Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Βόλος: Από σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου πέθανε τελικά το 1,5 ετών βρέφος

Σήμερα εκδόθηκαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα που έδειξαν τι προκάλεσε τη σηψαιμία και την πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία πέθανε το βρέφος 1,5 έτους στον Βόλο.

Στις 27 Οκτωβρίου πέθανε το παιδί 1,5 έτους στον Βόλο και οι γονείς του δεν είχαν λάβει έως τώρα σαφείς απαντήσεις για το τι προκάλεσε τη σηψαιμία και την πολυοργανική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του gegonota.news, τα εργαστηριακά ευρήματα έδειξαν πως το παιδί προσβλήθηκε από σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου, που δεν καλύφθηκε από το εμβόλιο.

Το παιδί ήταν εμβολιασμένο, όπως και το δίδυμο αδελφάκι του, που νοσηλεύεται ακόμα στο Νοσοκομείο του Βόλου. Τα εργαστηριακά ευρήματα είναι ίδια και για το δεύτερο παιδί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και τα δύο είχαν εμβολιαστεί με συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων από τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Τι δήλωσαν οι γιατροί

«Υπάρχουν σπάνια στελέχη, σπάνιες περιπτώσεις, που δεν καλύπτονται απο το εμβόλιο», δήλωσαν οι γιατροί των παιδιών.

«Το παιδί είχε πέντε ημέρες πυρετό, όπως ενημερωθήκαμε. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και ό,τι συνέβη είναι αξεπέραστο. Δεν είχε σφυγμό και η κλινική του εικόνα μάς έδειξε βαριά σηψαιμία», είπαν οι γιατροί που το εξέτασαν και προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη ζωή.

Για τους ίδιους ήταν φανερό ότι της σηψαιμίας προηγήθηκε λοίμωξη του σώματος (εισβολή στο ανθρώπινο σώμα ενός μικροβίου), το οποίο ανακαλύφθηκε σήμερα.

Όπως εξήγησαν, το μικρόβιο έκανε εντοπισμένη λοίμωξη, η οποία επεκτάθηκε και προσέβαλε ζωτικά όργανα. Όπως έγινε γνωστό, το παιδί είχε πυρετό υψηλό, όπως και το δίδυμο αδελφάκι του, επί πέντε ημέρες, αλλά κανένα παιδί από τα δύο δεν είχε ιατρικό ιστορικό.

Το παιδί που ξεψύχησε στην ανάνηψη μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, συνοδευόμενο και από την παιδίατρο που το παρακολουθούσε, η οποία νωρίτερα του έκανε ΚΑΡΠΑ. Οι γιατροί αποφάσισαν αμέσως να διασωληνωθεί, κατέβαλαν προσπάθειες να το κρατήσουν στη ζωή, αλλά το παιδί δεν ανακτούσε σφυγμό και τελικά κατέληξε.


Πηγή