Κυριακή , 24 Σεπτέμβριος 2023
Φωτιά στη Ροδόπη: Ήταν πολύ δύσκολη μέρα, υπάρχει καταστροφή στο δάσος, λέει ο δήμαρχος

Ήταν πολύ δύσκολη μέρα, υπάρχει καταστροφή στο δάσος, λέει ο δήμαρχος – Newsbeast

Πολύ δύσκολη περίπτωση χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση και κοντά σε οικισμό, Το σημαντικό είναι ότι ο άριστος συντονισμός είχε ως αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να μην επεκταθεί η φωτιά σε κατοικίες. Υπάρχει μία καταστροφή στο δάσος, την οποία θα αντιμετωπίσουμε συν τω χρόνω» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνοντας λόγο για «πολύ δύσκολη μέρα».

«Οι δυνάμεις του δήμου, με τα μηχανήματα και το προσωπικό, έσπευσαν αμέσως. Υπήρχε ένας τέλειος συντονισμός και συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Στρατό, την Αστυνομία, το Δασαρχείο, τη Μητρόπολη και τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής. Περιορίσαμε το μέτωπο της φωτιάς, εκκενώσαμε τον οικισμό, δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή και προλάβαμε να μην επεκταθεί η φωτιά στα σπίτια. Τα προλάβαμε μέσα από μάχες και σήμερα δεν θρηνούμε θύματα και δεν κλαίμε περιουσίες συμπολιτών μας.

Η εκκένωση του οικισμού, η μεταφορά των κατοίκων, έγινε με τα λεωφορεία του δήμου και με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ Κομοτηνής. Διαθέσαμε στους κατοίκους, το γήπεδο, τα σχολεία, το Κέντρο Κοινότητας και φυσικά το Κέντρο Υγείας, για τους ηλικιωμένους και όσους συμπολίτες μας αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ η Μητρόπολη άνοιξε τις εκκλησίες της πόλης. Όλα λειτούργησαν άψογα και η κοινωνική και τεχνική υπηρεσία του δήμου παραμένει σε επαγρύπνηση» τονίζει.

Το μέγεθος της καταστροφής και η αιτία

Ως προς την έκταση την οποία κατέκαψε η πυρκαγιά, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών αναφέρει ότι μέχρι τα ξημερώματα οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 500 στρέμματα, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εμπρησμού, δεδομένων των τριών εστιών έναρξης της πυρκαγιάς, τονίζοντας όμως ότι «αυτό θα μας το πει η ειδική υπηρεσία της πυροσβεστικής». Σημειώνεται ότι ήδη μεταβαίνει στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, όπως προβλέπεται σε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά.

Η επόμενη μέρα

Ο κ. Χαριτόπουλος αναφέρθηκε και σε μία σειρά θεμάτων τα οποία εκτιμά ότι χρήζουν διευθέτησης προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της αρτιότερης δυνατής ετοιμότητας της δημοτικής Αρχής.

«Η επόμενη μέρα μας βρίσκει προβληματισμένους διότι πρέπει ν’ αναδείξουμε και να προωθήσουμε ορισμένα θέματα», δηλώνει αναφέροντας επιγραμματικά την αναγκαιότητα:

-Παρουσίας ενός ή και περισσότερων εναέριων μέσων, στην Αλεξανδρούπολη «για να προλαμβάνουμε καλύτερα αντίστοιχες περιπτώσεις».

-Αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου Σαπών «διότι δόθηκε μία μάχη με 100 πυροσβέστες, αλλά το πυροσβεστικό κλιμάκιο είναι μικρής δυναμικότητας και καλύπτει έναν μεγάλο δασικό ορεινό όγκο, παραθαλάσσιες περιοχές κ.λπ.».

-Βάση του ΕΚΑΒ «για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και ν’ αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις συνεχώς»

«Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μία επιπλέον στήριξη στην Αυτοδιοίκηση όχι μόνο σε αρμοδιότητες αλλά και με πόρους και με μέσα. Περάσαμε τρεισήμισι μήνες τον κορονοϊό, μία περίοδο λειψυδρίας στους παραλιακούς μας οικισμούς και στην παραλιακή μας ζώνη, που προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε και φτάσαμε να έχουμε και μια μεγάλη πυρκαγιά. Φανταστείτε να μην άντεχαν αυτά τα συστήματα, πού θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή αυτός ο κόσμος και πόσα θύματα θα θρηνούσαμε. Είναι σημεία, δεδομένα, τα οποία πρέπει να τα προσέξουμε. Αν σταθούμε πολύ κοντά στην Αυτοδιοίκηση ως Πολιτεία, ως κράτος και ως εμπλεκόμενοι φορείς, τότε τα αποτελέσματα θα είναι όπως αυτά χθες στις Σάπες. Μία πολύ μεγάλη πυρκαγιά, με πολλούς κινδύνους, που όμως δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Χαριτόπουλος.

(φωτογραφία αρχείου)


Πηγή