Δευτέρα , 14 Ιούνιος 2021
Διαμαρτυρία του εμβληματικού Nature κατά του ρατσισμού: Αναστέλλει για μία ημέρα τις δημοσιεύσεις του

Αναστέλλει για μία ημέρα τις δημοσιεύσεις του – Newsbeast


Ανέστειλε για μία μέρα σήμερα τις δημοσιεύσεις του το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Nature, συντασσόμενο στο κίνημα των πανεπιστημίων και των επιστημονικών οργανώσεων που αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στο όνομα της μάχης κατά του ρατσισμού μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς.

«Το Nature είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και συντασσόμαστε με άλλους σε όλο τον κόσμο για να πούμε απερίφραστα ότι ‘οι ζωές των μαύρων μετράνε’» τόνισε το περιοδικό στο κύριο άρθρο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του.

«Αναγνωρίζουμε ότι το Nature είναι ένας από τους θεσμούς των λευκών υπεύθυνος για τις προκαταλήψεις στην έρευνα και το επιστημονικό έργο. Ο κόσμος της επιστημονικής έρευνας έχει υπάρξει και παραμένει συνεργός στον συστημικό ρατσισμό και πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες να διορθώσει αυτές τις αδικίες και να ενισχύσει τις περιθωριοποιημένες φωνές» προσθέτει.

Το επιστημονικό περιοδικό συμμετέχει στο κίνημα με την ονομασία #ShutDownStem που ξεκίνησαν αμερικανικά πανεπιστήμια και επιστημονικοί οργανισμοί και σήμερα θα δημοσιεύσει μόνο «περιεχόμενο το οποίο έχει στόχο να στηρίξει τους μαύρους στα πανεπιστήμια και το STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά)», όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας των πανεπιστημίων και των STEM έχουμε τεράστια ηθική υποχρέωση να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε ‘σα να μην συμβαίνει τίποτα» αναφέρει το Nature.

Έξαλλου το επιστημονικό περιοδικό ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να εκδώσει ένα τεύχος αφιέρωμα το οποίο «θα εξετάσει τον συστημικό ρατσισμό στην έρευνα, την πολιτική της έρευνας και των εκδόσεων».


Πηγή