Πέμπτη , 1 Δεκέμβριος 2022

Βουλγαρία: Ο πρώην πρωθυπουργός Μπορίσοφ κέρδισε τις εκλογές, αλλά όχι την εξουσία

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε τις τέταρτες εκλογές του τελευταίου ενάμιση χρόνου στη Βουλγαρία με ποσοστό 25,5%, αλλά με ισχνές πιθανότητες να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση.

Στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βουλγαρία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Κίριλ Πέτκοφ τον περασμένο Ιούνιο, τον κόμμα του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» ήρθε δεύτερο με ποσοστό 20,3% και καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων, μπροστά από το «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (DPS -13,3%), που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα στη χώρα, το φιλορωσικό ριζοσπαστικό “Vazrazhdane” (Ανανέωση -10,2%), το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP -9,3%) και τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό «Δημοκρατική Βουλγαρία» (7,5%).

Μια
νέα πολιτική δύναμη, το «εθνικο-συντηρητικό»
κόμμα «Άνοδος της Βουλγαρίας» του πρώην
εντολοδόχου πρωθυπουργού Στέφαν Γιάνεφ
μπαίνει στη Βουλή με 4,7%, αλλά το λαϊκιστικό
«Υπάρχει Τέτοιος Λαός» του Σλάβι Τριφόνοφ
δεν πέρασε το όριο εισόδου (4%), αν και
δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί οι ψήφοι
από το εξωτερικό.

Συνεχίζεται
η πολιτική παράλυση στη Βουλγαρία

Πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία συμφωνούν ότι οι εκλογές δεν έφεραν τη λύση και παραμένουν οι δυσκολίες λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ των πρώτων δύο κομμάτων, εκείνων του Μπορίσοφ και του Πέτκοφ που οξύνθηκε τον περασμένο χρόνο. Το κόμμα του Μπορίσοφ (GERB), με τα σχεδόν 12 χρόνια στην εξουσία εκπροσωπεί το status quo, ενώ εκείνο του Πέτκοφ – που έχει πει ότι δεν θα συμπράξει σε συνασπισμό με το GERB – την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση της διαφθοράς και αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Βουλγαρία: Η πρωτιά του Μπορίσοφ δεν εγγυάται την επιστροφή του στην εξουσία

Βουλγαρία: Νικητή τον Μπόικο Μπορίσοφ δείχνουν τα exit polls

Τα δύο κόμματα «έχουν κάψει» τις περισσότερες γέφυρες, ειδικά μετά τη σύλληψη επί των ημερών της κυβέρνησης Πέτκοφ του Μπορίσοφ, που πέρασε μια νύχτα στο κρατητήριο. Ωστόσο, τα δύο κόμματα έχουν μια φιλο-ευρωπαϊκή ατζέντα και θεωρητικά θα μπορούσαν να συμπήξουν έναν σταθερό «ευρω-ατλαντικό» συνασπισμό μαζί με τη «Δημοκρατική Βουλγαρία», αν προβούν σε τεράστιες υποχωρήσεις, λένε αναλυτές.

Στις
τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στη
Βουλγαρία τα φιλορωσικά κόμματα
δυσκολεύτηκαν να αυξήσουν την ισχύ τους
μεσούντος και του πολέμου που εξαπέλυσε
η Μόσχα στην Ουκρανία, που κατάφερε
σφοδρό πλήγμα στη δημοτικότητα του
Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατεθεί στον επικεφαλής του πρώτου κόμματος των εκλογών, δηλαδή στον Μπορίσοφ και αν δεν τα καταφέρει, τότε η σκυτάλη θα περάσει στον Πέτκοφ. Σε περίπτωση που και αυτός αποτύχει, ο πρόεδρος της χώρας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο κόμμα της επιλογής του και εφόσον ούτε αυτή η απόπειρα στεφθεί με επιτυχία, θα στηθούν εκ νέου κάλπες.


Πηγή