Κυριακή , 3 Μάρτιος 2024

Αμετανόητος Σούνακ: Όταν οι άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν -Ανάρμοστο να συζητάμε για το παρελθόν

O Ρίσι Σούνακ στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το αυτογκόλ του, με την ακύρωση του ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε δημόσια για το περιστατικό που προκάλεσε σάλο σε Βρετανία και Ελλάδα και σε ότι αφορά τον ίδιο φαίνεται να του γυρνά και μπούμερανγκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ στη βρετανική βουλή, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι είχε συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά να μην αναφερθούν στο θέμα, κάτι που έχει διαψευστεί ρητά από την Αθήνα.

Η τοποθέτηση Σούνακ στη Βουλή ήρθε όταν προκλήθηκε να απαντήσει από τον ηγέτη των Εργατικών και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Εργατικοί βάλουν από χθες κατά του Ρίσι Σούνακ για αυτή την απρέπειά του απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντωμεταξύ, πριν ακυρωθεί το ραντεβού του από τον Σούνακ, είχε ήδη συναντηθεί με τον Στάρμερ ο οποίος φέρεται να είναι θετικά διακείμενος στο θέμα και δεν προτίθεται να βάλει κυβερνητικά εμπόδια σε περίπτωση τυχόν συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου με την Αθήνα.

«Μην ασχολείστε με το Βρετανικό Μουσείο – ο πρωθυπουργός είναι αυτός που προφανώς έχει χάσει τα λογικά του», είπε αρχικά ο Στάρμερ και πρόσθεσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σουνάκ.

«Ένας συνάδελφος, μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στάρμερ. «Γιατί τέτοια μικροπολιτική;», αναρωτήθηκε.

Ο Σούνακ απάντησε στον Στάρμερ αμετανόητος για την απόφασή του να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας:

«Φυσικά, είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή την ενίσχυση της ασφάλειάς μας.

«Αλλά όταν έγινε σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά μάλλον για να πανηγυρίσουμε και να αναμοχλεύσουμε θέματα του παρελθόντος, ήταν ανάρμοστο», συνέχισε ο Σούνακ και στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι είχε συμφωνηθεί με την Αθήνα να μην τεθεί αυτό το θέμα προς συζήτηση, κάτι που έχει ήδη διαψευστεί από χθες.

«Επιπλέον… όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υπήρξαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό από αυτή τη χώρα και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν», είπε ο Σούνακ.

Μητσοτάκης για Σούνακ: Ατυχές αλλά δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με Βρετανία-Θετική η δημοσιότητα για τα Γλυπτά


Πηγή