Κυριακή , 1 Οκτώβριος 2023

Έμπορος τέχνης θησαύριζε πουλώντας πλαστούς πίνακες του Γουόρχολ

Έμπορος έργων τέχνης στη νότια Φλόριντα των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και τριών μηνών σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης για απάτη πώλησης ψεύτικων έργων τέχνης του Άντι Γουόρχολ.

Ο Ντάνιελ Έλι Μπουαζίζ, εμπορος τέχνης 69 ετών, καταδικάστηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Φορτ Πιρς, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Οι κατηγορίες για ξέπλυμα στον έμπορο τέχνης

Ομολόγησε την ενοχή του τον Φεβρουάριο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να αποσύρουν άλλες 16 κατηγορίες που σχετίζονται με απάτη και υπεξαίρεση. Στον Μπουαζίζ επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 δολαρίων και η ακρόαση για αποζημίωση έχει προγραμματιστεί για τις 16 Αυγούστου.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Μπουαζίζ, ιδιοκτήτης των γκαλερί Danieli Fine Art και Galerie Danieli στην κομητεία Παλμ Μπιτς, πούλησε πλαστά έργα τέχνης σε πελάτη τον Οκτώβριο του 2021, μεταξύ άλλων και πίνακες που υποτίθεται ότι δημιούργησε ο Αντι Γουόρχολ. Πούλησε επίσης ψεύτικους πίνακες των Ρόι Λιχτενστάιν, Κιθ Χάρινγκ και Ανρί Ματίς.

Ο Μπουαζίζ είπε στον πελάτη ότι οι πίνακες, τους οποίους πούλησε σε τιμές που κυμαίνονταν από 75.000 έως 240.000 δολαρίων, ήταν αυθεντικοί, πρωτότυποι και ότι ορισμένοι είχαν υπογραφεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, σύμφωνα με τους ανακριτές.

Ο πελάτης έδωσε στον Μπουαζίζ προκαταβολή 200.000 δολαρίων που κατατέθηκε στον λογαριασμό του και στη συνέχεια τα υπόλοιπα χρήματα μεταφέρθηκαν σε άλλους λογαριασμούς. Τα έργα τέχνης ήταν αναπαραγωγές που αγοράστηκαν σε διαδικτυακές δημοπρασίες.


Πηγή