Σάββατο , 2 Μάρτιος 2024

Βρετανία: O Tζόνσον μελετά άρση από τον Μάρτιο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία | ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδια για κατάργηση από τον Μάρτιο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία που παραμένουν σε ισχύ στην Αγγλία κάνει η Ντάουνινγκ Στριτ με τον Μπόρις Τζόνσον να στέλνει μήνυμα στους βουλευτές των Τόρηδων ότι η Βρετανία πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian επικαλούμενο ανώτερη πηγή, η κυβέρνηση Τζόνσον – που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά τις αποκαλύψεις για τα κορωνοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ – εξετάζει την κατάργηση της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19 και την αντικατάσταση του μέτρου με συστάσεις. Σημειωτέον ότι η μη συμμόρφωση με την υποχρέωση απόμονωσης επισύρει πρόστιμα έως και 10.000 λιρών κι αποτελεί ένα από τα μέτρα που νομοθετήθηκαν για την πανδημία και η ισχύς τους εκπνέει τον Μάρτιο.

Άλλα μέτρα προς κατάργηση είναι η υποχρέωση των Βρετανών πολιτών να δίνουν τη διεύθυνσή τους στην υπηρεσία ιχνηλάτησης επαφών του ΕΣΥ της χώρας και να δηλώνουν τα στοιχεία όλων των ατόμων που διαμένουν μαζί τους στο ίδιο νοικοκυριό. Τα σχέδια για την κατάργηση των μέτρων για την πανδημία στην Αγγλία, που περιλαμβάνουν τη σύσταση για τηλεργασία και τα διαβατήρια κορωνοϊού, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδες, αλλά βραχυπρόθεσμα θα παραμείνει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian τα πιστοποιητικά της Covid-19 και οι κανόνες τηλεργασίας είναι απίθανο να παραμείνουν σε ισχύ μετά τις 26 Ιανουαρίου, ενώ πιθανώς να αρθεί και η υποχρέωση των ταξιδιωτών που επιστρέφουν από το εξωτερικό στη Βρετανία να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού.

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για χαλάρωση ή άρση των περιορισμών έρχονται μετά τη ελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και τις εκτιμήσεις των επιστημονικών συμβούλων της ότι παρήλθε πλέον η κορύφωση του τελευταίου κύματος της πανδημίας. Σημερινά στοιχεία, επί παραδείγματι, δείχνουν ότι από 17% κατά την αρχική εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ο δείκτης θετικότητας των διαγνωστικών τεστ έχει μειωθεί πλέον σε λιγότερο από 6%.


Πηγή