Δευτέρα , 2 Μάιος 2022

Αρχαιολόγοι κατά Κονιόρδου: Αποκλειστική ευθύνη για τη μη υπογραφή των αποφάσεων για το Ελληνικό

Στο θέμα του Ελληνικού επανέρχεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση», καθώς, όπως αναφέρει, «ενώ έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό και την υπό όρους έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου, οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη υπογραφεί από την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου».

«Με την εντελώς αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση δίνεται αφορμή να κατηγορείται εκ νέου το ΥΠΠΟΑ και τα συλλογικά του όργανα ότι προκαλούν καθυστερήσεις “εμποδίζοντας μάλιστα την ανάπτυξη”» σημειώνει ο ΣΕΑ.

Συμπληρώνει, δε, πως είναι «φανερό ότι την ευθύνη της καθυστέρησης φέρει αποκλειστικά η υπουργός που δεν υπογράφει την απόφαση, όπως με σαφήνεια ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος, “απόφαση υπουργού μετά από γνώμη του Συμβουλίου”, με πολύ χαρακτηριστική την περίπτωση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων που συνοδεύονται από τοπογραφικό διάγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι υπουργικές αποφάσεις είναι άκυρες» τονίζει o ΣΕΑ και επισημαίνει: «Απαιτούμε από την υπουργό την άμεση υπογραφή των αποφάσεων του ΚΑΣ χωρίς “αλλαγές” ή “διαφορετικές διατυπώσεις”». «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ζητήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκυρότητα των υπουργικών αποφάσεων που θα υπογραφούν» καταλήγει ο ΣΕΑ.

localStorage.clear();


Πηγή