Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

«Ανάσα για τη ρευστότητα των τραπεζών η αύξηση των καταθέσεων»

Σημαντική ανάσα στην περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών αποτελεί το γεγονός της συνεχιζόμενης αύξησης καταθέσεων, γεγονός που καταγράφηκε και στα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, του Ιούλιου του 2018 αύξησε τις καταθέσεις του στα 130,2 δισ. ευρώ – αύξηση κατέγραψαν τόσο οι καταθέσεις επιχειρήσεων όσο και νοικοκυρών – έναντι 129,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα η αξία των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 17 δισ. ευρώ από τις ημέρες επιβολής των capital controls, τον Ιούλιο του 2015 και κατά 11 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος σε ετήσια βάση οι καταθέσεις εμφανίζουν αύξηση κατά 7,4%. Από την αύξηση των 841 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε τον Ιούλιο τα 301 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις καταθέσεις των επιχειρήσεων (έναντι αυξήσεως 272 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα) και τα υπόλοιπα 540 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις ιδιωτών (έναντι αυξήσεως 1,086 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα). Τον Ιανουάριο του 2018 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανερχόντουσαν στα 124,7 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο του 2017 στα 119,7 δισ. ευρώ,

Όπως έχουν επισημάνει εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις τους τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη των καταθέσεων συνδέεται απόλυτα με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της και εκτιμάται ότι οι εισροές θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης τον Αύγουστο του 2018. Ορόσημο για την επιστροφή των καταθέσεων, αναφέρουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, θα αποτελέσει η πλήρης άρση των capital controls, η χαλάρωση των οποίων γίνεται με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επιστροφή των καταθετών στα «γκισέ» των τραπεζών.

Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, επιτρέπει στις τράπεζες να συγκεντρωθούν με μεγαλύτερη ένταση στο βασικό τους τραπεζικό έργο που είναι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Για πρώτη φορά μετά από την περίοδο της κρίσης σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για δανεισμό τόσο από πλευράς επιχειρήσεων όσο και ιδιωτών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σύμφωνα με τους ίδιους. Σημειώνεται επίσης ότι οι συνολικές ιδιωτικές καταθέσεις ανήλθαν στο ανώτερο επίπεδο τους τον Σεπτέμβριο του 2009, που είχαν διαμορφωθεί στα 237,8 δισ. ευρώ.

localStorage.clear();


Πηγή