Δευτέρα , 3 Οκτώβριος 2022

Απελευθέρωση εξαγωγών από τη Μολδαβία προς την ΕΕ ζητούν ευρωβουλευτές- Να αντέξει τις πιέσεις του Κρεμλίνου

Η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε το «πράσινο φως» για διπλασιασμό της ποσότητας γεωργικών προϊόντων που εξάγονται από τη Μολδαβία στην ΕΕ χωρίς δασμούς, σε μια προσπάθεια να στηριχτούν οι Μολδαβοί που ζουν υπό το φόβο και τις πιέσεις του Πούτιν.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ενέκριναν την πρόταση για διπλασιασμό των ποσοστώσεων σε επτά γεωργικά προϊόντα, η εξαγωγή των οποίων δεν είχε ακόμη ελευθερωθεί πλήρως: δαμάσκηνα, σταφύλια, μήλα, ντομάτες, σκόρδο, κεράσια και χυμός σταφυλιού. Για ένα χρόνο, προτείνεται διπλάσια από αυτά τα προϊόντα να μπορούν να πωληθούν στην ΕΕ χωρίς δασμούς.

Η απελευθέρωση θα βοηθήσει τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις της Μολδαβίας να ξεπεράσουν την απώλεια των αγορών της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λόγω της προσωρινής απελευθέρωσης, αυτό το εμπόριο θα επαναδρομολογηθεί προς την ΕΕ.

«Η
οικονομική κατάσταση της Μολδαβίας
ήταν ήδη ταραγμένη πριν από τον πόλεμο
»

Το σχέδιο έκθεσης της επιτροπής, που εκπονήθηκε από τη μόνιμη εισηγήτρια για τη Μολδαβία Μαρκέτα Γκρεγκόροβα (Πράσινοι/Τσεχία) εγκρίθηκε με ομόφωνη ψήφο 30 ευρωβουλευτών.


«Η οικονομική κατάσταση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ήταν ήδη ταραγμένη πριν από τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο οποίος έπληξε την ήδη τεταμένη οικονομία. Η πρόταση για αυτό το προσωρινό εμπορικό μέτρο θα επιτρέψει στη Μολδαβία να ανακατευθύνει μέρος του εμπορίου της προς την ΕΕ, επιτρέποντας στη Μολδαβία να πουλήσει τη φετινή σοδειά, υποστηρίζοντας έτσι τη σταθερότητα της οικονομίας της», δήλωσε η Γκρεγκόροβα.

Η ειδική σχέση ΕΕ- Μολδαβίας

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Μολδαβίας διέπονται από μια Συμφωνία Σύνδεσης που περιλαμβάνει μια βαθιά και ευρεία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, διασφαλίζοντας την πλήρη απελευθέρωση όλων των εξαγωγών προς την ΕΕ, εκτός των παραπάνω επτά προϊόντων που ελευθερώθηκαν προσωρινά μέσω της πρότασης.

Σε ψήφισμα του Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την αναστολή των εισαγωγικών δασμών σε όλες τις εξαγωγές της Μολδαβίας προς την ΕΕ, την αύξηση των ποσοστώσεων για τα μολδαβικά γεωργικά προϊόντα και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία για τους Μολδαβούς στην ΕΕ.

Επιταχύνουν
τη διαδικασία εφαρμογής

Για να μπορέσει η Μολδαβία να επωφεληθεί από το μέτρο ήδη φέτος, το σχέδιο έκθεσης αναμένεται να τεθεί γρήγορα προς ψήφιση από όλους τους ευρωβουλευτές στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουλίου. Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να αποφασίσει για το θέμα τον Ιούλιο. Το μέτρο θα εφαρμοστεί την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.


Πηγή