Κυριακή , 1 Μάιος 2022

Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς κατηγορεί τον Τζόνσον ότι γνώριζε για τα πάρτι και είπε ψέματα στη Βουλή | ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος «να καταθέσει ενόρκως» ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός γνώριζε για το πάρτι στην επίσημη κατοικία του.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 συγκεντρώσεις έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ –την επίσημη κατοικία και γραφείο του πρωθυπουργού– ή σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Την εποχή εκείνη ίσχυαν συγκεκριμένοι κανονισμοί που περιόριζαν τον αριθμό των προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο. Ήδη έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να εξακριβωθούν τα γεγονότα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη στη Βουλή των Κοινοτήτων, επειδή συμμετείχε σε μια τέτοια γιορτή με ποτά, στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ τον Μάιο του 2020, υποστηρίζοντας όμως ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για «συγκέντρωση εργασίας».

The Mirror: Ο Τζόνσον πήγε στο αποχαιρετιστήριο πάρτι συμβούλου της Ντάουνινγκ Στριτ τον Δεκέμβριο του 2020

Οι Τόρις βάζουν πλάτη στον Τζόνσον: Να μην παραιτηθεί από πρωθυπουργός, παρά τα κορωνοπάρτι

Ο Κάμινγκς, ο αρχιτέκτονας της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζόνσον, αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2020. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι ο Τζόνσον είχε συμφωνήσει να γίνει κανονικά το πάρτι. «Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που το συζήτησαν εκείνη την περίοδο, θα ορκίζονταν ότι αυτό συνέβη», έγραψε στο μπλογκ του. Την περασμένη εβδομάδα το τηλεοπτικό κανάλι ITV έδωσε στη δημοσιότητα την πρόσκληση που απέστειλε ο ιδιαίτερος γραμματέας του Τζόνσον, ο Μάρτιν Ρέινολντς, όπου καλούσε τους συμμετέχοντες στο πάρτι της 20ής Μαΐου 2020 «να φέρουν τα ποτά τους».

Ο Κάμινγκς είπε ότι αφού τουλάχιστον δύο πρόσωπα είπαν στον Ρέινολντς να ακυρώσει την πρόσκληση, εκείνος ρώτησε τον Τζόνσον αν θα έπρεπε να γίνει και εκείνος συμφώνησε να προχωρήσει κανονικά με το σχέδιό του. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την εκδήλωση της 20ής Μαΐου. «Είναι αναληθές να λέγεται ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ή προειδοποιήθηκε για αυτό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος.


Πηγή