Τετάρτη , 29 Μάιος 2024

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανεβάζουν την ένταση, κυρώσεις από τη Δύση ζητά το Ισραήλ

Ολοένα και περισσότερο εντείνεται η ανησυχία στη Μέση Ανατολή, καθώς μία γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Ιράν και Ισραήλ μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ.

Οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που «συνδέεται με το Ισραήλ» μέσα στον Κόλπο, μετέδωσε νωρίτερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τους «Φρουρούς της Επανάστασης», τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι νωρίτερα σήμερα κατέλαβαν το εμπορικό πλοίο κοντά στα στενά του Ορμούζ.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Βίντεο που έφερε στην δημοσιότητα το Associated Press, καταγράφει την στιγμή που ιρανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το πλοίο το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping, στο οποίο βρίσκονται 25 μέλη πληρώματος.

Όπως αναφέρει το AP στο βίντεο ακούγεται μέλος του πληρώματος να φωνάζει «μην βγείτε έξω», ενώ στην συνέχεια δίνει εντολές στα υπόλοιπα μέλη να κατευθυνθούν στη γέφυρα ενώ συνεχιζόταν η αποβίβαση των Ιρανών.

Η εταιρία Gortal Shipping Inc είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, η οποία ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ και είναι ο λόγος που οι Ιρανοί κατέλαβαν το πλοίο.

Μέση Ανατολή: Καζάνι που βράζει η περιοχή-Πως αντιδρούν οι ΗΠΑ

H κατάληψη του πλοίου έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, με τις πληροφορίες για επικείμενη ιρανική επίθεση ως απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα του Ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό να αυξάνονται συνεχώς.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «αφοσιωμένη» στην υπεράσπισή του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση.

Ιράν: Το πλοίο που κατέλαβαν οι «Φρουροί της Επανάστασης» κοντά στα Στενά του Ορμούζ έχει 25μελές πλήρωμα

Σε κάθε περίπτωση, Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση με οποιοδήποτε όπλο προς το Ισραήλ, εάν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, σημειώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών εν αναμονή ενός ιρανικού χτυπήματος.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν αμερικανικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αποκρούσει επιθέσεις, καταρρίπτοντας drones και επιθετικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εκτοξεύσει οι Χούθι από την Υεμένη προς το Ισραήλ.

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προετοιμάζεται σε βορρά και νότο

Όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ της Wall Street Journal το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή επίθεση στο νότιο ή το βόρειο τμήμα του.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι μπλίνκεν παροτρύνει Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Παράλληλα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν ανακοινώσει ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες τους, ώστε να αποφύουν ταξίδια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που ειδικά τα τελευταία 24ωρα μυρίζει μπαρούτι.


Πηγή