Δευτέρα , 27 Μάιος 2024

Αντιτρομοκρατικός συναγερμός στη Γερμανία μετά τη σύλληψη Σύρου

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο Σύρο πρόσφυγα, που φέρεται να πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, έπειτα από την απόπειρα του να διασχίσει τα σύνορα προς την Δανία, μεταφέροντας υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβιστικού μηχανισμού, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα της Στουτγκάρδης.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, βρισκόταν στην Γερμανία για κάποιο διάστημα, αλλά δεν αποσαφηνίστηκε άμεσα πότε εισήλθε στην χώρα, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Γιαν Χέλτσνερ.

«Διαθέτουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι ήταν προσκείμενος στο ΙΚ», σημείωσε ο Χέλτσνερ.

Πρόσθεσε πως ο άνδρας συνελήφθη την Κυριακή στην νότια πόλη Ουλμ έπειτα από την αποτυχημένη του προσπάθεια να περάσει στην Δανία μια μέρα νωρίτερα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Δεν γνώριζε αν είχε χορηγηθεί στον 20χρονο άσυλο στην Γερμανία.

«Μετέφερε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβιστικού μηχανισμού», τόνισε ο Χέλτσνερ. Αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά επισήμανε πως οι ποσότητες των υλικών που μετέφερε ο ύποπτος δεν ήταν «συνηθισμένοι εκείνων που χρησιμοποιούνται σε ένα κανονισμένο σπίτι».

Όπως σημείωσε η έρευνα συνεχίζεται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν ο άνδρας είχε έρθει σε επικοινωνία με τζιχαντιστές του ΙΚ εκτός Γερμανίας.

«Μέχρι τώρα, δεν έχουμε επιπλέον υπόπτους. Δεν μπορούμε να πούμε αν κρύβονται άλλοι πίσω από την υπόθεση».

Ο άνδρας κρατείται στην Στουτγκάρδη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

Τον Ιούλιο η τζιχαντιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας – μία μέσα σε ένα τρένο κοντά στο Βούρτσμπουργκ και μία σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Άνσμπαχ.

Τον Οκτώβριο, ο Τζάμπερ Αλμπάκρ, ο Σύρος πρόσφυγας που είχε συλληφθεί με υποψίες ότι σχεδίαζε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, βρέθηκε νεκρός στο κελί του και σύμφωνα με τις αρχές, αυτοκτόνησε.


Πηγή