Τρίτη , 5 Μάρτιος 2024

Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε 73 χρόνια μετά το βραχιόλι που φορούσε στη Νορμανδία

Ένας Αμερικανός βετεράνος πολέμου που αποβιβάστηκε το 1944 στην Νορμανδία βρήκε σήμερα τον βραχιόλι που είχε τότε χάσει, καθώς ένας ερασιτέχνης συλλέκτης, κάτοικος της πόλης Σαιντ Μερ Εγκλιζέ το εντόπισε και του το επέστρεψε.

«Το ανακάλυψα τον Φεβρουάριο σε μια πλαγιά στο Ιεβίλ. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να εντοπίσω τον 93χρονο ιδιοκτήτη του. Συνομιλήσαμε στο Skype στα τέλη Απριλίου και αναγνώρισε το βραχιόλι. Συγκινήθηκε καθώς μου εξήγησε ότι του το είχε κάνει δώρο η μητέρα του, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Μάθιου Ντελαμότ, οδηγός σε μουσείο του Αζεβίλ.

Έπειτα από τη συνομιλία αυτή, ο 93χρονος βετεράνος Χιλ, που ζει στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης «έλαβε» το βραχιόλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μισέλ Βάλτος, βιβλιοθηκάριος στις Συρακούσες που διευκόλυνε τον Ντελαμότ να βρει τον Χιλ.

Η Αμερικανίδα οργάνωσε στην βιβλιοθήκη της την συνομιλία μέσω Skype μεταξύ του Ντελαμότ και του βετεράνου με την παρουσία τοπικών μέσων ενημέρωσης, όπως είχε υποδείξει ο Νορμανδός οδηγός.

Ο βετεράνος, η σύζυγος του οποίου απεβίωσε πρόσφατα, σύμφωνα με την Βάλτος, δεν ήταν σε θέση να παραχωρήσει συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

3F03195600000578-4386772-image-a-9_1491496064848

Ο Ντελαμότ επικοινώνησε με την Βάλτος δίνοντας τον σειριακό αριθμό που αναγραφόταν στο βραχιόλι και έπειτα από διασταύρωση με τα εθνικά αρχεία της αμερικανικής υπηρεσίας (NARA), ο αριθμός 12121290 αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στον Τζον Ε. Χιλ, γεννημένος το 1923, που παντρεύτηκε το 1942 στις Συρακούσες.

Οι στρατιώτες συχνά χάραζαν τον σειριακό αριθμό στα προσωπικά τους αντικείμενα, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, ο Κριστόφ Πριμ, ιστορικός στο Μουσείο της Καέν.

Ο Ντελαμότ δήλωσε πως «έστειλε δεκάδες μηνύματα σε ανθρώπους που έφεραν το ίδιο όνομα», στο facebook και σε εξειδικευμένους ιστοτόπους, πριν σκεφτεί να καλέσει την βιβλιοθήκη των Συρακουσών.

Ο Χιλ αποβιβάστηκε στις 7 Ιουνίου στην παραλία Ομάχα, μία από τις κωδικές ονομασίες που είχαν δοθεί για έναν από τους πέντε τομείς του σχεδίου των συμμάχων, για την απόβαση της Νορμανδίας. Εξήγησε κατά την συνομιλία του με τον Ντελαμότ στο Skype ότι είχε βάλει το βραχιόλι στην τσέπη του τζάκετ του, όταν αυτό εκλάπη.

3F03193F00000578-4386772-image-a-8_1491496056937

Ο ερασιτέχνης συλλέκτης έστειλε στις Συρακούσες το βραχιόλι με ένα κουτί γλυκισμάτων από το Σαιντ Μερ Εγκλιζέ.

localStorage.clear();


Πηγή