Τρίτη , 2 Μάρτιος 2021

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ιορδανία για το πετρέλαιο

Το πάγωμα στην αύξηση της τιμής των καυσίμων ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της χώρας ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, καθώς επίσης και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, έπειτα από ολονύχτιες διαδηλώσεις, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Εκατοντάδες Ιορδανοί διαδήλωσαν από χθες βράδυ μέχρι σήμερα την αυγή στο Αμάν και σε άλλες πόλεις του βασιλείου, απαιτώντας την «πτώση της κυβέρνησης», αποκλείοντας δρόμους και βάζοντας φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις διαδηλώσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 5,5% την τιμή του μαζούτ και κατά 19% εκείνην του ηλεκτρικού ρεύματος, πριν από ένα νέο σχέδιο για τον φόρο εισοδήματος. Το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Ο βασιλιάς διέταξε να παγώσουν οι συγκεκριμένες αυξήσεις των τιμών, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Τόνισε ότι έλαβε την απόφασή του «λόγω της οικονομικής κατάστασης τον μήνα του ραμαζανιού», του μήνα της μουσουλμανικής νηστείας στη διάρκεια του οποίου τα νοικοκυριά έχουν σημαντικές δαπάνες.

Παρά την ανακοίνωση του παγώματος των τιμών, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στο Αμάν. Άλλη μια διαδήλωση είχε προβλεφθεί να διεξαχθεί το βράδυ και προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί.

Στερημένη από φυσικούς πόρους και χρεωμένη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του ΑΕΠ, η Ιορδανία δεσμεύθηκε τα τελευταία χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να θέσει σε εφαρμογή διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Την οικονομία της χώρας βαραίνει σημαντικά η υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων. Περισσότεροι από 650.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το Αμάν εκτιμά τον αριθμό τους σε ένα εκατομμύριο και πλέον.

Στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση, που δηλώνει πως στόχος της είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, αύξησε την τιμή του ψωμιού από 67% έως 100%, μετά την κατάργηση της επιχορήγησης αυτού του βασικού αγαθού.

Μάλιστα αποφάσισε τον Ιανουάριο να επιβάλει φόρο σε διάφορα προϊόντα όπως τα τσιγάρα και τα ανθρακούχα ποτά. Παράλληλα, υποσχέθηκε να χορηγήσει «οικονομική βοήθεια» στα πιο αδύνατα στρώματα που θα πληγούν από τις αυξήσεις αυτές και την κατάργηση των επιχορηγήσεων.

Πέρυσι, η αύξηση των τιμών είχε προκαλέσει διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

 

localStorage.clear();


Πηγή