμενε άλλωστε πως δεν θα ήταν καθόλου καλή ιδέα να παντρευτείς την κατά 17 χρόνια μεγαλύτερή σου αδερφή του αφεντικού σου, όταν μάλιστα αυτό το αφεντικό ήταν ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης «μαύρης» δισκογραφικής του κόσμου;

Ο Μάρβιν σίγουρα όχι, γι’ αυτό και νυμφεύθηκε την Άννα το 1964 με τις ευλογίες του ισχυρού άντρα της Motown. Δώδεκα χρόνια αργότερα, η Άννα θα κατέθετε αίτηση διαζυγίου από τον διεθνή πια αστέρα και πατέρα τώρα δύο παιδιών, ένα με άλλη γυναίκα, με την οποία δήλωνε πως ήταν κεραυνοβόλα ερωτευμένος.

Η Άννα απαίτησε 1 εκατ. δολάρια για τον διακανονισμό, μόνο που ο πανάκριβος εθισμός του Μάρβιν στην κοκαΐνη δεν του είχε αφήσει τόσα. Ο δικηγόρος του ήταν αυτός που πρότεινε στην πρώην σύζυγο να λάβει ως αποζημίωση τα 305.000 δολάρια που είχε πάρει ο Γκέι ως προκαταβολή από τη Motown για τον επόμενο δίσκο του, συν άλλα 295.000 δολάρια από τις πρώτες πωλήσεις.

AP_759104995302

Όλοι ήξεραν άλλωστε ότι ο Μάρβιν πουλούσε καλά, κι έτσι η Άννα δέχτηκε. Ο δικαστής επικύρωσε κομματάκι απρόθυμα τη συμφωνία, κι έτσι γεννήθηκε ο πιο παράξενος διακανονισμός της μουσικής ιστορίας! Μόνο που η συνέχεια θα ήταν ακόμα πιο περίεργη. Ο Γκέι δεν θα έχανε πάντως την ευκαιρία να βγάλει τα απωθημένα του σε έναν δίσκο που δεν θα κέρδιζε μία, τιμωρώντας μουσικά την αναίδεια της πρώην. Η οποία δεν τον άφηνε πια να δει το παιδί του.

Άρχισε να τον γράφει λοιπόν το 1977 ως μια ωδή στην εκδίκηση! Καλλιτέχνης ωστόσο καθώς ήταν, η οργή του καταλάγιασε και η πένα του απέδωσε κάτι ολότελα διαφορετικό, μια συναισθηματική κραυγή αυτο-λύπησης και οίκτου δηλαδή.

Κατόπιν, για να γλιτώσει από τα κοράκια που τον κυνηγούσαν να του φάνε ό,τι έβγαζε, πέρασε μια περίοδο αυτοεξορίας στο Βέλγιο, από την οποία θα έβγαινε μόνο για να συναντήσει τον θάνατο από τα χέρια του ίδιου του του πατέρα. Και όλα ξεκίνησαν από αυτό ακριβώς το διαζύγιο…

AP_8404040100

Η Άννα δήλωσε χρόνια αργότερα πως ένιωσε ντροπή και γελοιοποίηση από τον δίσκο: «Με πόνεσε. Για πολύ καιρό δεν ήθελα να τον ξανακούσω. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου έχω εκτιμήσει κάθε μορφή της μουσικής του Μάρβιν, ακόμα και τα τραγούδια που έγραψε οργισμένος»…

localStorage.clear();


Πηγή