Παρασκευή , 1 Ιούλιος 2022

Αϊτή: Αφέθηκε ελεύθερος ο διπλωμάτης της Δομινικανής Δημοκρατίας που είχε απαχθεί από συμμορία

Δομινικανός διπλωμάτης που είχε απαχθεί την περασμένη εβδομάδα από συμμορία στην πρωτεύουσα της Αϊτής, αφέθηκε ελεύθερος.

Την ανακοίνωση της είδησης έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας, την ώρα που η βία των συμμοριών στην αϊτινή επικράτεια βρίσκεται σε έξαρση.

Το χρονικό της απαγωγής

Ο Κάρλος Γκιγιέν, αγροτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της χώρας του στο Πορτ-ο-Πρενς, απήχθη την Παρασκευή ενώ ταξίδευε από την αϊτινή πρωτεύουσα στη δομινικανή παραμεθόρια πόλη Χιμανί. Το γεγονός ώθησε τον στρατό της Δομινικανής Δημοκρατίας να ανακοινώσει πως αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα.

Την απαγωγή φέρεται να διέπραξε η συμμορία 400 Mawozo, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο είχε αρπάξει 17 Αμερικανούς ιεραπόστολους και συγγενείς τους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά. Κατά δημοσιεύματα, απαιτούσε μισό εκατομμύριο δολάρια για να αφήσει ελεύθερο τον Δομινικανό διπλωμάτη.

Αϊτή: Ο επικεφαλής μιας εκ των ισχυρότερων συμμοριών εκδόθηκε στις ΗΠΑ [βίντεο]

«Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά στην απελευθέρωσή του», ανέφερε μέσω Twitter ο δομινικανός ΥΠΕΞ Ρομπέρτο Άλβαρες. Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τον τρόπο που εξασφαλίστηκε.

Ο κ. Γκιγιέν ήταν ο πρώτος διπλωμάτης της Δομινικανής Δημοκρατίας -πάντως όχι ο πρώτος πολίτης της, είχαν ήδη απαχθεί αρκετοί οδηγοί πέρυσι- που μετατράπηκε σε θύμα απαγωγής συμμορίας στην Αϊτή.

Η βία των συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς φαίνεται πλέον πως έχει εκτραχυνθεί σε ανοικτό πόλεμο – σχεδόν 40 πολίτες έχουν δολοφονηθεί σε συγκρούσεις βαριά οπλισμένων κακοποιών στην πρωτεύουσα της Αϊτής από τα τέλη Απριλίου.

Η αϊτινή αστυνομία, αντιμέτωπη συχνά με δραματική υπεροπλία των συμμοριών, αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση: έχει απολέσει τον έλεγχο συνοικιών και δρόμων στρατηγικής σημασίας. Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων τον Ιούλιο.


Πηγή